Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

29 юли, 2009

Трицветен кекс




По рецепта на Mivis от "Гответе с мен"

7 яйца
1 1/2 чаена чаша захар
1 1/2 чаена чаша брашно/аз използвах Фарин-ап/
1 чаена лъжица сода /ако се използва обикновено брашно/
8 супени лъжици олио
2 супени лъжици какао
1 СМЕС: Разбиваме 4 жълтъка и 3 цели яйца + 1 ч.ч. захар + 8 суп.лъж. олио +
1 ч.ч. брашно смесено със содата. Разделя се на две части, като едната е малко повече от другата
2 СМЕС: Тази, която е по-малко към нея се прибавя какаото.
3 СМЕС: Разбиват се 4 белтъка на сняг и се прибавят 1/2 ч.ч. захар + 1/2 ч.ч. брашно.
Подрежда се в намазана с олио и поръсена с брашно кексова форма
Сместа се насипва с лъжица равномерно навсякъде.Всяка една смес покрива напълно предната.
Изсипваме първо кафявата,после бялата-като върху бялото се поръсва с цедка сухо какао да покрие навсякъде.
Най-отгоре върху сухото какао се насипва жълтата смес.
Пече се в предварително загрята фурна до 100-150 градуса около 30-35 мин.
Наръсва се с пудра захар,а при желание може да се направи и различна глазура

27 юли, 2009

Бъркана мързелива баница


4 яйца
1 чаена чаша кисело мляко /може да се замени с 1 малка бутилка газирана вода/
1 чаена лъжичка сода
200 грама сирене натрошено
брашно колкото поеме
масло или маргарин

Разбивате яйцата,киселото мляко със содата и натрошавате сиренето.Прибавяте брашно да стане една по гъста смес като за кекс.Изсипвате в намазана тавичка и отгоре нареждате малко масълце или сирене на малки бучици.Слагате да се пече в умерена фурна

22 юли, 2009

Икономично реване




1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша грис
3 яйца
1/2 чаена чаша масло
3 кафени лъжички бакпулвер
1 кафяна чаша захар
настъргана лимонова кора
1 чаена чаша прясно мляко
ЗА СИРОПА
4 чаени чаши вода
3 чаени чаши захар
лимонов сок

Разделяме жълтъците от белтъците и разбиваме със захарта и маслото.Прибавяме млякото,брашното размесено с бакпулвера и грис.Най накрая прибавяме разбитите белтъци на сняг с малко сол.Печем в намаза тавичка около 40 минути на 180 градуса.След като изстине заливаме със горещият сироп.

18 юли, 2009

Торта Брита


Торта „Брита”
(рецепта от кулинарно предаване по финландската тв /
преведна от marianaborisova от форума "Перфектната вечеря"


Продукти:
За основата:
150г.масло (или нискомаслен маргарин)
150г. захар (подсладител)
4 жълтъка
200г. брашно
2ч.л. бакпулвер
150г. прясно мляко

За „целувчения блат”:
4 белтъка
200г. захар
2-3 с.л. царевично нишесте
1с.л. лимонов сок

За крема:
200мл. нискомаслена течна сметана
400г. Екскуиза 0,2%
100г. захар (подсладител)
1 ванилия

Ягоди – колкото повече...толкова повече или поне 300-400г. (поръсват се със захар предварително, за си пуснат сока)

Приготвяне:
На основата:Разбиват се маслото със захарта, прибавят се жълтъците и млякото и постепенно – брашното, смесено с бакпулвера. Разбива се добре и се изсипва върху застлана с хартия за печене тава (голямата, на фурната).
Белтъците се разбиват със лимоновия сок и захарта на твърд сняг, накрая се прибавя нишестето. Готовата смес се изсипва върху основата и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 175’ за 20-25 мин. (докато целувчения блат се запече).
Изважда се и се оставя да изстине. Когато е изстинал, се разрязва на две.

На крема:Разбива се течната сметана да стане на пухкав крем, добавят се захарта, ванилията и Екскуизата и отделения от ягодите сок.

Половината от основата се намазва с ½ от крема и се нареждат повечето ягоди, нарязани на половинки или четвъртинки. Отгоре се слага другата половина от основата и се покрива с останалия крем. Украсява се с ягоди.
Добре е тортата да се остави за около 1-2 часа в хладилника преди да се сервира.

