Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

02 декември, 2009

Шоколадова наслада с крем маскарпоне



125 грама кувертюр или натурален шоколад
100 гр. масло или маргарин
60 мл. прясно мляко
80 гр захар
80 гр кафява захар
1 ванилия
1 супена лъжица ликьор или есенция
2 яйца
180 гр брашно което набухва само
1 чаена чаша едро смлени лешници

За Белият пълнеж
400 грама маскарпоне
6 кафени лъжици захар
2 ванилии

За глазурата
60 гр разтопено масло
2 1/2 кафени лъжички какао
1 супена лъжица глюкоза или мед
1 чаена чаша сметана
250 грама кувертюр или натурален шоколад

За сиропиране на блата
100 мл прясно мляко
1-2 супени лъжици ром или някаква друга есенция

Приготовление:

В една малка тенджерка слагаме кувертюра,маслото и прясното мляко,захарта и кафявата захар,разбъркваме докато стане една хомогенна смес на водна баня,или в микровълнова фурна.Смъкваме от огъня и оставяме да изстине малко.Прибавяме разбитите яйца,ванилията,брашното и смлените лешници.Изсипваме в подходяща тавичка намазнена и поръсена с брашно и печем на 180 градуса.Изваждаме от фурната и оставяме да изстине така във формата която сме пекли.След това сиропираме с така приготвеният сироп
С миксера разбиваме продуктите за белият пълнеж и изсипваме отгоре.Слагаме в хладилника да се стегне.През това време приготвяме глазурата
В малка тенджерка разтопяваме маслото,кувертюрът и глюкозата или медът.В друга малка съдинка затопляме сметаната прибавяме разтопеният кувертюр .Бъркаме така докате се получи еднородна смес.Оставяме малко да изстине и изсипваме отгоре върху бялият пълнеж от маскарпоне.Слагаме отново в хладилник докато се сгъсти така да престои една нощ.Отгоре украсяваме по различен начин.
Източник

25 ноември, 2009

Козунак месен в машина за хляб








3 яйца-единият жълтък се използва за намазване
1 чаша прясно мляко от мерителната чаша на машината /Прясното мляко може да се замени с кокосово мляко, или течна сметана/
1 пълна чаша захар- измерена с чашката на машината
60 мл. чаша разтопено масло или олио пак измерено с чашата на машината/а също е добре ако се смесят мазнините,олио и масло или маргарин,или олио и свинска мас/
2 супени лъжици течен подсладител
30 грама жива мая
брашно около 1 кг. Много зависи от брашното и машината как ще го поеме.
ванилия,лимонова есенция
по желание стафиди,предварително накиснати в някакъв алкохол или локум
бадеми или орехи

Предварително в една купичка слагам малко мляко,маята,1 чаена лъжица захар и малко брашно до получаването на хомогенна смес.Оставям настрана да се активира маята.
В контейнера на машината за хляб слагам прясното мляко в което съм разтворила всичката захар и течният подсладител, разбитите яйца и ароматитните есенции /Ванилия и цитронова есенция или специално есенция за козунаци/,насипвам брашното .На програма за тесто месене и втасване най отгоре в кладенче от брашното слагам активираната мая. По време на месенето се прибавя на няколко пъти мазнина докато се усвои от тестото.По време на месенето може да се наложи да се добавя по малко брашно за да се получи хубава топка,която да не лепне и не маже под бъркалките/което ще рече,че не точно 700 грама брашно отиват а по вече/.След като свърши програмата се оставя тестото и не се вади,защото сладкото тесто бавно втасва./Аз пускам машината да меси по няколко пъти в случая 3 защото в процеса на правене на този козунак съм се уверила,че само така по този начин стават много хубави конци след изпичането/
След втасването се изважда и на мазна повърхност разделям на 3 топки.С намаслени ръце разтеглям като издължавам и във всяка една от частите слагам локум,Навивам на руло и същевременно усуквам.Сплитам и поставям в различни форми като слагам във фурната на 50 градуса,завивам с чиста кърпа за да удвои обема си.След като и това стане,намазваме със жълтък и малко олио и прясно мляко,и се наръсва със захар.Печем в умерена фурна
P.S По време на печене, ако се е зачервил отгоре козунака, а отвътре още не е изпечен,слагам алуминиево фолио отгоре за да не прегори.Така докато се получи желаният цвят и  хубаво изпечен козунак.

