Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

21 август, 2009

Паниран патладжан


1 кг.патладжани
топено сирене или бяло саламурено сирене
За панировката
3 яйца
около 50 грама брашно
олио за запържване
сол,чер пипер

Вземат се по едри патладжани измиват се и се нарязват надлъжно на филийки но не много тънки. /Предварително съм изкиснала патладжаните в подсолена вода,оставям ги да престоят цяла нощ/.Поставят се в тавичка с малко олио и леко се запичат.След това се вземат 2 по 2 парчета като между тях се слага парче сирене или топено сирене.Потапят се в сместа от яйцата и брашното и се панират.Поднасят се с различна гарнитура

12 август, 2009

Сладкиш с къпини


1 чаша кисело мляко+ 1лъжичка сода
1,5 чаша захар
1/2 чаша олио
3 жълтъка
3 чаши брашно
една кофичка къпини(или други плодове)

За крема-целувка:
3белтъка
2лъжици захар
1лъжичка оцет
1лъжичка лимонов сок


Първите продукти се смесват, брашното се слага накрая постепенно.
Излива се в намазнена тавичка, отгоре се поставят къпините или други плодове,пече се на 180° около 1/2 час,
Като се изпече, се намазва със сместа от белтъците, разбити на сняг с лимоновия сок и оцета и накрая прибавена захарта. Оставя се възможно най-дълго на 100° да изсъхне.

08 август, 2009

Ябълков каприз


3 пакета обикновенни бисквити
500 грама заквасена сметана
1 чаена чаша захар
1 килограм ябълки
ванилия,канела

Изчистваме и нарязваме ябълките на парченца,като ги слагаме в подходящ съд и вариме с 1 чаена чаша вода и 1 чаена чаша захар с малко канела и ванилия,докато изпият водата си.Оставяме ги да изстинат
Разбиваме заквасената сметана ислед като изстинат ябълките ги смесваме със сметаната.
В подходяща тавичка или тортена форма,нареждамеред бисквити и ред от сметана с ябълките докато се свърши,най отгоре завършваме със сметата и насипваме със орехи или шоколадови пръчици

05 август, 2009

Бъркана пица


1 яйце
1ч.ч. хладка вода с 1ч. лъжичка захар, като им се прибавя 1 пакетче суха мая /аз ползвам на "Д-р Йоткер" оставя се да се разтвори маята/
2 ч.ч. брашно
Подправки в тестото:чубрица,риган,мащерка,сминдух/по желание,кой каквото харесва/
аз също сложих и малко зеленчукова пикантина с половин кубченце MAGGI телешки бульон
за което не се слага щипка сол в тестото

Всичко се разбърква в купа с лъжица/не миксер/, като има малко лепкав вид и не прилича на същинско тесто, а по-скоро на смес за кекс.В случай,че тестото стане по гъсто налейте малко хладка вода,за да се получи по гъста кексова консистенция
Изсипва се в намазнена тавичка с брашно, оставя се да престои около 20 мин. и после се реди плънката, която е най различна

Огретен от тиквички


1200 гр тиквички
200 гр сирене краве
500 мл мляко краве прясно
3 бр. яйца
30 гр масло
2 гр черен пипер млян
1/2 вр. копър пресен
1/2 вр. магданоз пресен


Приготвяне
Почистваме тиквичките и ги нарежете на кубчета колкото средно голям орех
Запържваме ги леко в олиото и ги свалете от котлона
Към тях прибавяме сиренето, ситно нарязаните копър и магданоз, черния пипер и сол на вкус
Разбъркваме всички продукти и изсипваме сместа в намазана с олио и наръсена с галета тавичка
Съдът от пърженето се изплаква ссъс 100 мл топла вода, която изливате в тавичката
Върху тиквичките се нарязва на парченца бучка масло
Запичаме ястието в умерена фурна
Приготвяме заливката, като разбиваме яйцата със солта и млякото
С тази смес заливаме огретена и отново запечаме само отгоре до златисторозово
След като го извадиме от фурната, поръсваме с магданоз

01 август, 2009

Тирамису с извара


400 гр.безсолна извара ,400 мл течна сметана,4 опаковки бисквити "Котешко езиче"4 яйца 300 гр.захар 1 ванилия, 1с.л какао 1 с.л нес кафе лимонов сок 3 к.лъжички,около 50 грама коняк,бренди или уиски.
Кафето разтваряме в 6с.л топла вода и слагаме коняка.Нареждаме бисквитите и ги намокряме с конячната смес.Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване слагаме изварата и разбитата сметана .Разбиваме белтъците с лимоновият сок и смесваеме със жълтъчено изварената смес.В подходяща тавичка ли форма нареждаме ред бисквити напоени в кафето,ред крем и така докато свършат като най отгоре се завършва с крем.Най отгоре се наръсва какао

Γιουβαρλακια- гръцки кюфтета със сос



500 грама кайма смес
1 яйце
1 чушка
1 морков
100 грама ориз
магданоз
подпрпавки /сол,чер пипер,кимион,соев сос, чесън на прах/
2 глави лук
50 грама бяло вино
За Бешамела
2 лъжици брашно
малко олио
сол на вкус,чер пипер
Оригиналната рецепта е със сос от яйца и лимон
2 яйца разбиваме с много лимонов сок


Пригласям си каймата като в блендер смилам моркова и чушката.Прибавям ги към каймата,1 яйце ориза и подправките,като същевременно слагам и бялото вино и омесвам всичко с каймата
В тенджерка си запържвам лукът и след това слагам вода да заври.След като заври си оформям кюфтенцата и ги пускам във врящата вода.След като стане готово си правя сос Бешамел,катозапържа леко брашното с олиото ислед това го разреждам със соса от кюфтета и изсипвам в тенджерата