16 юли, 2009

Задушени пилешки дробчета


500г пилешки дробчета
3 глави лук
100мл вино
300мл вода
10мл соев сос
100мл домати консерва
1 морков
1 зелена чушка
1ч.л. сол
1ч.л. риган
щипка бял пипер
100мл олио

Приготвяне:
Дробчетата се измиват с вода и се слагат да се кипнат. След готовност се изхвърля водата, а дробчетата се изваждат в чиния. Взема се пръстен гювеч, подреждат се половината дробчета. Лукът се измива, нарязва на колелца и половината се разпръсва равномерно върху дробчетата. Морковът се нарязва на колелца и половината се нарежда върху праза. Чушката се реже се на кръгчета и се разпределя върху морковите. Нареждат се останалите дробчета, праз и моркови. Ястието се полива с вода, вино, олио, доматите от консерва и соев сос. Слага се сол, бял пипер и се стрива сух риган. Ястието се похлупва и се слага да се пече на 200г около 40- 50 минути. Сервират се като се сложи в чинията от дробчетата и се поливат със соса който се е образувал. Консумират се топли.

14 юли, 2009

Стъргани картофи на фурна


Рецептата е на Мери Попинз от форума на БГ-мама


10 картофа
3 яйца
1 гл.кр.лук
1 ч.ч.натр.сирене
100 гр масло
1 ч.л.джожен-сух
черен пипер,сол
картофите се настъргват.лукът се нарязва на ситно и заедно с джоджена се прибавят към картофите.след това се прибавят сиренето,разб.яйца,ч.пипер и сол.
сместта се разтила в тавичка,в която предварително е разтопено половината масло.отгоре се слагат парч.масло.пече се 40 мин в предв.загрята умерена фурна.по желание може накрая да се поръси с настърган кашкавал,за да се разтопи отгоре/тогава следва маслото да e по-малко/
поднася се топло

Млечна майонеза




150 мл.прясно мляко
300 мл.олио
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка лимонтозу или лимонов сок
1 чаена лъжичка горчица
чесън на прах
и други подправки според вкуса/чер пипер,маслини,червен пипер,кимион,нарязана червена печена чушка,топено сирене,/всичко това за разновидност на майонезата

Всичко това поставяме в купа и с пасатора разбиваме до хомогеннан смес

Кифлички с плънка от кренвирши и плънка с локум

1 яйце
2-3 с.л. олио
1ч.л. сол
1 с.л. захар
1 кубче мая
250 мл. хладко прясно мляко (при липса може да се замести с вода)
брашно колкото поеме
сусам и маково семе.
За плънката: натрошено сирене/или извара, 1 яйце, кренвирши, кашкавал, задушени с лук гъби,
шипков мармалад или локум

В съд се разтваря маята със захарта и хладкото мляко, докато удвои обема си. В брашното се прави кладенче, прибавя се солта, яйцето, олиото и маята. Замесва се меко тесто, което се разделя на няколко топки. Всяка топка се разточва на кора. От нея се изрязват триъгълници, които се пълнят с плънката по желание. Навиват се на кифлички, нареждат се в тава намазана с мазнина, намазват се от горе с разбито яйце и се поръсват със сусам или маково семе. (Маково семе, ако кифличките са със сладък пълнеж, сусамено семе, когато кифличките са със солен пълнеж). Пече се в умерена фурна на 250 гр. до придобиване на златиста коричка

Телешко вретено


5 телешки стека
1 пакетче кашкавал за тост
сухи плодове -кайсии-30 грама
5 парчета бекон или прошуто
За маринатата
сол,черен пипер
соев сос
100 грама червено вино
10 грама горчица
10 грама кетчуп
10 грама чесън на прах

Начукват се стековете и след това се държат в марината от по горните продукти около 4-5 часа.След това вземаме стековете и във всеки едзин от тях поставяме по парче бекон,кашкавал за тост и парченца сухи плодове/Кайсии/.Затваряме с клечки за зъби ,поставяме в подходящ съд,наливаме малко вода и вино, завиваме с алуминиево фолио
и печем на 180 градуса.

13 юли, 2009

Пица със сух хляб

7-8 филии от сух хляб
някакъв колбас /наденица,шунка,салам/ каквото има останало в хладилника/
сол,чер пипер
чубрица
3 яйца
1 чаша кисело мляко
малко прясно около 50 мл
кетчуп
олио или зехтин
150 грама кашкавал настърган

Нарязвате филиите нареждате ги в подходяща тавичка намазана с масло.Отгоре върху тях също наръсвате малко масло или олио,кетчуп нареждате колбаса,поръсвате с чубрица или друга подправка по желание.Заливате и пъхате във фурната да се опече,малко преди да е готово наръсвате настърган кашкавал

