Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

30 май, 2010

Сос Бешамел за Пастицио,мусака или лазаня

С този вид сос Бешамел винаги правя моите Мусака,Пастицио или Лазаня.Искам да го споделя с Вас защото наистина е много вкусен и приятен,придава още по добър вид на даденото ястие.

2 литра пр мляко,
10 лъжици брашно,
4 яйца
2, сол, малко чер пипер,
1 щипка канела
1 лъжица маргарин или масло
1/2 кутия топено сирене Esquiza или Philadelphia,ако са с подправки още по добре
200 грама настърган пармезан или твърд кашкавал

Слагам прясното мляко на котлона да се загрява,като същевременно отделям малко от него за брашното.В размитото брашно прибавям разбитите яйца,подправките, и сипвам във топлото мляко.Бърка се да не загори до сгъстяване. Като се сгъсти добавям маслото или маргарина.След като изстине прибавям топеното сирене и най накрая настърганият пармезан или кашкавал.Това е цялостното приготвяне на този сос Бешамел.

Ябълков сладкиш с две лица




Първоизточникът на рецептата е от Гответе с мен.С малки допълнения и изменения от моя страна.Но сладкишът си заслужава защото наистина е много вкусен
5 ябълки
1 1/2 чаена чаша брашно
1 1/2 чаена чаша захар
4 яйца
125 мл-прясно мляко
1/2 чаена чаша орехи
7 супени лъжици олио
1 бакпулвер
лимонена есенция,ванилия
1 опаковка чаени бисквити

В подходяща тавичка слагам хартия за печене и подреждам бисквитите.Върху бисквитите ябълките нарязани на по едри филийки.Отгоре се изсипва сместа от брашното,яйцата, олиото,есенциите,захарта и бакпулвера,като в тази смес се слагат и нарязани или смлени орехи на по едро.Върху тази смес нареждаме не нарязани орехи.Печем в умерена фурна около час.И след като изстине сладкишът се обръща.А по желание може да остане и в този първоначален вид

Първоизточник

24 май, 2010

Донът мъфини




1 1/2 чаена чаша брашно
1 чаена чаша кафява захар
1/2 чаена чаша прясномляко
1 яйце
4 супени лъжици олио или зехтин
ванилия
1 супена лъжица бакпулвер

В дълбок съд смесваме,брашното,бакпулвера и захарта.В друг по малък съд разбиваме яйцата със захарта и ванилията.Смесваме двете смеси и насипваме във формичките за мъфини и печем в умерена фурна,до готовност


Източник

19 май, 2010

Френски сладкиш с круши


5-6 добре узрели средно големи круши
300 г. брашно
200 г. захар
4 яйца
200 мл прясно мляко
6 с.л. олио
1 бакпулвер
щипка сол

За ронливият топинг
260 гр брашно
120 гр захар
200 гр масло
2к.лъжици какао
От така посочените продукти за ронливото тесто си правим смес която разделяме на 2 като във втората прибавяме 2 кафени лъжички какао

Махаме семките на крушите, обелваме ги и ги нарязваме на филийки.

Пуснете фурната да се загрява на 180°C при обикновена фурна или 160°C при фурна с вентилатор.

С миксер разбиваме двете яйца с щипка сол и прибавяме по малко захарта. Бие се до побеляване и утрояване обема на сместа. Отделно смесваме брашното с бакпулвера и прибавяме към яйцата/Може да ползваме и брашно което набухва само-Фарин-ъп/. Най-накрая по малко прибавяме и млякото смесено с олиото.
Изсипваме тестото в подходяща тортена или друг вид форма, и разстиламе добре.
Нареждаме нарязаните круши, така, че да се запълни формата . Слагаме във фурната и печем около 15 минути.След това изваждаме и настъргваме ронливото тесто отгоре или разтъркваме с пръсти така,че да се получат трохи и доопичаме във фурната.

