Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

13 юли, 2009

Бутер тесто-охлюви с маслини


ПО РЕЦЕПТА НА "ВКУСНО С ЙОЛИ

500 ГРАМА БУТЕР ТЕСТО
150 ГРАМА МАСЛИНИ
2 СКИЛИДКИ ЧЕСЪН
1 ЗЕЛЕНА ЛЮТА ЧУШКА
1/4 ЧАЕНА ЛЪЖИЦА МАЩЕРКА
1/4 ЧАЕНА ЛЪЖИЦА РОЗМАРИН
6 ЛИСТА САЛВИЯ
3 ФИЛЕНА АНШУА
1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА КАПЕРСИ
3 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ЗЕХТИН
ЧЕР ПИПЕР

ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА СЕ СМИЛАТ С БЛЕНДЕР ДА СТАНЕ ХОМОГЕННАН СМЕС

БУТЕР ТЕСТОТО СЕ РАЗСТИЛА НА РАБОТНИЯТ ПЛОТ,НАМАЗВА СЕ ПЛЪТНО СЪС МАСЛИНЕНА СМЕС КАТО ОТ ВСЕКИ КРАЙ СЕ ОСТАВЯ ПО 2 СМ.УВИВА СЕ НА ХЛАБАВО РУЛО В АЛУМИНИЕВО ФОЛИО И СЕ ПРИБИРА ВЪВ ФРИЗЕР,ТАКА ПРЕСТОЯВА ОКОЛО 50 МИНУТИ,ИЗВАЖДА СЕ НАРЯЗВА СЕ С ОСТЪР НОЖ НА ТЪНКИ КРЪГОВЕ И СЕ ПЕЧЕ В УМЕРЕНА ФУРНА ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ.

Сладкиш без яйца


3 ЧАЕНИ ЧАШИ БРАШНО
2 ЧАЕНИ ЧАШИ ЗАХАР
1/3 ЧАЕНА ЧАША КАКАО
2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЧКИ СОДА
1 ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА СОЛ
2 ЧАЕНИ ЧАШИ ВОДА
3/4 ЧАША ОЛИО
ВАНИЛИЯ
2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЧКИ ОЦЕТ

СМЕСВАТ СЕ СУХИТЕ СЪСТАВКИ БЕЗ СОДАТА.НАЛИВА СЕ ВОДАТА РАЗБЪРКВА СЕ ХУБАВО СЕ ДОБАВЯ СОДАТА УГАСЕНА С ОЦЕТА.СИПВА СЕ ОЛИОТО РАЗБЪРКВА СЕ ХУБАВО И ПЕЧЕМ В УМЕРЕНА ФУРНА.ПО ЖЕЛАНИЕ ВЪТРЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛОЖАТ И ОРЕХИ

Лондонски сладкиш

ПО РЕЦЕПТА НА dpetrova от форума "Перфектната вечеря"

5 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ КАКАО
1 КОФИЧКА КСЕЛО МЛЯКО
1 КАФЕЙНА ЛЪЖИЧКА СОДА
1 ЧАЕНА ЧАША ОЛИО
2 ЧАЕНИ ЧАШИ БРАШНО
1 ЧАЕНА ЧАША ЗАХАР
СМЕСВАМЕ ВСИЧКИТЕ ПРОДУКТИ И ПЕЧЕМ В УМЕРЕНА ФУРНА.СЛЕД КАТО ИЗСТИНЕ СЕ СИРОПИРВА

Папуцакя



5-6 дълги патладжана /разбира се, количеството е условно - зависи от големината на патладжаните/;
500 гр. кайма;
2-3 глави лук;
1 връзка магданоз;
риган ,
сол и пипер на вкус;
кимион,,малко соев сос,малко джинджифил,чесново брашно
зехтин;

За заливката :
1 супена лъжица масло;
5с.л. брашно;
500-600 м.л. прясно мляко;
1 яйце по желание;
малко сол;чер пипер,кимион,индийско орехче
шарен пипер и бахар на вкус;