Забравени сладки



По рецепта на КОТКА от форума на БГ.Мама
(източник: ВBC Good Food, )

2 белтъка
120 гр. захар
120 гр. орехи
150 гр. натурален шоколад
1 ч.л. течна ванилия

Вечерта преди лягане включете фурната на 180º (ако е с газ на 4, а с вентилатор на 160º, давам вариантите защото е важно температурата на фурната да е правилната като я включвате, а после повече не се занимавате с нея).
Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол. Постепенно започнете да добавяте захарта като продължавате разбиването, трябва да се получи лъскава и твърда маса.
Начупете (нарежете) на не много дребни парчета орехите и шоколада и внимателно ги разбъркайте с белтъка, добавете накрая и ванилията, пак разбъркайте леко.
Покрийте с хартия за печене голяма тава и с голяма лъжица сипвайте купчинки от белтъците. Важното е да има поне 2 см. разстояние помежду им (те не се надуват много, но все пак да не залепнат една за друга).
Най-важният момент: изключете фурната, сложете тавата вътре и ги забравете поне за 3 часа

Кюфтета от тиквички

5 средно големи тиквички
100 грама сирене
1 връзка копър
2 глави лук
2 яйца
сол и черен пипер на вкус
1 супена лъжица кисело мляко
1/2 чаена лъжичка сода
брашно колкото поеме.Да стане една хомогенна смес подобна на кексово тесто

Настъргваме тиквичките осоляваме и оставяме да се отцедят.След това смесваме с яйцата,сиренето,подправките и настърган лук /може и нарязан в блендер/киселото мляко със содата.Разбъркваме хубаво и с лъжица започваме да слагаме в сгорещената мазнина.Пържим докато станат златисти.

Кашкавалени охлюви



По рецепта на Абра от "Гответе с мен"

пакет (300гр) многолистно тесто
50гр твърд кашкавал
2-3ч.л суха италианска подправка (майорана, риган, босилек, розмарин, салвия и чубрика)
меко масло

Тестото се разстила, намазва се леко с меко масло, поръсва се с настъргания на ситно ренде кашкавал и сухите подправки. След което се разрязва на ленти с дължина около 25см и ширина около 1-1,5 см. Всяка лента се завива на рулце. Получените по този начин охлювчета се нареждaт 'легнали' в тава застлана с готварска хартия и пекат на средна скара, 200°C.

Булгурени кюфтета

300 грама булгур
1 кубче Магги телешки бульон
магданоз,чер пипер,чубрица,кимион,
2 яйца

Сваряваме булгура с малко сол.Изсипваме в тава и смесваме с горните продукти.Омесваме като за кюфтета и овалваме в галета след което пържим

Бухти със стафиди и ябълки

20 грама мая
200 мл-прясно мляко
1 ванилия
2 жълтъка
250 грама брашно
1 чаена лъжичка сол
100 грама стафиди
100 грама ябълки

Замесваме си хубаво тесто със всички продукти и го оставяме да втаса.Късаме топчета и ги пържим или печем въвм фурната

Немски индиани

І-тесто
12 жълтъка
70 грамазахар
ІІ-тесто
8 белтъка
70 грама захар

Разбиваме жълтъците със захарта.След това белтъците с другата заха и смесваме двете смеси.Прибавяме 225 грама брашно.
Със шприц шприцоваме върху хартия за печене и печем във фурна отначало на силен огън а след това на слаб като за целувки.

Пържоли в тенджера под налягане

  • 4-5 свински котлета
  • 1 буркан кисели краставички
  • 2-3 моркова от туршия или пресни сварени
  • малко горцича-10 грама
  • малко соев сос-10 грама
  • 1 глава лук
  • кетчуп-10 грама
  • 1 кафяна чашка бяло вино
  • 100 грама олио
  • чер пипер и сол на вкус
Начуквате пържолите и държите в марината съставена от соевият сос,малко бяло вино и горцича, около 4 часа.След това ги потапяте в брашно и леко запържвате.Само да се запечатат.В бързоварна тенджера на дъното слагате нарязани на дребно кисели краставички,моркови,изсипвате и маринатата в която са били пържолите с една настъргана глава лук.и много малко вода ако сместа е почти гъста.Поставяте върху тази смес приставката на тенджерата за задушаване и върху нея нареждате пържолите.
Затваряте тенджерата и завирате в продължение на 20 минути.Стават като мозък и са много вкусни.По желание се сервират с различна гарнитура.А сосът който се е получил може да се прецеди или пасира и да се използва при поднасянето

