Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

28 юни, 2010

Рулца с тиквички и пилешко

1 пакет листи за баница
1 глава кромид лук
3-4 тиквички
1-2 чушки
1 морков
1 пилешко филе,нарязано на малки парченца
1 чаена чаша прясно мляко
4 супени лъжици брашно
200 грама настъргано сирене
200 грама настърган пармезан
олио
сол пипер.

В тиган се запържва лукът,добавяме пилешкото филе да се запържи добре и получи цвят,прибавяме тиквичките, чушките нарязани на дребно и морковът ,прясното мляко и брашното предварително размито в малко вода.Разбъркваме докато се сгъсти сосът и прибавяме сирената и подправките.
Разделяме всеки един лист на 4 като във всеки край поставяме от плънката и завиваме на руло или сгъваме като плик. Внимаваме при завиването да не излиза от плънката.Печем в умерена фурна до готовност.

Източник

30 май, 2010

Сос Бешамел за Пастицио,мусака или лазаня

С този вид сос Бешамел винаги правя моите Мусака,Пастицио или Лазаня.Искам да го споделя с Вас защото наистина е много вкусен и приятен,придава още по добър вид на даденото ястие.

2 литра пр мляко,
10 лъжици брашно,
4 яйца
2, сол, малко чер пипер,
1 щипка канела
1 лъжица маргарин или масло
1/2 кутия топено сирене Esquiza или Philadelphia,ако са с подправки още по добре
200 грама настърган пармезан или твърд кашкавал

Слагам прясното мляко на котлона да се загрява,като същевременно отделям малко от него за брашното.В размитото брашно прибавям разбитите яйца,подправките, и сипвам във топлото мляко.Бърка се да не загори до сгъстяване. Като се сгъсти добавям маслото или маргарина.След като изстине прибавям топеното сирене и най накрая настърганият пармезан или кашкавал.Това е цялостното приготвяне на този сос Бешамел.

Ябълков сладкиш с две лица




Първоизточникът на рецептата е от Гответе с мен.С малки допълнения и изменения от моя страна.Но сладкишът си заслужава защото наистина е много вкусен
5 ябълки
1 1/2 чаена чаша брашно
1 1/2 чаена чаша захар
4 яйца
125 мл-прясно мляко
1/2 чаена чаша орехи
7 супени лъжици олио
1 бакпулвер
лимонена есенция,ванилия
1 опаковка чаени бисквити

В подходяща тавичка слагам хартия за печене и подреждам бисквитите.Върху бисквитите ябълките нарязани на по едри филийки.Отгоре се изсипва сместа от брашното,яйцата, олиото,есенциите,захарта и бакпулвера,като в тази смес се слагат и нарязани или смлени орехи на по едро.Върху тази смес нареждаме не нарязани орехи.Печем в умерена фурна около час.И след като изстине сладкишът се обръща.А по желание може да остане и в този първоначален вид

Първоизточник

24 май, 2010

Донът мъфини




1 1/2 чаена чаша брашно
1 чаена чаша кафява захар
1/2 чаена чаша прясномляко
1 яйце
4 супени лъжици олио или зехтин
ванилия
1 супена лъжица бакпулвер

В дълбок съд смесваме,брашното,бакпулвера и захарта.В друг по малък съд разбиваме яйцата със захарта и ванилията.Смесваме двете смеси и насипваме във формичките за мъфини и печем в умерена фурна,до готовност


Източник

19 май, 2010

Френски сладкиш с круши


5-6 добре узрели средно големи круши
300 г. брашно
200 г. захар
4 яйца
200 мл прясно мляко
6 с.л. олио
1 бакпулвер
щипка сол

За ронливият топинг
260 гр брашно
120 гр захар
200 гр масло
2к.лъжици какао
От така посочените продукти за ронливото тесто си правим смес която разделяме на 2 като във втората прибавяме 2 кафени лъжички какао

Махаме семките на крушите, обелваме ги и ги нарязваме на филийки.

Пуснете фурната да се загрява на 180°C при обикновена фурна или 160°C при фурна с вентилатор.

С миксер разбиваме двете яйца с щипка сол и прибавяме по малко захарта. Бие се до побеляване и утрояване обема на сместа. Отделно смесваме брашното с бакпулвера и прибавяме към яйцата/Може да ползваме и брашно което набухва само-Фарин-ъп/. Най-накрая по малко прибавяме и млякото смесено с олиото.
Изсипваме тестото в подходяща тортена или друг вид форма, и разстиламе добре.
Нареждаме нарязаните круши, така, че да се запълни формата . Слагаме във фурната и печем около 15 минути.След това изваждаме и настъргваме ронливото тесто отгоре или разтъркваме с пръсти така,че да се получат трохи и доопичаме във фурната.

П.П В оригинала рецептата е със яйчено маслена заливка,а аз предпочетох да направя ронливо тесто и да покрия сладкишът с него

Източник

16 май, 2010

Крем пита-Добуш


2 белтъка,
1 цяло яйце,
2 с.л. разтопено кр. масло,
150г пудра захар,
1ч.л. амонячна сода,
1 ванилия,
брашно колкото поеме.

За крема:
1л. прясно мляко,
7 с.л. брашно,
10 с.л. захар,
2 жълтъка,
ванилия

Меси се леко тесто и се оставя в хладилника за 20 мин. Разделя се на 3 части. Точат се кори и се пекат по отделно.
Крема се вари при непрекъснато бъркане и се оставя до полуизстиване. Прибавят се 2 жълтъка и ванилия.Мажем блатовете с готовият изстинал крем,като най отгоре гарнираме по желание с каквото искаме.

П.П При приготвянето на крема аз използвах един много стар трик от времето когато моите деца бяха малки,правех им домашни кремчета.Брашното запекох леко,а захарта карамелизирах и чак тогава прибавих към тошплото мляко,като се бърка непрекъснато за да не нагори самият крем.По този начин вкусът на брашно не се усеща в самият крем.

Източник

КАРНАВАЛ ГАБРОВО-2010 година
















И така днес се състоя толкова очакваният Габровски карнавал.Още от сутринта времето беше едно намръщено сиво и скучно,сякаш ти казваше,не се надявай защото ще завали и няма да има хубав карнавал.Напук обаче на ветровете и облаците всичко премина в един весел смях и нескончаеми шеги.Снимките не са много добри но показват този весел дух който цареше днес в целият ни град