Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

05 май, 2010

КАРНАВАЛ ГАБРОВО-2010 година






Истинската кулминация на Фестивала на хумора е габровският карнавал – олицетворение на хумористичните традиции, ревностно съхранявани и почитани в Габрово. Възникнал е на основата на габровската Олелийня – шумен и пъстър градски празник с карнавално шествие, песни, танци и закачки – и е втъкал в себе си европейското влияние чрез маскените балове на професионалните гилдии от 30-те години на XX в. Прекъсван досега само по време на Втората световна война и в периода на прохождащата демокрация /1990 – 1997 г./, този масов празник е възроден
през 1998 г. с помощта на Делегацията на Европейския съюз в България. Само две години по-късно, благодарение на уникалния си карнавал, Габрово става член на Фондацията на европейските карнавални градове със седалище в Амстердам.

След половингодишна подготовка през третата събота на май всичко е готово за дългоочаквания ден. Габровският карнавал е и кулминацията на майските празници в Габрово. В деня на карнавалното шествие градът се изпълва с гости от близо и далеч, сергиите с лакомства и всевъзможни карнавални атрибути са на всяка улица в центъра на града, количествата бира и скара са неограничени, но в най-големи дози е, разбира се, карнавалното настроение, изписано на лицата на малки и големи. Специално за децата от 2001 г. се организира и детски карнавал, който е част от големия. Забавлението е гарантирано за всички. От най-малките до най-големите ще намерят своето място в карнавала този ден в годината, когато студовете вече са далеч, а настроението и температурите започват непрекъснато да се покачват.

Тази година габровският карнавал ще бъде особено пищен и забавен, обещават организаторите, тъй като тази година габровци отбелязват 150 години от обявяването на Габрово за град.

Всички, които желаят да усетят магията и настроението на карнавала, са добре дошли в Габрово на 15 май, събота . Стартът на карнавалното шествие в 18 часа.

В карнавалното шествие в Габрово през тази година ще дефилират първата сапунена фабрика, първият психиатър на България, първият министър-председател и още много първи неща, съобщиха от общината.

Особено атрактивна ще бъде картината на първата ледена пързалка в България, която действително е била в Габрово, в парка на индустриалеца Иван Хаджиберов. Въпреки доброто си желание и направените множество експерименти, сценаристите на карнавала все още не са успели да заледят централната габровска улица, за да пресъздатат истинската картина на ледената пързалка. Единствените два успешни опита през месец януари бяха осуетени от заблудени граждани, не разбрали идеята и оплакали се в Общински инспекторат. В замяна на това на импровизираната пързалка ще се играе хокей със шайби от лед на ролкови кънки. Участниците в картината са подложени на жестоки тренировки още от началото на април и обещават зрелищен мач по габровските улици.
За първи път габровци ще погледнат и любимия на всички АЕК „Етър" през друга призма - като една модерна историческа компилация. История, която ще разкаже как простото точило на чаршията е дало основата на производството на известните по цял свят рендета Вьорнер, а от перилото произлизат съвременните перални.



01 май, 2010

Свеж и вкусен ябълков сладкиш


По рецепта от форума на БГ-мама

За блата

1 голяма опаковка обикновенни бисквити "Житен дар"
500 грама заквасена сметана
8 супени лъжици пудра захар
125 грама краве масло или маргарин
1 килограм ябълки

За глазурата

6 супени лъжици вода
6 супени лъжици захар
6 супени лъжици олио
4супени лъжици какао

Смиламе бисквитите в блендер,изчистваме и настъргваме ябълките,разбиваме сметаната със захарта и всичко това смесваме заедно с маслото, като изсипваме в подходяща тортена форма и заглаждаме.Отгоре намазваме с какаовата глазура и слагаме в хладилник за да се стегне.