Пастицио с листи за баница в кексова форма

500 ГРАМА КАЙМА
1 ПКЕТ МАКАРОНИ
1 КУТИЯ ДОМАНЕТО ПЮРЕ МАЛКА
1 ГЛАВА ЛУК
СОЛ,ПИПЕР И ПОДПРАВКИ
КЕФАЛОТИРИ ИЛИ ПАРМЕЗАН
СИРЕНЕ ЗА НАРЪСВАНЕ ОТГОРЕ
500 МЛ-ПРЯСНО МЛЯКО
5 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ БРАШНО
1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА МАСЛО
ЗАПЪРЖВАМЕ СИ КАЙМАТА С ПОДПРАВКИТЕ/ВСЕКИ СПОРЕД ВКУСА СИ/КОГАТО ИЗСТИНЕ СЕ СМЕСВА СЪС НАСТЪРГАНОТО СИРЕНЕ.ПРИГОТВЯМЕ БЕШАМЕЛА.СВАРЯВЯМЕ МАКАРОНИТЕ.ОБЪРКВАМЕ ВСИЧКО ЗАЕДНО ,КАЙМАТА,МАКАРОНИТЕ И БЕШАМЕЛА.ВЗЕМАМЕ ЕДНА ПРАВОЪГЪЛНА ФОРМА ЗА КЕКС.НАМАЗВАМЕ Я ПЪРВО И НАРЕЖДАМЕ 3 ЛИСТА ОТ КОРИТЕ.ИЗСИПВАМЕ СМЕСТА.ОТГОРЕ ПАК ТАКА 3 ЛИСТА И ТАКА ДОКАТО СЕ СВЪРШИ СМЕСТА.НАРЕЖДАТЕ ГИ ТАКА ЧЕ ДА СЕ ВИЖДАТ САМО КОРИТЕ ЗА БАНИЦА.ПЕЧЕМ НА 180 ГРАДУСА ЗА ОКОЛО 20 МИНУТИ.

Пастицио




500 г макарони
1 кг кайма
3 яйца
180 г настърган кашкавал /или настърган пармезан
100 г олио
1 средно голяма глава лук
2-3 лъжици доматено пюре
сол, пипер, риган на вкус
кимион,малко джинджифил,канела и чесън на прах
50 мл.бяло вино
ЗА БЕШАМЕЛА
1литър и половина прясно мляко, 50грама масло, 200грама брашно, сол и черен пипер.
Бешамел

1 литър мляко се слага да заври, в останалия 1/2 л. се разтваря брашното, индийско орехче и сол.. Загрява се на средна температура и се бърка докато се сгъсти. Добавя се врящото мляко, маслото и малко насърган кашкавал или пармезан,
ври 5 минути на слаб огън.

Приготвяне

Първо се намазва тавата, в която ще се пече, с краве масло, маргарин или олио.
Разделяме белтъка от жълтъка на трите яйца. Белтъкът ще се използва за макароните, а жълтъкът - за соса.
Сваряват се макароните в подсолена вода, Отцеждат се и ги разбъркваме първоначално с сгорещено олио.Смесват се с половината от настърганият на ренде кашкавал или пармезан, и белтъка от яйцата
Разстила се добре в намазнената тавичка, половината от макароните, като се запълват добре всички ъгли. Прибавяме каймата приготвена както за мусака и който и иска по желание с различни подправки
Покрива се с остатъка от макароните.
Приготвя се бешамеловият сос. Той трябва да е с консистенцията на крем, за да остане отгоре при печенето и да не проникне целият между пластовете. Ако е необходимо се сгъстява с една супена лъжица брашно,и се покриват макароните
Пече се в умерена фурна / около 200-220градуса/ за приблизително 40-45 минути, докато пастициото покафенее отгоре. В самият край на печенето,се поръсва с настърган кашкавал и се връща във фурната за около 5 до 10 минути, за да добие приятна, хрупкава коричка.

Кекс в машина за хляб

6 ЯЙЦА
2 ЧАЕНИ ЧАШИ ЗАХАР
1 ЧАЕНА ЧАША ОЛИО
1 ЧАЕНА ЧАША КИСЕЛО МЛЯКО
3 ЧАЕНИ ЧАШИ БРАШНО
1 ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА СОДА
1 БАКПУЛВЕР
2 ВАНИЛИИ
ПО ЖЕЛАНИЕ МОЖЕ И ОРЕХИ ИЛИ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ
РАЗБИВАМ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЯЙЦАТА И ЗАХАРТА С МИКСЕР И ИЗСИПВАМ В КАЗАНЧЕТО НА МАШИНАТА.СЛЕД ТОВА ПОСЛЕДОВАТЕЛНО СЛАГАМ КИСЕЛОТО МЛЯКО,ОЛИОТО И НАЙ НАКРАЯ БРАШНОТО ЗАЕДНО С БАКПУЛВЕРА

