Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

25 декември, 2009

Сметанова торта-"Рошла"



По рецепта на Lаbrex от форума на "Бг-мама"

4 яйца
2 чаени чаши захар
3 чаени чаши брашно
1 кофичка кисело мляко
1 1/2 чаена лъжичка сода
ванилия
какао

За крема
3 кофички заквасена сметана
1 чаена чаша захар
За глазурата

8 супени лъжици вода
8 супени лъжици олио
8 супени лъжици захар
3 супени лъжици какао

От яйцата,киселото мляко брашното и ванилията забъркваме тесто.Разделяме на 2 части като в едната прибавяме какото.Пекат се 2 блата единият бял,другият кафяв.За улеснение в тавичката която ще се пече се изсипва първо единият после другият блат,така се пекат заедно във фурната.След изпичането се оставя да изстине и се пристъпва към оформянето на тортата.
Започваме да си изрязваме с малка чашка,топки колкото пъдпъче яйце.Топим в разбърканата сметана и подреждаме в подходяща тортена чиния. Подреждаме във вид на пирамида ред бяла,кафява и така докато свършат, но по горните редове се разминават цветовете.
Глазурата приготвяме като в подходящ съд смесваме всичките съставки и загреем за малко на котлона.След като изстине с лъжица или от самият съд започваме да накапваме сметаната.Прибираме в хладилник докато се стегне.Хубаво е да престои поне 24 часа,за даможе да попие сметаната добре.

П.П В оригиналната рецепта глазурата е друга,но аз си позволих да я направя с моя глазура както винаги си правя сладкишите и стана по добре.

Руло от бутер тесто с кайма




500 грама бутер тесто
500 грама кайма
2 яйца
сол,черен пипер,подправки/кимион,соев сос,джинджифил/
кромид лук
микс от сухи зеленчуци
кашкавал

Запържваме си каймата с лукът и подправките,след смъкването от котлона прибавяме 2 жълтъка.На твърд плот поставяме листът от бутер тесто и в средата нареждаме плънката като оставяме от всички страни по малко разстояние.Настъргваме кашкавал и навиваме на руло,като мажем краищата с белтък за да се слепят и не изтича от плънката.Отгоре мажем с разбит жълтък малко олио и прясно мляко.Печем в умерена фурна.

10 декември, 2009

Ароматни тиквени мъфини




Рецептата е от католог на "Пикадили"
3 ч. чаши брашно
1 с. л. сода
1 ч.л. сол
1 ч.л. канела
1/2 ч.ч. разтопено масло
1/2 ч.ч. бяла захар
1/2 ч.ч. кафява захар
2 яйца
1 с. л. ванилия
1/4 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. сметана
1 ч.ч. настъргана тиква

За хрупкавата коричка
1/4ч.ч. кафява захар
2с.л. брашно
1/2 ч.л. канела
1с.л. разтопено масло

За глазурата
1/2 ч.ч. захар
100гр. крема сирене
100мл. прясно мляко

Смесете брашното ,содата,солта и канелата
Разбьркайте маслото и захарта с миксер до получаване на кремообразна смес.Прибавете яйцата и ванилията и продьлжете с разбьркването.След това добавете и сухите сьставки, млякото, сметаната, тиквата.Разбьркайте леко.Разпределете сместа в купичките.
В малка купичка смесете сьставките за коричката и покрийте мьфините.
Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна 25-30 мин.
В отделна купичка смесете сьставките за глазурата и порьсете всеки мьфин.

08 декември, 2009

Κουραμπιεδεσ /Гръцки коледни курабета/




500грама масло
1 кг брашно
2 жълтъка
125 грама захар
1 чаена лъжичка сода
300 грама бадеми нарязани и леко препечени
60 грама коняк
пудра захар за украсяване след изпичане
розова вода


Слагате маслото в една тенджера да се разтопи на слаб огън,махате го от огъня и го оставяте отново да се стегне./Това се прави за да се намали миризмата на маслото/
След това започвате да разбивате със миксера маслото и захарта докато не се получи една бяла еднородна смес.Прибавяме жълтъците,разтваряме содата в коняка и прибавяме и нея и разбиваме много добре.Прибавяме брашното и препечените бадеми.Замесваме с ръце тесто след което оформяме курабета в най различни форми.Печем на 200 градуса за около 20 минути.След като ги извадим още топли ги намазваме с четчица с розовата вода която дава много приатен аромат на тези курабета и най накрая ги посипваме с пудра захар./НАРЪСВАТ СЕ ОБИЛНО/

03 декември, 2009

Мързелив лучник


По рецепта на Unknown_lady от форума на Бг-мама

1 кг.бутер тесто
500 грама пилешко филе
100 грама гъби
500 гр. кромид лук
3 лъжици кетчуп или доматено пюре
сол пипер,кимион
соев сос
магданоз,чубрица

Предварително се приготвя плънката.Като в подходящ тиган се запържва пилешкото филе,нарязано на дребни парценца.След това слагаме вътре и лукът ситно нарязан и запържваме и него,подправяме с различни подправки на вкус който каквито харесва.Наливаме много малко вода и оставяме докато си изпие водата.
Вземаме единият лист от бутер тестото,разточваме го но да е по голям от тавичката в която ще се пече.Слагаме го в тавичката.Отгоре слагаме плънката и накрая завършваме пак с разточен лист от бутер тестото.Завиваме краищата на по големият лист навътре с цел да не изтече плънката и запичаме на 180 градуса.