П.П В оригиналната рецепта глазурата е в по друг вид,но аз предпочетох да я направя както съм правила и на други рецепти досега,която глазура излиза много сполучлива

Източник

29 април, 2010

150 години град Габрово







* Габрово възниква през средните векове като стратегическо селище в близост до старопланинските проходи. Според легендата селището е основано от Рачо Ковача, но категорични доказателства за това няма. На 2 км източно от града се намира крепостта „Градище“, съществувала до началото на VII век. При археологически разкопки през 1985 и 1989 г. е проучен многослоен некропол в центъра на Габрово, съществувал в периода XIII-XIX в. , и останките от църквата „Св. Петка“. Така е потвърдено съществуването на селище на габровска територия още по времето на Втората българска държава.

* Първото известно име на селището Габрува е от 1477 г., а днешното - Габрово, се появява през XVII век. Един от първите писмени документи, в които се споменава Габрово, е от 1704 г. В него се иска разрешение за ремонт на църквата „Св. Петка“ и се казва, че „тя е наша от завоюването до ден днешен“. Наименованието идва от дървото габър.

* В края на XII век тук се развиват занаятите и търговията, както и производства, свързани с обслужването и опазването на проходите през Балкана - ковачество, оръжейничество и др. В годините на османското владичество Габрово е голям занаятчийски и търговски център. През XIX век тук се практикувани 26 занаята - ковачество (налбанство), ножарство, чаракчийство, грънчарство, гайтанджийство, кожарство, бубарство и много още. Първата текстилна фабрика (1882) е основана от Иван Колчев Калпазанов с помощта на Васил Карагьозов в съдружие с Петко Цокев.

* През 1860 г. Габрово е обявено за град. Феликс Каниц казва за него, че през 70-те години на XIX век “е една голяма работилница” и че е “град, който живее от водата”, имайки предвид масово използваната водна сила. Славата на габровските изделия се носи из цялата Османска империя, че и извън нея. В Букурещ и сега има улица, носеща името “Габровени”.

* Бързият икономически възход и националното пробуждане са причина още през 1835 г. тук да се открие първото българско светско училище. През 1872 г. то прераства в средно училище, а от 1889 г. - в Априловска гимназия, наречена така в чест на основателя си Васил Априлов, виден възрожденски деятел. Строят се красиви възрожденски къщи, църкви, мостове, чешми, часовникова кула (1835). Жителите на града вземат дейно участие във въстанието на Капитан дядо Никола през 1856 г., в Търновското въстание от 1862 г., в четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа (1868), на Христо Ботев (1876), на Цанко Дюстабанов (1876 г. - изцяло формирана в Габрово). През 1868 г. Левски създава тук революционен комитет. Градът е родно място на Васил Априлов, Цанко Дюстабанов, Поп Харитон, композитора Емануил Манолов, Тодор Бурмов и много други.

* И след Освобождението /1878/ Габрово се развива като най-крупния текстилен център на България, неслучайно получил прозвището „Българският Манчестер“. Градът открай време се слави с пестеливостта и остроумието на своите обитатели, поради което тук се намира единственият в света Дом на хумора и сатирата.

21 април, 2010

Шарени топки


За блата

5 яйца
1 1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша олио
2 чаени чаши брашно
5 супени лъжици вода ванилия

За крема

1 пакетче краве масло или маргарин
200 мл прясно мляко
100 грама пудра захар

Разбиваме яйцата и захарта в продължение на около 20 минути.Прибавяме олиото есенцията и брашното след което радлеляме в купички и оцветяваме със сладкарски бои в различни цветове.В подходяща намасленан тавичка започваме да изсипваме смесите на ивици.Печем в умерена фурна около 20 минути.След като изстине изрязваме с чашка топчета,които овалваме в крема.
Изрезките които са останали ги смиламе в блендер и след като овалваме топките в крема ги потапяме и в трохите получени от смилането на останките от печенето.Оставяме така получените топки в хладилник за да стегнат и попие кремът по тях.

П.П НаБухвател не е необходим.
Ако трохите не стигнат,може да се заменят с малко смлени бисквити

Източник

17 април, 2010




Тази седмица определено е седмица на изненадите.Получих още една награда от Ели Ганова.Трогната съм момичета от Вашето внимание.