Хляб в машина за хляб

400 ГРАМА ВОДА ИЛИ ПРЯСНО МЛЯКО МЛЯКО/МОЖЕ И КИСЕЛО МЛЯКО-300ГР+100ГР.ВОДА/
800 ГР.БРАШНО
50 ГР.МАСЛО
1 1/2 ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА ЗАХАР
2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЧКИ СОЛ
12 ГРАМА МАЯ НА "Д-Р ЙОТКЕР"


Печен донатс

ПО РЕЦЕПТА НА PETRINA ОТ "ГОТВЕТЕ С МЕН"

1 -1/3 ч.чаша топло мляко1 пакетче мая /2 1/4 ч.лъжица/
2 суп.лъжици масло,меко
2/3 ч.чаша захар
2 яйца
5 ч.чаши брашно
1 ч.лъжица сол


1/2 ч.чаша разтопено масло
1-1/2 ч.чаша захар
1 суп.лъжица канела



Поставяме продуктите в казанчето намашина за хляб в последователен ред /първо течните продукти, млякото,маслото,сол,захар,разбитите яйца/и накрая брашното в което правим кладенче и поставяме маята.Пускаме на програма 7 от машината.Оставяме да втаса.След това,поставяме тестото върху набрашнена повърхност и разточваме с дебелина на тестото 1-1.5 см. Изрязваме кръгчета и поставяме в тавата покрита с хартия за печене и ,изрязваме вътрешността /дупката/, по този начин се запазва формата, и няма да се изкриви при принасянето.
Покриваме и оставяме за още 45 мин. да удвои обема си.
Загряваме фурната на 180гр. и печем за 8-10 мин или докато станат златисти.
Докато поничките се пекат поставете маслото в дълбока чиния а в друга смесете захарта и канелата.
Извадете и оставете за 1-2 мин. да се охладят.
Извадените понички потопете в маслото и после в захарната смес. Поставете ги върху кухненска хартия да се по отцедят от маслото.

Лесни и бързи милинки

ВКУСНИ И ЛЕСНИ МИЛИНКИ
1 мая (42гр) - това е точно 1 кубче прясна мая
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч. л. сол
около 100гр масло, може и по-малко, може и повече. Може мас, може и олио.
2 яйца
200гр сирене (може и повече)
3 ч.ч. брашно

Затопляте леко млякото и трошите маята в него. Оставяте да постои малко. В дълбок съд си слагате солта и захарта. Сипвате млякото с маята, добавяте натрошеното сирене, яйцата и брашното. Не месите, само бъркате с дървена лъжица и готово. След това си взимате две големи тави, хубаво ги намазнявате, топите си богато ръцете в стопеното масло и късате и оформяте топчета колкото орех. Редите едно до друго в тавите и ги слагате на топло да втасат. След това печете. Отгоре може да се наръсят по желание - с червен пипер, с нещо люто, с ким, кой каквото иска. На не много силна фурна, до порозовяване, че отдолу лесно се препичат и не е желателно, стават сухи. Аз слагам и отдолу на тавата, както и ситно царевично брашно ( и отгоре и отдолу), става страхотна хрупкава коричка!

за заливката:
1пакетче масло-125гр.
2супени лъжици брашно
1чаена лъжичка сол
/това трябва да стане кашичка/
олио

Раирани кифлички

ПО РЕЦЕПТА НА MARABU ОТ "ГОТВЕТЕ С МЕН"

200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 с л суха мая ***
или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно


150 г нарязан кашкавал тип Гауда

1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио


** В оригиналната рецепта маята е 1 с л , но 1 1/4 ч л суха мая са напълно достатъчни за 300 г


. Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.
. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.
. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
. Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
. Бухналото тесто се разд
еля на 16 топки (1 топка = 37 г).

Кашкавалена изненада

РЕЦЕПТАТА Е ОТ ФОРУМА НА "BG MAMMA"

Разтопявате кашкавала като го слагате в найлонова торбичка и варите в гореща вода,колкото да се разтопи кашкавалът.Разстилате върху стреч фолио. Върху така получената "палачинка" слагате маслини,кисели краставички,малко шунка или друг вид колбас,печена червена чушка. всичко това ситно нарязано. Навивате го на руло и слагате да стегне в хладилника.