02 декември, 2009

Шоколадова наслада с крем маскарпоне



125 грама кувертюр или натурален шоколад
100 гр. масло или маргарин
60 мл. прясно мляко
80 гр захар
80 гр кафява захар
1 ванилия
1 супена лъжица ликьор или есенция
2 яйца
180 гр брашно което набухва само
1 чаена чаша едро смлени лешници

За Белият пълнеж
400 грама маскарпоне
6 кафени лъжици захар
2 ванилии

За глазурата
60 гр разтопено масло
2 1/2 кафени лъжички какао
1 супена лъжица глюкоза или мед
1 чаена чаша сметана
250 грама кувертюр или натурален шоколад

За сиропиране на блата
100 мл прясно мляко
1-2 супени лъжици ром или някаква друга есенция

Приготовление:

В една малка тенджерка слагаме кувертюра,маслото и прясното мляко,захарта и кафявата захар,разбъркваме докато стане една хомогенна смес на водна баня,или в микровълнова фурна.Смъкваме от огъня и оставяме да изстине малко.Прибавяме разбитите яйца,ванилията,брашното и смлените лешници.Изсипваме в подходяща тавичка намазнена и поръсена с брашно и печем на 180 градуса.Изваждаме от фурната и оставяме да изстине така във формата която сме пекли.След това сиропираме с така приготвеният сироп
С миксера разбиваме продуктите за белият пълнеж и изсипваме отгоре.Слагаме в хладилника да се стегне.През това време приготвяме глазурата
В малка тенджерка разтопяваме маслото,кувертюрът и глюкозата или медът.В друга малка съдинка затопляме сметаната прибавяме разтопеният кувертюр .Бъркаме така докате се получи еднородна смес.Оставяме малко да изстине и изсипваме отгоре върху бялият пълнеж от маскарпоне.Слагаме отново в хладилник докато се сгъсти така да престои една нощ.Отгоре украсяваме по различен начин.
Източник

25 ноември, 2009

Козунак месен в машина за хляб








3 яйца-единият жълтък се използва за намазване
1 чаша прясно мляко от мерителната чаша на машината /Прясното мляко може да се замени с кокосово мляко, или течна сметана/
1 пълна чаша захар- измерена с чашката на машината
60 мл. чаша разтопено масло или олио пак измерено с чашата на машината/а също е добре ако се смесят мазнините,олио и масло или маргарин,или олио и свинска мас/
2 супени лъжици течен подсладител
30 грама жива мая
брашно около 1 кг. Много зависи от брашното и машината как ще го поеме.
ванилия,лимонова есенция
по желание стафиди,предварително накиснати в някакъв алкохол или локум
бадеми или орехи

Предварително в една купичка слагам малко мляко,маята,1 чаена лъжица захар и малко брашно до получаването на хомогенна смес.Оставям настрана да се активира маята.
В контейнера на машината за хляб слагам прясното мляко в което съм разтворила всичката захар и течният подсладител, разбитите яйца и ароматитните есенции /Ванилия и цитронова есенция или специално есенция за козунаци/,насипвам брашното .На програма за тесто месене и втасване най отгоре в кладенче от брашното слагам активираната мая. По време на месенето се прибавя на няколко пъти мазнина докато се усвои от тестото.По време на месенето може да се наложи да се добавя по малко брашно за да се получи хубава топка,която да не лепне и не маже под бъркалките/което ще рече,че не точно 700 грама брашно отиват а по вече/.След като свърши програмата се оставя тестото и не се вади,защото сладкото тесто бавно втасва./Аз пускам машината да меси по няколко пъти в случая 3 защото в процеса на правене на този козунак съм се уверила,че само така по този начин стават много хубави конци след изпичането/
След втасването се изважда и на мазна повърхност разделям на 3 топки.С намаслени ръце разтеглям като издължавам и във всяка една от частите слагам локум,Навивам на руло и същевременно усуквам.Сплитам и поставям в различни форми като слагам във фурната на 50 градуса,завивам с чиста кърпа за да удвои обема си.След като и това стане,намазваме със жълтък и малко олио и прясно мляко,и се наръсва със захар.Печем в умерена фурна
P.S По време на печене, ако се е зачервил отгоре козунака, а отвътре още не е изпечен,слагам алуминиево фолио отгоре за да не прегори.Така докато се получи желаният цвят и  хубаво изпечен козунак.