П.П В оригинала рецептата е със яйчено маслена заливка,а аз предпочетох да направя ронливо тесто и да покрия сладкишът с него

Източник

16 май, 2010

Крем пита-Добуш


2 белтъка,
1 цяло яйце,
2 с.л. разтопено кр. масло,
150г пудра захар,
1ч.л. амонячна сода,
1 ванилия,
брашно колкото поеме.

За крема:
1л. прясно мляко,
7 с.л. брашно,
10 с.л. захар,
2 жълтъка,
ванилия

Меси се леко тесто и се оставя в хладилника за 20 мин. Разделя се на 3 части. Точат се кори и се пекат по отделно.
Крема се вари при непрекъснато бъркане и се оставя до полуизстиване. Прибавят се 2 жълтъка и ванилия.Мажем блатовете с готовият изстинал крем,като най отгоре гарнираме по желание с каквото искаме.

П.П При приготвянето на крема аз използвах един много стар трик от времето когато моите деца бяха малки,правех им домашни кремчета.Брашното запекох леко,а захарта карамелизирах и чак тогава прибавих към тошплото мляко,като се бърка непрекъснато за да не нагори самият крем.По този начин вкусът на брашно не се усеща в самият крем.

Източник

КАРНАВАЛ ГАБРОВО-2010 година
















И така днес се състоя толкова очакваният Габровски карнавал.Още от сутринта времето беше едно намръщено сиво и скучно,сякаш ти казваше,не се надявай защото ще завали и няма да има хубав карнавал.Напук обаче на ветровете и облаците всичко премина в един весел смях и нескончаеми шеги.Снимките не са много добри но показват този весел дух който цареше днес в целият ни град

09 май, 2010

Донати-Donuts




Много обичам донатс , досега все нещо ме е възпирало,може би процесът на работа по тях или нещо друго. Повлияна от една прекрасна рецепта на Gaby Реших и аз да пробвам,пък си виках каквото стане.Но за мое учудване станаха много хубави и най вече по моят вкус.Малко глазурата ми не беше наред, като за първи път за мен това е постижение.А ето и самата рецепта


300 гр. специално брашно за хляб / в Испания-harina de fuerza/
200 гр. нормално брашно
80 гр. захар
5 гр. сол
20 гр. мляко на прах
7 гр.суха мая
230 гр. вода /топла/
1 яйце среден размер /60 гр./
40 гр. свинска мас или маргарин /при мен св.мас/
1 к.л.ванилия
Глазура:3 с.л. пудра захар,лимонов сок и вода

- Смесваме сухите продукти-брашната,захарта,солта,млякото на прах,сухата мая,ванилията
- Прибавяме леко топлата вода и разбитото яйце.Оставяме да ферментира 8 мин.
- Идва ред на мазнината.Разбъркваме всичко и месим докато тестото спре да лепне по ръцете и стане еластично и гладко…около 5 мин./добавяме брашно,колкото е необходимо/
- Оформяме тестото на топка ,покриваме с кърпа и оставяме на стайна температута да втаса 45 мин.
- Разстиламе на намаслена повърхност и разточваме на кора с дебелина 1 см. С
формички за донати /или чаша и малка капачка/ правим донатите и ги оставяме върху намаслена хартия да втасат още 45 мин./при мен 1 час/
- Загряваме олио в дълбок тиган.Намаляме огъня…донатите лесно изгарят…Пържете ги за кратко време от двете страни,докато придобият блед златист цвят.
- Изваждаме ги върху абсорбираща хартия и топли ги намазваме с глазура

П.П Аз използвах два вида брашно,единият вид за козунаци на София-мел, и другото обикновенно брашно CLEVER. Измесих всичко във хлебопекарната на програма за тесто и втасване.И след като свърши програмата ,оставих тестото да си втаса нормално след което разточих изряхах и сложих във фурната на 50 градуса,на скарата завити с хартия за повторно втасване и чак тогава пристъпих към пърженето.

