Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

31 август, 2009

Пилешки дробчета на фурна


700 гр. пилешки дробчета,
2 големи глави кромид лук,
1 голям морков,
300 гр. гъби
1-2 чушки,
½ кафена чашка вино,
1-2 с.л. соев сос
черен пипер, червен пипер, подправка за пиле или къри, чубрица,
2-3 с.л. доматено пюре, връзка магданоз, 1-2 скилидки чесън,олио

Пилешките дробчета се почистват добре и се изкисват за малко във вода и оцет.След това ги слагаме в тенджерка и завираме само докато се получи пяна и я отпеним.Изцеждаме водата и в подходяща тавичка слагаме всички зеленчуци нарязани на ивички,соевият сос,подправките и бялото вино и запичаме.По желаниеотгореможе да настържем кашкавал и дза запечем

26 август, 2009

Торта с кисело мляко


По рецепта от форума на "Бг-мама"

3 пакетчета бисквити Петит
3 кофички кисело мляко
маргарин 250 гр.
1 1/2 ч.чаша захар
2 ч.чаша брашно
4-5ванилии или някаква друга есенция
Млякото със захарта и брашното се кипва на котлона докато се сгъсти.(бърка се непрекъснато за да не загори).След като се свали от огъня крема,изчаква се малко да изстине итогава се добавя маслото или маргарина.След това се прибавят ванилиите и се реди пласт бисквити,пласт крем.Отгоре загарнитураможе да настържете шоколад или орехи натрошени.

П.П-В крема също може да се сложи настърган шоколад или какао

23 август, 2009

Добруджанки




По рецепта от форума на Бг-мама

2ч.ч. кис мляко с 2 лъжички сода
2ч.ч. натрошено сирене
4ч.ч. пресято брашно
малко чубрица и зеленчукова пикантина се слага в тестото за по добър вкус
Всичко това се омесва хубаво с вилица.В добре намазнена тавичка се редят топчетата като отгоре се слага бучка масло.Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса около 25-30мин.Стават много вкусни!

21 август, 2009

Паниран патладжан


1 кг.патладжани
топено сирене или бяло саламурено сирене
За панировката
3 яйца
около 50 грама брашно
олио за запържване
сол,чер пипер

Вземат се по едри патладжани измиват се и се нарязват надлъжно на филийки но не много тънки. /Предварително съм изкиснала патладжаните в подсолена вода,оставям ги да престоят цяла нощ/.Поставят се в тавичка с малко олио и леко се запичат.След това се вземат 2 по 2 парчета като между тях се слага парче сирене или топено сирене.Потапят се в сместа от яйцата и брашното и се панират.Поднасят се с различна гарнитура

12 август, 2009

Сладкиш с къпини


1 чаша кисело мляко+ 1лъжичка сода
1,5 чаша захар
1/2 чаша олио
3 жълтъка
3 чаши брашно
една кофичка къпини(или други плодове)

За крема-целувка:
3белтъка
2лъжици захар
1лъжичка оцет
1лъжичка лимонов сок


Първите продукти се смесват, брашното се слага накрая постепенно.
Излива се в намазнена тавичка, отгоре се поставят къпините или други плодове,пече се на 180° около 1/2 час,
Като се изпече, се намазва със сместа от белтъците, разбити на сняг с лимоновия сок и оцета и накрая прибавена захарта. Оставя се възможно най-дълго на 100° да изсъхне.

08 август, 2009

Ябълков каприз


3 пакета обикновенни бисквити
500 грама заквасена сметана
1 чаена чаша захар
1 килограм ябълки
ванилия,канела

Изчистваме и нарязваме ябълките на парченца,като ги слагаме в подходящ съд и вариме с 1 чаена чаша вода и 1 чаена чаша захар с малко канела и ванилия,докато изпият водата си.Оставяме ги да изстинат
Разбиваме заквасената сметана ислед като изстинат ябълките ги смесваме със сметаната.
В подходяща тавичка или тортена форма,нареждамеред бисквити и ред от сметана с ябълките докато се свърши,най отгоре завършваме със сметата и насипваме със орехи или шоколадови пръчици

05 август, 2009

Бъркана пица


1 яйце
1ч.ч. хладка вода с 1ч. лъжичка захар, като им се прибавя 1 пакетче суха мая /аз ползвам на "Д-р Йоткер" оставя се да се разтвори маята/
2 ч.ч. брашно
Подправки в тестото:чубрица,риган,мащерка,сминдух/по желание,кой каквото харесва/
аз също сложих и малко зеленчукова пикантина с половин кубченце MAGGI телешки бульон
за което не се слага щипка сол в тестото