Лучени теринчета

ПО РЕЦЕПТА НА MagdaNik ОТ ФОРУМА "ПЕРФЕКТНАТА ВЕЧЕРЯ"

4 глаВи стар лук, нарязан на лунички
6-7 ск. чесън, нарязани
3 с.л. олио
3 с.л. масло
сол, пипер, кориандър,
пилешки бульон, вегета
500 мл течна сметана
около 500 мл вода
6 айца

В олиото и маслото изсипваме нарязания лук, добавяме малко от водата и задушаваме, след изпаряването на вода се пържи лука около 10-тина минути до зачервяване, добавят се чесъна за 20-тина секунди и наливаме останалата вода като слагаме всички подправки . Сместта ври 5 минутки и при непрекъснато бъркане добавяме течната сметана, оставяме да поври заедно 2-3 минути. Пасираме на гладък крем и след изстиването (поне 30 минутки) добавяме разбити 6 яйца за този 1 л течност, на принципа на крем карамела.Разливаме във формички и слагаме в тава. Пече се по същия начин: в студена фурна слагаме тавата, пълним я със студена вода и печем около час и половина на 145 градуса.

С ринг , който съответства на размера на купичката се изрязват кръгли филийки , които се изпичат в тостер или на фурна с обилно количество мазнина по избор.

В една касерола се слага малко олио, в което за 20-тина секунди се изпържват 4-5 ск. чесън и се добавя 1 нарязан пресен домат, малко сол, вегета, пипер и след като се сгъсти се пасира и се залива върху поставените върху канапенцата теринчета. Със соса може много да се експериментира. С терините също.

Яйчено руло

ПО РЕЦЕПТА ОТ ФОРУМА "БИБЕРОНА .КОМ"

3 ЯЙЦА
50 ГРАМА ШУНКА
50 ГРАМА КАШКАВАЛ
30 ГРАМА ГРАХ
4 ЛЪЖИЦИ СМЕТАНА
2 ЩИПКИ КЪРИ
КОПЪР И МАГДАНОЗ
КАШКАВАЛ ЗА НАРЪСВАНЕ
СОЛ,ОЛИО
В КУПИЧКА ЧУКВАМЕ ЯЙЦАТА ПРИБАВЯМЕ СИТНО НАРЯЗАНИЯТ КОПЪР И МГДАНОЗ
ЗАСТИЛАМЕ ДЪНОТО НА ПРАВОЪГЪЛНА ТАВИЧКА С ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ И НАМАЗВАМЕ С ОЛИО.ИЗСИПВАМЕ РАЗБИТИТЕ ЯЙЦА И СЛАГАМЕ ТАВИЧКАТА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА.ПРИГОТВЯМЕ СИ ПЛЪНКАТА
ЩОМ ЯЙЦАТА ПОЧТИ СЕ СТЕГНАТ НО В СРЕДАТА ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ МЕКИ ИЗВАЖДАМЕ ТАВИЧКАТА,РАЗПРЕДЕЛЯМЕ ОТГОРЕ ПЛЪНКАТА И НАВИВАМЕ НА РУЛО-ОТГОРЕ ПОРЪСВАМЕ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ И ВРЪЩАМЕ ДА СЕ ДООПЕЧЕ.

Спаначени бисквити




ПО РЕЦЕПТА НА "ВКУСНО С ЙОЛИ"
За кората:
300г спанак
3 яйца
120г брашно
сол, черен пипер, индийско орехче
1 скилидка чесън

За плънката:
200 г меко сирене /или сирене крема,или 1 кутия сирене Exquisa/
1/2 червена или оранжева чушка
1 щипка лют червен пипер
1 супена лъжица зехтин
200 гр.пушен бекон или друг вид колбас

Приготвяне

Почистеният и измит спанак се задушава в тенджера без вода.Достатъчно е само да омекнеОтцежда се добре в цедка и се оставя да изстине.В купа се пасира на гладък крем спанака,чесъна и копъра.Подправя се на вкус със сол и индийско орехче.

Белтъците се разбиват на сняг и с внимателно бъркане се прибавят към спаначеното пюре,като се редуват с нишестето.Сместа се изсипва в правогълна тава,постлана с хартия за печене.Блатът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8 - 10 мин.След като се извади от фурната се оставя да изстине 2 -3 мин.,но още топъл се завива на руло заедно с хартията.Оставя се да изстине напълно.

Сиренето се разбива с пасатор на гладък крем.По желание може да се добавят различни подправки

Спаначеното руло се развива и се намазва навсякъде с крема от сирене.Върху него се нарежда бекона,нарязан на тънки филийки/Аз специално настъргах колбаса/.Всичко се завива на стегнато руло,което се завива в алуминиево фолио и се замразява във фризара. 20 мин. преди поднасяне,рулото се нарязва на тънки кръгове.

