Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

29 юли, 2009

Трицветен кекс




По рецепта на Mivis от "Гответе с мен"

7 яйца
1 1/2 чаена чаша захар
1 1/2 чаена чаша брашно/аз използвах Фарин-ап/
1 чаена лъжица сода /ако се използва обикновено брашно/
8 супени лъжици олио
2 супени лъжици какао
1 СМЕС: Разбиваме 4 жълтъка и 3 цели яйца + 1 ч.ч. захар + 8 суп.лъж. олио +
1 ч.ч. брашно смесено със содата. Разделя се на две части, като едната е малко повече от другата
2 СМЕС: Тази, която е по-малко към нея се прибавя какаото.
3 СМЕС: Разбиват се 4 белтъка на сняг и се прибавят 1/2 ч.ч. захар + 1/2 ч.ч. брашно.
Подрежда се в намазана с олио и поръсена с брашно кексова форма
Сместа се насипва с лъжица равномерно навсякъде.Всяка една смес покрива напълно предната.
Изсипваме първо кафявата,после бялата-като върху бялото се поръсва с цедка сухо какао да покрие навсякъде.
Най-отгоре върху сухото какао се насипва жълтата смес.
Пече се в предварително загрята фурна до 100-150 градуса около 30-35 мин.
Наръсва се с пудра захар,а при желание може да се направи и различна глазура

27 юли, 2009

Бъркана мързелива баница


4 яйца
1 чаена чаша кисело мляко /може да се замени с 1 малка бутилка газирана вода/
1 чаена лъжичка сода
200 грама сирене натрошено
брашно колкото поеме
масло или маргарин

Разбивате яйцата,киселото мляко със содата и натрошавате сиренето.Прибавяте брашно да стане една по гъста смес като за кекс.Изсипвате в намазана тавичка и отгоре нареждате малко масълце или сирене на малки бучици.Слагате да се пече в умерена фурна

22 юли, 2009

Икономично реване




1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша грис
3 яйца
1/2 чаена чаша масло
3 кафени лъжички бакпулвер
1 кафяна чаша захар
настъргана лимонова кора
1 чаена чаша прясно мляко
ЗА СИРОПА
4 чаени чаши вода
3 чаени чаши захар
лимонов сок

Разделяме жълтъците от белтъците и разбиваме със захарта и маслото.Прибавяме млякото,брашното размесено с бакпулвера и грис.Най накрая прибавяме разбитите белтъци на сняг с малко сол.Печем в намаза тавичка около 40 минути на 180 градуса.След като изстине заливаме със горещият сироп.

18 юли, 2009

Торта Брита


Торта „Брита”
(рецепта от кулинарно предаване по финландската тв /
преведна от marianaborisova от форума "Перфектната вечеря"


Продукти:
За основата:
150г.масло (или нискомаслен маргарин)
150г. захар (подсладител)
4 жълтъка
200г. брашно
2ч.л. бакпулвер
150г. прясно мляко

За „целувчения блат”:
4 белтъка
200г. захар
2-3 с.л. царевично нишесте
1с.л. лимонов сок

За крема:
200мл. нискомаслена течна сметана
400г. Екскуиза 0,2%
100г. захар (подсладител)
1 ванилия

Ягоди – колкото повече...толкова повече или поне 300-400г. (поръсват се със захар предварително, за си пуснат сока)

Приготвяне:
На основата:Разбиват се маслото със захарта, прибавят се жълтъците и млякото и постепенно – брашното, смесено с бакпулвера. Разбива се добре и се изсипва върху застлана с хартия за печене тава (голямата, на фурната).
Белтъците се разбиват със лимоновия сок и захарта на твърд сняг, накрая се прибавя нишестето. Готовата смес се изсипва върху основата и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 175’ за 20-25 мин. (докато целувчения блат се запече).
Изважда се и се оставя да изстине. Когато е изстинал, се разрязва на две.

На крема:Разбива се течната сметана да стане на пухкав крем, добавят се захарта, ванилията и Екскуизата и отделения от ягодите сок.

Половината от основата се намазва с ½ от крема и се нареждат повечето ягоди, нарязани на половинки или четвъртинки. Отгоре се слага другата половина от основата и се покрива с останалия крем. Украсява се с ягоди.
Добре е тортата да се остави за около 1-2 часа в хладилника преди да се сервира.

16 юли, 2009

Задушени пилешки дробчета


500г пилешки дробчета
3 глави лук
100мл вино
300мл вода
10мл соев сос
100мл домати консерва
1 морков
1 зелена чушка
1ч.л. сол
1ч.л. риган
щипка бял пипер
100мл олио

Приготвяне:
Дробчетата се измиват с вода и се слагат да се кипнат. След готовност се изхвърля водата, а дробчетата се изваждат в чиния. Взема се пръстен гювеч, подреждат се половината дробчета. Лукът се измива, нарязва на колелца и половината се разпръсва равномерно върху дробчетата. Морковът се нарязва на колелца и половината се нарежда върху праза. Чушката се реже се на кръгчета и се разпределя върху морковите. Нареждат се останалите дробчета, праз и моркови. Ястието се полива с вода, вино, олио, доматите от консерва и соев сос. Слага се сол, бял пипер и се стрива сух риган. Ястието се похлупва и се слага да се пече на 200г около 40- 50 минути. Сервират се като се сложи в чинията от дробчетата и се поливат със соса който се е образувал. Консумират се топли.

14 юли, 2009

Стъргани картофи на фурна


Рецептата е на Мери Попинз от форума на БГ-мама


10 картофа
3 яйца
1 гл.кр.лук
1 ч.ч.натр.сирене
100 гр масло
1 ч.л.джожен-сух
черен пипер,сол
картофите се настъргват.лукът се нарязва на ситно и заедно с джоджена се прибавят към картофите.след това се прибавят сиренето,разб.яйца,ч.пипер и сол.
сместта се разтила в тавичка,в която предварително е разтопено половината масло.отгоре се слагат парч.масло.пече се 40 мин в предв.загрята умерена фурна.по желание може накрая да се поръси с настърган кашкавал,за да се разтопи отгоре/тогава следва маслото да e по-малко/
поднася се топло

Млечна майонеза




150 мл.прясно мляко
300 мл.олио
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка лимонтозу или лимонов сок
1 чаена лъжичка горчица
чесън на прах
и други подправки според вкуса/чер пипер,маслини,червен пипер,кимион,нарязана червена печена чушка,топено сирене,/всичко това за разновидност на майонезата

Всичко това поставяме в купа и с пасатора разбиваме до хомогеннан смес