Всичко се разбърква в купа с лъжица/не миксер/, като има малко лепкав вид и не прилича на същинско тесто, а по-скоро на смес за кекс.В случай,че тестото стане по гъсто налейте малко хладка вода,за да се получи по гъста кексова консистенция
Изсипва се в намазнена тавичка с брашно, оставя се да престои около 20 мин. и после се реди плънката, която е най различна

Огретен от тиквички


1200 гр тиквички
200 гр сирене краве
500 мл мляко краве прясно
3 бр. яйца
30 гр масло
2 гр черен пипер млян
1/2 вр. копър пресен
1/2 вр. магданоз пресен


Приготвяне
Почистваме тиквичките и ги нарежете на кубчета колкото средно голям орех
Запържваме ги леко в олиото и ги свалете от котлона
Към тях прибавяме сиренето, ситно нарязаните копър и магданоз, черния пипер и сол на вкус
Разбъркваме всички продукти и изсипваме сместа в намазана с олио и наръсена с галета тавичка
Съдът от пърженето се изплаква ссъс 100 мл топла вода, която изливате в тавичката
Върху тиквичките се нарязва на парченца бучка масло
Запичаме ястието в умерена фурна
Приготвяме заливката, като разбиваме яйцата със солта и млякото
С тази смес заливаме огретена и отново запечаме само отгоре до златисторозово
След като го извадиме от фурната, поръсваме с магданоз

01 август, 2009

Тирамису с извара


400 гр.безсолна извара ,400 мл течна сметана,4 опаковки бисквити "Котешко езиче"4 яйца 300 гр.захар 1 ванилия, 1с.л какао 1 с.л нес кафе лимонов сок 3 к.лъжички,около 50 грама коняк,бренди или уиски.
Кафето разтваряме в 6с.л топла вода и слагаме коняка.Нареждаме бисквитите и ги намокряме с конячната смес.Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване слагаме изварата и разбитата сметана .Разбиваме белтъците с лимоновият сок и смесваеме със жълтъчено изварената смес.В подходяща тавичка ли форма нареждаме ред бисквити напоени в кафето,ред крем и така докато свършат като най отгоре се завършва с крем.Най отгоре се наръсва какао

Γιουβαρλακια- гръцки кюфтета със сос



500 грама кайма смес
1 яйце
1 чушка
1 морков
100 грама ориз
магданоз
подпрпавки /сол,чер пипер,кимион,соев сос, чесън на прах/
2 глави лук
50 грама бяло вино
За Бешамела
2 лъжици брашно
малко олио
сол на вкус,чер пипер
Оригиналната рецепта е със сос от яйца и лимон
2 яйца разбиваме с много лимонов сок


Пригласям си каймата като в блендер смилам моркова и чушката.Прибавям ги към каймата,1 яйце ориза и подправките,като същевременно слагам и бялото вино и омесвам всичко с каймата
В тенджерка си запържвам лукът и след това слагам вода да заври.След като заври си оформям кюфтенцата и ги пускам във врящата вода.След като стане готово си правя сос Бешамел,катозапържа леко брашното с олиото ислед това го разреждам със соса от кюфтета и изсипвам в тенджерата

Постни гръцки курабета




1 ч.ч. зехтин /може и растителен маргарин/
1 ч.ч. сок от портокал
1 ч.ч. захар
1 - 1/2 с.л. канела
1 малка кафяна чашка коняк
кората на един портокал
1 ч.л. сода
около 1 кг брашно
сусам /по-желание/

Оформят се по най различен начин.

Милинки


По рецепта на "Мама Цоцолана"-от форума на "Бг-мама"

1 коф. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко(или вода)
1 с.л. сол
1 с.л. олио
1/2 с.л. оцет
1 яйце
мая 2 пакетчета на "Д-р Йоткер"
1 кг брашно
по желание може и около 200 грама сирене
За заливката
250 грама масло или маргарин
2 супени лъжици брашно
1 кафена л. сол


В машината за хляб се слагат последователно продуктите както е редът.Пуска се на програма 7.След втасването изваждам,и започвам да оформям милинките като ги слагам в подходяща тава.Оставям да втасат повторно и след това заливам отгоре със сместа за заливка.Пускам фурната да се пекат на 180 градуса,като в последствие я намалям

Ябълков сладкиш "Емануил"




5-6 големи ябълки
2 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. масло /маргарин/ /ако не ви харесва маслено тесто, може да сложите чаша и половина/
1 ч.ч. смлени бадеми
1 1/2 ч.ч. захар /ако ябълките са по-кисели може чашите да станат 2/
щипка сол
2 с.л ликьор амарето или някаква есенция конячна или ромова
ванилия


Обелените и нарязани ябълки на не много дебели кубчета слагаме във съд с вода и сок от лимон за да не почернеят.
В една малка тенджерка или някакво тиганче дълбоко слагаме изцедените ябълки със 4 с.л захар и ликьора /коняк или ром /
Задушаваме ги докато поомекнат, да се изпари водата им и се карамелизират.
Разтопяваме маслото, а в една купа объркваме брашното, бадемите, захарта, ванилията, и щипката сол.
Към сухата смес добавяме после и маслото, трябва да стане на трохи сместа.