Първо си приготвяме заливката бешамела.Към млякото прибавяме брашното и бъркаме непрекъснато докато се сгъсти,за да не се получат грашки.Слагаме 1лъжича масло и 1 яйце и оставяме да изстине.След това се заемаме сподготовката на патладжаните.
Патладжаните се почистват, разрязват се надлъжно, и се издълбават като лодчици, посоляват се и се оставят да се отцеди горчивият им сок. В оригинал патладжаните се запържват но който иска може и да ги запече на фурна осолени с малко масло,за да омекнат .След като омекнат подреждаме в подходяща тава и започваме да ги пълним. Плънката се приготвя както за мусака но аз специално използвам морков настърган,чушка нарязана на дребно,чесън ,лук ,които запържвам.След това слагам каймата с различните подправки /чер пипер,кимион,джинджифил,соев сос,натриев глутамат,червен пипер.По желание може към плънката да се сложи и от издлбаната вътрешност на патладжана.След това се заливат с приготвеният бешамел и отгоре се наръсва с настърган кашкавал.Пекат се в силна фурна до леко зачервяване на заливката

Негърско дупе

4 ЯЙЦА
2 ЧАЕНИ ЧАШИ КИСЕЛО МЛЯКО
2 ЧАЕНИ ЧАШИ БРАШНО
2 ЧАЕНИ ЧАШИ ЗАХАР
2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЧКИ СОДА


ЗА ГЛАЗУРАТА
8 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ЗАХАР
8 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ВОДА
8 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ОЛИО
6 ЛЪЖИЦИ КАКАО


ПРОДУКТИТЕ СЕ РАЗБЪРКВАТ ХУБАВО И ИЗСИПВАТ В НАМАСЛЕНА ТАВИЧКА.ПЕЧЕ СЕ В СИЛНА ФУРНА.ВЕЧЕ ИЗПЕЧЕНИЯТ СЛАДКИШ СЕ НАДУПЧВА С ВИЛИЦА И СЕ ЗАЛИВА Д ГЛАЗУРАТА.ОТГОРЕ СЕ НАРЪСВА С КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ ИЛИ ШАРЕНИ ЗАХАРНИ

Тортата на Елиза




800 г картофи, 300 г пушено пилешко филе, /или някакъв друг колбас/ 3-4 кисели краставички, 100 г стерилизирани гъби, 1 печена червена чушка, 100 г кашкавал, 1 пакет масло, 1 майонеза, 1 кофичка изцедено кисело мляко, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, чубрица

Картофи по селски




Ако картофите са пресни миете добре и не белите, а оставяте с кожичката, ако вече са поостарели все пак не е лошо да се обелят, миете и режете на четвъртинки, осминки в зависимост от големината на картофа.Слагате ги в леко подсолена вода да заврат само докато бъкне водата и ги изваждате.Изливате водата поставяте ги в подходяща тавичка,добре ги намаслявате с олио, не щадете мазнината, след което приготвяте следния микс: равни части царевичен грис и галета, червен пипер/сложете повечко/, обикновена готварска сол, шарена сол, черен пипер, може да сложите и ароматни треви, ако обичате, както и чесън на прах,1 кубче телешки бульон натрошен. С този микс хубаво посипвате и обърквате картофките с ръце за да полепне микса по тях, дори и да дойде в повече сухия микс не се тревожете, може да посипете отгоре вурху картофките, а може да съхраните остатъка за следващ път. След като сте се омазали порядъчно и по картофките има необходимото количество микс, поливате отгоре още малко олио /не добавяте никаква вода, за да се получи нужния ефект/ и печете до зачервяване и готовност. Дори и да ви се стори, че микса е поизгорял или потъмнял, ако сте пекли повече от необходимото, не се тревожете картофките ви са все така вкуснииии, може част от сместа да се отложи на дъното на тавичката при печенето, но след като оставите картофките да си отдъхнат те си поемат нужното и няма излишък.Станаха много вкусни и мекички и крехки отвътре, а златисти отвън и наистина апетитни.