Ели Ганова трогната съм от твоята награда и много благодаря,че нещичко в моя блог те е заинтересувало.Благодаря също така на всички които ме поздравиха за Великденските празници и им желая най вече здраве,успешна реализация в живота и работата и най вече още по големи изяви в кулинарията,с техните произведения които те карат и ти да се стараеш,за да можеш да достигнеш техните върхове

А сега нещичко и за мен което ще искате да разберете
Щастлива съм,че имам обичта на моето семейство
Щастлива съм,че въпреки заболяването ми аз намирам сили да се боря и да бъда сред вас.Такива специалисти от които научих много и все полезни неща
Щастлива съм-затова,че необятният интернет ни свързва и мога да контактувам с всяка една от Вас
Щастлива съм когато приготвя нещо и моите приятели го оценят с положителна оценка
Зодията ми е Стрелец което означава борбен и одухотворен човек.Човек който не се спира пред нищо,но напълно раздаващ себе си.Помагала съм и ще продължавам да помагам на хората но сега вече според моите физически възможности
Обичам да пътувам и се запознавам с нови и непознати за мен места.Но уви това вече е невъзможно.Оставам си само със спомените от посетените досега държави тяхната история,култура и чудно хубави местенца.
Щастлива съм,че станах баба и имам един прекрасен внук на 1 година и 5месеца
Обичам в къщата ми винаги да има хора и верни приятели.
Искам да споделя с Вас също така,че децата ми са далеч от България.Дъщеря ми е омъжена в Германия,а синът ми и снаха ми живеят и работят в Норвегия.Внукът ми се роди там,видях го когато беше на 3 месеца.Постоя малко в България и сега вече е при мама и татко.Но благодарение на Нет пространството всеки ден имам връзка с тях.

Какво не обичам и не харесвам
Не обичам да съм прикована в къщи,да нямам връзка с външният свят,което се случва все по често.
Не обичам и мразя вечните песимисти в живота
Не обичам използвачите и играчите в живота
Това накратко беше за мен имоята същност
А сега прехвърлям наградата която получих на други блогове които заслужават също като мен да бъдат наградени

Магда
Трели Кардия
Една българска кухня
ЕОС

Кокосов сладкиш без печене


400 мл.прясно мляко
1 голяма опаковка обикновенни бисквити
250 грама косови стърготини
100 грама захар
100 грама мясло
ванилия,или някаква друга есенция
2 шоколада по избор за глазурата

В дълбок съд слагаме млякото,маслото и захарта да се затоплят докато се стопи захарта.Прибавяме смлените бисквити в блендер,косовите стъргонити и всичко това изсипваме в подходяща тавичка.Оставя се малко да стегне,и отгоре се намазва с глазурата от разтопеният шоколад на водна баня с малко прясно мляко.Поставяте в хладилник да стегне и ето Ви готовият сладкиш.

В оригиналната рецепта тавичката е много малка и продуктите са наполовина,ето защо аз направих двойна доза.Но грешката ми беше,че направих сладкиша в по голяма тава.Следващият път най удачно и удобно ще е във тортена форма.

Източник

10 април, 2010

Сладкишът на султана

1 пакет листи за баница
2 чаени чаши вода
2 чаени чаши олио
1 чаена чаша захар
ванилия
5 яйца
1 кофичка цедено кисело мляко
За сиропа
2 чаени чащи вода
2 чаени чаши захар

В някакъв съд разбивате 5 яйца с 1 чаена чаша захар,1 чаша олио и киселото мляко+ ванилията.Намазваме хубаво една тавичка,Листите за баница набираме като хармоника и ги поставяме в тавичката,след като се наредят всички ги ръсим с останалото олио.Изсипваме сместа във тавичката и печем на 200 градуса за около 15 минути.
Приготвяме си сиропа като в друг подходящ съд завираме 2 чаши захар с 2 чаши вода за около 10 минути.Оставяме сиропът да изстине и след като извадим от фурната сладкиша го заливаме веднага със сиропът.

Източник