В една намаслена тавичка слагаме на дъното 2/3 от сместа, заглаждаме малко и изсипваме ябълките отгоре, върху тях и останалата смес.
Печем на 180 градуса докато се запече хубаво в предварително загрята фурна.

Бързи толумбички

1ч.ч. извара
1ч.ч. брашно-пресято
1 яйце
1/2 ч.л.сода за хляб
Всички продукти се разбъркват.с шприц се оформят гъсенички/не много дълги/ и се пържат в много и сгорещено олио.след като изстинат се заливат с горещ сироп.
за разлика от традиционните толумбички,тези не поемат мазнина .
вкусни и почти диетични!

Котопита /пита с пиле/




2 блата бутер тесто
2 пилешки гърди /или остатъка от пиле/
1 червена чушка
1 жълта чушка
1 зелена чушка
половин тиквичка /малка/
2 средни моркова /или 1 голям/
1 малка глава лук
50 гр грах
100 гр гъби
200 гр настърган кашкавал
3 лъжици топено сирене
сол
чер пипер
риган
1 малка чашка прясно мляко
малко мазнина /олио, маргарин/



Начин на приготвяне:

Сваряваме в подсолена вода /или кубчета кнор, или маги/ пилешките гърди. След като се сварят добре ги накъсваме на дребни парченца.
Запържваме ситно нарязания лук в малко мазнина, добавяме после - морковите, гъбите, граха и поливаме малко от пилешкия бульон, оставяме да се задушат малко. След няколко минутки добавяме и нарязаните чушки и тиквичката. Като станат готови зеленчуците, не трябва да са напълно сварени /запържени/ ги оставяме да поизстинат малко, след което ги объркваме със топеното сирене и добавяме накрая и пилешкото месо. Разбъркваме много добре сместа. Добавяме и малко риган, чер пипер /но тях, ако нямате остатък от пилешко месо, може да ги сложите още като се варят гърдите в бульона/. Иначе всеки може да сложи каквата подправка му харесва.
В една намаслена тавичка поставяме 1 блат бутер тесто и отгоре изсипваме изстиналата смес, наръсваме хубаво със кашкавала, и слагаме и другия блат. Нарязваме горния блат, както ще се поднесат парчетата пита, намазваме ги със малко прясно мляко и питата е готова вече за фурната.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се опече.



ПП Един тип от мен, аз използвах готови замразени микс зеленчуци.
Става същото, както и със пресните.

Бугаца -Серес



1 пакет кори за баница
1 литър и половина прясно мляко
160 гр захар
120 гр грис /от дребния/
1 пакетче нишесте
4 яйца
1 пакетче ванилия
пудра захар

В една тенджера слагаме прясното мляко със захарта да се стопли на котлона и после добавяме размитото нишесте с малко мляко и гриса, яйцата предварително разбити. Бъркаме постоянно докато се получи гъст крем. Покриваме със кухненско фолио за да не получи коричка и оставяме да поизстине.

Разделяме корите на две и започваме да нареждаме в тавата първата половина като мажем всяка с разтопено масло /по-добре тавата да е правоъгълна/. Слагаме крема и подреждаме втората половина от корите. Нарязваме на парчета и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна

Шоколадови топки от козунак


Рецептата е взета от форума "Гответе с мен"

около 250гр.сух козунак
около 150 гр. бисквити с какао
50гр.орехови ядки
2-3с.л.пчелен мед
1-2 с.л.какао
около 80 гр.меко масло
около 50 мл. прясно мляко
есенция - ванилия , ром
За глазурата :
80 гр.шоколад
20гр.краве масло
2 с.л.прясно мляко
Освен това : сладко от ягоди/ за пълнеж/ и шоколадови пръчици / за украса/
Приготвяне :Козунакът се натрошава на ситно.Отделно ореховите ядки се запичат за около две минути в микровълнова печка.След това бисквитите и орехите се смилат.Прибавят се към козунака.Добавят се маслото , прясното мляко , меда , какаото и есенциите.Омесва се тесто.Ако е много сухо се добавя още прясно мляко , ако пък е необходимо се добавят още смлени бисквити.От тестото се правят топчета , в които за пълнеж се слага малко сладко от ягоди.Готовите топчета се потапят в шоколадовата глазура и поръсват се с шоколадови пръчици .