21 ноември, 2009

Пита слънце


300 мл.прясно мляко
5 супени лъжици олио
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжица сол
20 грама мая на кубче
брашно 700 грама
В машината за хляб на програма тесто,се слагат продуктите в последователен ред.След измесването и втасването,питата се разделя на 3 топки,като едната е по малка.На намаслена повърхност се разточва първата топка,намазва се с разтопено масло,отгоре върху нея се слага 2 топка и тя намазана с масло,и най отгоре 3 топка.Разточваме на кръгла кора като отначало режем на 4 после на 8 и така докато станат 16 парчета.Навиваме откъм по широката към тънката част,както кифлички.Подреждаме в намаслена и набрашнена тава,в средата слагаме топката и покрай нея започваме да нареждаме в кръг навитите кифлички.Оставяме да втаса и след това намазваме със разбит жълтък и малко олио.Печем в умерена фурна

31 октомври, 2009

Кюфтета от леща-на фурна


2 чаени чаши сварена леща
3 сварени картофа
1 яйце
2 глави лук предварително задушени
100 грама сирене
1 КУБЧЕ Maggi-телешки бульон и малко зеленчукова пикантина
червен пипер,сол,чер пипер,кимион,чубрица,чесън на прах
магданоз
малко галета и олио

Сварените леща и картофи пасираме.Прибавяме задушеният лук,яйцето,сиренето и подправките.Ако е много мека сместа добавяме малко галета или брашно.Правим си кюфтета,овалваме ги в галета и слагаме върху хартия за печене в подходяща тавичка и печем.

28 октомври, 2009

Бисквитено-ябълков сладкиш


1/2 пакет обикновенни бисквити
1/2 пакет какаови бисквити
2 кофички заквасена сметана /големи/
150 грама размекнато масло или маргарин
4-5 големи ябълки
1 чаша ситно смлени орехи
3-4 супени лъжици захар може да се сложат и в бисквитения блат който обича по сладко
ванилия,или някаква друга есенция
захар.

Изчистват се ябълките и настъргват.Бисквитите се смилат в блендер или начукват на много ситно.Смесваме бисквитите,маслото,орехите и ябълките,слагаме 2 ванилии/или някаква друга есенция/ и объркваме много хубаво,да стане една хомогенна смес.Разбиваме сметана с няколко лъжици захар и ванилия, според желанието колко сладко искаме да бъде.Бисквитено ябълковата смес изсипваме в тортена форма с откопчаваща се част.Отгоре нанасяме сметаната,и заглаждаме.Гарнираме по желание със смлени орехи или бадеми а може и шоколадов топинг.

24 октомври, 2009

Воловани с мус от риба тон




1 пакет бутер тесто
2 кутии риба тон
2 супени лъжици заквасена сметана
2 супени лъжици майонеза
2 кисели краставички
1 червена печена чушка нарязана на дребни парченца
1 зелена печена чушка нарязана на дребни парченца
малко галета
Опичаме волованчетата,като изрязваме с формичка,а вътре в тях с друга по малка форма само,определяме къде да бъде срязано след изпичането,без да се изрязва до край.
Правим си мус от изцедена консерва риба тон,майонезата,заквасената сметана,краставичките нарязани на ситно като всичко това се пасирва с пасатор.След изпичане пълним волованчетата със сместа.Ако сместа е рядка я сгъставяме с малко. галета

23 октомври, 2009

Торта "Василия"






По рецепта от форума на Бг-мама
1 кутия Маскарпоне
400 грама сметана подсладена с 3 лъжици пудра захар
Обикновенни бисквити-2 пакета
какаови бисквити-1 пакетче
орехи или бадеми
ванилия
какао
1 кутия течен шоколад Нутелла

Течният шоколад разтопяваме на водна баня или в микровълнова фурна.
Смила се вблендера 1 пакетче какаови бисквити.и се объркват с 3 чаени лъжици какао.Разбиваме сметана с няколко лъжици пудра захар и смесваме с Маскарпонето.Така кремът е готов
На дъното на тортена форма започваме да нареждаме бисквитите/аз ги потапях в разтвор на кафе с малко ромова есенция/.Отгоре слагаме крем,ръсим с какаовите бисквити и нанасяме от течният шоколад,наръсва се с крокан.И така се повтаря докато се свърши кремът.