Бутер тесто-охлюви с маслини


ПО РЕЦЕПТА НА "ВКУСНО С ЙОЛИ

500 ГРАМА БУТЕР ТЕСТО
150 ГРАМА МАСЛИНИ
2 СКИЛИДКИ ЧЕСЪН
1 ЗЕЛЕНА ЛЮТА ЧУШКА
1/4 ЧАЕНА ЛЪЖИЦА МАЩЕРКА
1/4 ЧАЕНА ЛЪЖИЦА РОЗМАРИН
6 ЛИСТА САЛВИЯ
3 ФИЛЕНА АНШУА
1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА КАПЕРСИ
3 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ЗЕХТИН
ЧЕР ПИПЕР

ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА СЕ СМИЛАТ С БЛЕНДЕР ДА СТАНЕ ХОМОГЕННАН СМЕС

БУТЕР ТЕСТОТО СЕ РАЗСТИЛА НА РАБОТНИЯТ ПЛОТ,НАМАЗВА СЕ ПЛЪТНО СЪС МАСЛИНЕНА СМЕС КАТО ОТ ВСЕКИ КРАЙ СЕ ОСТАВЯ ПО 2 СМ.УВИВА СЕ НА ХЛАБАВО РУЛО В АЛУМИНИЕВО ФОЛИО И СЕ ПРИБИРА ВЪВ ФРИЗЕР,ТАКА ПРЕСТОЯВА ОКОЛО 50 МИНУТИ,ИЗВАЖДА СЕ НАРЯЗВА СЕ С ОСТЪР НОЖ НА ТЪНКИ КРЪГОВЕ И СЕ ПЕЧЕ В УМЕРЕНА ФУРНА ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ.

Сладкиш без яйца


3 ЧАЕНИ ЧАШИ БРАШНО
2 ЧАЕНИ ЧАШИ ЗАХАР
1/3 ЧАЕНА ЧАША КАКАО
2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЧКИ СОДА
1 ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА СОЛ
2 ЧАЕНИ ЧАШИ ВОДА
3/4 ЧАША ОЛИО
ВАНИЛИЯ
2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЧКИ ОЦЕТ

СМЕСВАТ СЕ СУХИТЕ СЪСТАВКИ БЕЗ СОДАТА.НАЛИВА СЕ ВОДАТА РАЗБЪРКВА СЕ ХУБАВО СЕ ДОБАВЯ СОДАТА УГАСЕНА С ОЦЕТА.СИПВА СЕ ОЛИОТО РАЗБЪРКВА СЕ ХУБАВО И ПЕЧЕМ В УМЕРЕНА ФУРНА.ПО ЖЕЛАНИЕ ВЪТРЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛОЖАТ И ОРЕХИ

Лондонски сладкиш

ПО РЕЦЕПТА НА dpetrova от форума "Перфектната вечеря"

5 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ КАКАО
1 КОФИЧКА КСЕЛО МЛЯКО
1 КАФЕЙНА ЛЪЖИЧКА СОДА
1 ЧАЕНА ЧАША ОЛИО
2 ЧАЕНИ ЧАШИ БРАШНО
1 ЧАЕНА ЧАША ЗАХАР
СМЕСВАМЕ ВСИЧКИТЕ ПРОДУКТИ И ПЕЧЕМ В УМЕРЕНА ФУРНА.СЛЕД КАТО ИЗСТИНЕ СЕ СИРОПИРВА

Папуцакя



5-6 дълги патладжана /разбира се, количеството е условно - зависи от големината на патладжаните/;
500 гр. кайма;
2-3 глави лук;
1 връзка магданоз;
риган ,
сол и пипер на вкус;
кимион,,малко соев сос,малко джинджифил,чесново брашно
зехтин;

За заливката :
1 супена лъжица масло;
5с.л. брашно;
500-600 м.л. прясно мляко;
1 яйце по желание;
малко сол;чер пипер,кимион,индийско орехче
шарен пипер и бахар на вкус;