05 май, 2010

КАРНАВАЛ ГАБРОВО-2010 година






Истинската кулминация на Фестивала на хумора е габровският карнавал – олицетворение на хумористичните традиции, ревностно съхранявани и почитани в Габрово. Възникнал е на основата на габровската Олелийня – шумен и пъстър градски празник с карнавално шествие, песни, танци и закачки – и е втъкал в себе си европейското влияние чрез маскените балове на професионалните гилдии от 30-те години на XX в. Прекъсван досега само по време на Втората световна война и в периода на прохождащата демокрация /1990 – 1997 г./, този масов празник е възроден
през 1998 г. с помощта на Делегацията на Европейския съюз в България. Само две години по-късно, благодарение на уникалния си карнавал, Габрово става член на Фондацията на европейските карнавални градове със седалище в Амстердам.

След половингодишна подготовка през третата събота на май всичко е готово за дългоочаквания ден. Габровският карнавал е и кулминацията на майските празници в Габрово. В деня на карнавалното шествие градът се изпълва с гости от близо и далеч, сергиите с лакомства и всевъзможни карнавални атрибути са на всяка улица в центъра на града, количествата бира и скара са неограничени, но в най-големи дози е, разбира се, карнавалното настроение, изписано на лицата на малки и големи. Специално за децата от 2001 г. се организира и детски карнавал, който е част от големия. Забавлението е гарантирано за всички. От най-малките до най-големите ще намерят своето място в карнавала този ден в годината, когато студовете вече са далеч, а настроението и температурите започват непрекъснато да се покачват.

Тази година габровският карнавал ще бъде особено пищен и забавен, обещават организаторите, тъй като тази година габровци отбелязват 150 години от обявяването на Габрово за град.

Всички, които желаят да усетят магията и настроението на карнавала, са добре дошли в Габрово на 15 май, събота . Стартът на карнавалното шествие в 18 часа.

В карнавалното шествие в Габрово през тази година ще дефилират първата сапунена фабрика, първият психиатър на България, първият министър-председател и още много първи неща, съобщиха от общината.

Особено атрактивна ще бъде картината на първата ледена пързалка в България, която действително е била в Габрово, в парка на индустриалеца Иван Хаджиберов. Въпреки доброто си желание и направените множество експерименти, сценаристите на карнавала все още не са успели да заледят централната габровска улица, за да пресъздатат истинската картина на ледената пързалка. Единствените два успешни опита през месец януари бяха осуетени от заблудени граждани, не разбрали идеята и оплакали се в Общински инспекторат. В замяна на това на импровизираната пързалка ще се играе хокей със шайби от лед на ролкови кънки. Участниците в картината са подложени на жестоки тренировки още от началото на април и обещават зрелищен мач по габровските улици.
За първи път габровци ще погледнат и любимия на всички АЕК „Етър" през друга призма - като една модерна историческа компилация. История, която ще разкаже как простото точило на чаршията е дало основата на производството на известните по цял свят рендета Вьорнер, а от перилото произлизат съвременните перални.



01 май, 2010

Свеж и вкусен ябълков сладкиш


По рецепта от форума на БГ-мама

За блата

1 голяма опаковка обикновенни бисквити "Житен дар"
500 грама заквасена сметана
8 супени лъжици пудра захар
125 грама краве масло или маргарин
1 килограм ябълки

За глазурата

6 супени лъжици вода
6 супени лъжици захар
6 супени лъжици олио
4супени лъжици какао

Смиламе бисквитите в блендер,изчистваме и настъргваме ябълките,разбиваме сметаната със захарта и всичко това смесваме заедно с маслото, като изсипваме в подходяща тортена форма и заглаждаме.Отгоре намазваме с какаовата глазура и слагаме в хладилник за да се стегне.

П.П В оригиналната рецепта глазурата е в по друг вид,но аз предпочетох да я направя както съм правила и на други рецепти досега,която глазура излиза много сполучлива

Източник