Първо си приготвяме заливката бешамела.Към млякото прибавяме брашното и бъркаме непрекъснато докато се сгъсти,за да не се получат грашки.Слагаме 1лъжича масло и 1 яйце и оставяме да изстине.След това се заемаме сподготовката на патладжаните.
Патладжаните се почистват, разрязват се надлъжно, и се издълбават като лодчици, посоляват се и се оставят да се отцеди горчивият им сок. В оригинал патладжаните се запържват но който иска може и да ги запече на фурна осолени с малко масло,за да омекнат .След като омекнат подреждаме в подходяща тава и започваме да ги пълним. Плънката се приготвя както за мусака но аз специално използвам морков настърган,чушка нарязана на дребно,чесън ,лук ,които запържвам.След това слагам каймата с различните подправки /чер пипер,кимион,джинджифил,соев сос,натриев глутамат,червен пипер.По желание може към плънката да се сложи и от издлбаната вътрешност на патладжана.След това се заливат с приготвеният бешамел и отгоре се наръсва с настърган кашкавал.Пекат се в силна фурна до леко зачервяване на заливката

Негърско дупе

4 ЯЙЦА
2 ЧАЕНИ ЧАШИ КИСЕЛО МЛЯКО
2 ЧАЕНИ ЧАШИ БРАШНО
2 ЧАЕНИ ЧАШИ ЗАХАР
2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЧКИ СОДА


ЗА ГЛАЗУРАТА
8 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ЗАХАР
8 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ВОДА
8 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ОЛИО
6 ЛЪЖИЦИ КАКАО


ПРОДУКТИТЕ СЕ РАЗБЪРКВАТ ХУБАВО И ИЗСИПВАТ В НАМАСЛЕНА ТАВИЧКА.ПЕЧЕ СЕ В СИЛНА ФУРНА.ВЕЧЕ ИЗПЕЧЕНИЯТ СЛАДКИШ СЕ НАДУПЧВА С ВИЛИЦА И СЕ ЗАЛИВА Д ГЛАЗУРАТА.ОТГОРЕ СЕ НАРЪСВА С КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ ИЛИ ШАРЕНИ ЗАХАРНИ

Тортата на Елиза




800 г картофи, 300 г пушено пилешко филе, /или някакъв друг колбас/ 3-4 кисели краставички, 100 г стерилизирани гъби, 1 печена червена чушка, 100 г кашкавал, 1 пакет масло, 1 майонеза, 1 кофичка изцедено кисело мляко, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, чубрица

Картофи по селски




Ако картофите са пресни миете добре и не белите, а оставяте с кожичката, ако вече са поостарели все пак не е лошо да се обелят, миете и режете на четвъртинки, осминки в зависимост от големината на картофа.Слагате ги в леко подсолена вода да заврат само докато бъкне водата и ги изваждате.Изливате водата поставяте ги в подходяща тавичка,добре ги намаслявате с олио, не щадете мазнината, след което приготвяте следния микс: равни части царевичен грис и галета, червен пипер/сложете повечко/, обикновена готварска сол, шарена сол, черен пипер, може да сложите и ароматни треви, ако обичате, както и чесън на прах,1 кубче телешки бульон натрошен. С този микс хубаво посипвате и обърквате картофките с ръце за да полепне микса по тях, дори и да дойде в повече сухия микс не се тревожете, може да посипете отгоре вурху картофките, а може да съхраните остатъка за следващ път. След като сте се омазали порядъчно и по картофките има необходимото количество микс, поливате отгоре още малко олио /не добавяте никаква вода, за да се получи нужния ефект/ и печете до зачервяване и готовност. Дори и да ви се стори, че микса е поизгорял или потъмнял, ако сте пекли повече от необходимото, не се тревожете картофките ви са все така вкуснииии, може част от сместа да се отложи на дъното на тавичката при печенето, но след като оставите картофките да си отдъхнат те си поемат нужното и няма излишък.Станаха много вкусни и мекички и крехки отвътре, а златисти отвън и наистина апетитни.

Арабска торта "Кодрит Кадир"

КОДРИТ КАДИР Рецептата е взаимствана от форума на Bg.mamma
За КРЕМ КАРАМЕЛА
За карамелизиране на дъното на формата използвах 6 супени лъжици захар
1 литър прясно мляко
9 супени лъжици захар/обичаме крем карамела да е по сладък/
4 яйца
3 ванилии
Разбих всичко с миксера и го изсипах върху готовият карамел
ЗА КЕКСА
2 яйца
3 супени лъжици захар
1 бакпулвер
около 100 мл. прясно мляко
1 кафена чашка олио
8 супени лъжици брашно
3 чени лъжици какао
Направих тестото като за кекс .Внимателно го изсипах в центъра на крема,и се пече на водна баня.

Аз използвам долната част на едновремешните електрически тенджери.
След като се изпече го държа малко да изстине и го слагам в хладилника за една нощ да стегне,чак тогава обръщам в подходяща форма