Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

22 август, 2010

Плодов сладкиш с крем от извара




По рецепта е на Lina kaz от форума на Бг-мама
Оригиналната рецепта е на половината на продуктите с които аз съм правила моят сладкиш.Понеже го направих в по голяма тавичка,удвоих продуктите

150 грама масло или маргарин
100 грама захар
300 грама брашно
1 бакпулвер
ванилия
2 яйца
плодове по избор/малини,къпини,сливи,кайсии,праскови/,а може да се направи и със сладко по избор

За заливката

4 яйца
1 опаковка от 250 грама извара
1 голяма кутия заквасена сметана
3 суп.л лимонов сок
ванилия

Разбиваме продуктите за блатът и с намокрени ръце разстиламе в подходяща тавичка в която ще печем сладкишът.Удобно е в тортена форма или форма със смъкващ се ринг.Нареждаме плодове върху блата и заливаме с сместа от извара и сметана.Печем в умерена фурна на около 175 градуса.До зачервяване.Ако Ви се стори,че все още не е опечен сладкишът и изварената смес трепти,не се притеснявайте,след като изстине се стяга.

Източник

21 август, 2010

Сръбска погачица




По рецепта на Labrex от форума на Бг-мама
Извинявам се за лошото качество на снимката.Но поради липса на фотоапарата ми/на ремонт е/снимах с телефона.

250 мл прясно мляко
1/2 ч.л сол
1 ч.л захар
10 грама суха мая
4 мерителни чаши брашно от машината за хляб
100 грама разтопен маргарин

Предварително се активира маята с 1ч.л захар малко брашно и мляко.В контейнера на машината се слагат продуктите и на програма за месене се измесва.След като е готово тестото се разделя на 12 топки,които се разточват или разплескват с ръка колкото малка чаена чинийка.В подходяща тава нареждаме така готовите парчета,като се застъпват едно с друго.Оставяме да втаса и след това печем,като се маже с жълтък и поръсва със сусам.

Източник

20 юли, 2010

Картофена запеканка с топено сирене


1 кг картофи
150 гр.топено сирене
200 гр кашкавал
200 грама бекон
1 малка кутия готварска сметана
MAGGI 10 зеленчука-1 супена лъжица
2 глави лук
малко олио
сол на вкус,чер пипер

Нарязват се картофите като за чипс с ренде.Нарязва се бекона на малки парченца и се реазпределя между картофите заедно с лукът.Поръсваме с подправките и нареждаме от топеното сирене върху тях.Размиваме сметаната с малко вода и изливаме върху картофите.Печем до готовност, а след това отгоре слагаме настърган кашкавал.Запичаме до зачервяване

15 юли, 2010

Тиквички с яйца и сирене на фурна


Много леко,бързо и вкусно лятно ястие

1 кг. по едри тиквички
500 грама натрошено сирене или извара
сол,чер пипер,подправки при мене 1 ч.л Магги 10 зеленчука.
малко олио, копър нарязан на дребно

Обелваме кората на тиквичките,разрязваме ги на 2 половини и издълбаваме.Леко посоляваме и пълним със смес от яйце сирене и подправки.В подходяща намазнена тавичка нареждаме тиквичките,слагаме малко вода около 1 пръст, и запичаме,до готовност.

04 юли, 2010

Кекс с тиква




Първоизточникът на тази рецепта е Селма от форумът на Бг-мама.С мои малки изменения.

3 яйца
1 чаена чаша захар
ванилия
1 1/2 чаена чаша брашно/ при мене Фарин-ап/ за което не съм ползвала Бакпулвер
3-4 супени лъжици прясно мляко
130 грама маргарин
1 каремелов пудинг на "Д-р Йоткер"
ванилия
орехи
1 пакетче бакпулвер
2 чаени чаши настъргана тиква

Разбиваме яюцата със захарта.В чаена чаша слагаме пакетчето пудинг и допълваме с брашно,изсипваме в яйчената смес като добавяме още 1/2 чаша брашно.Прясното мляко ванилията и маргаринът.Добавяме и настърганата тиква ,като аз си позволих и сложих и 3 шепи нарязани орехи.Печем в подходяща форма.По желание отгоре може да се гарнира с глазура

За глазурата

3 супени лъжици мед
2 супени лъжици вода
20 грама шоколад /при мене шоколадов топинг/
30 грама масло
ванилия

Смесваме водата и медът като завираме до карамализирането им.Прибавяме шоколадът и бъркаме докато се сгъсти.След като смъкнем от огъня прибавяме маслото.Изчакваме малко да се охлади и нанасяме върху кексът.

Пилешки воденички с топено сирене


1 кг пилешки воденички
зеленчуци за супа
олио
топено сирене ако е с подправки още по добре
2 глави лук
50 мл бяло вино
подправки-сол,чер пипер,

Сваряват се воденичките и нарязват на парченца.запържваме 2 глави лук ,към тях прибавяме зеленчуците и малко от бульона където са вряли воденичките.След като омекнат прибавяме нарязаните воденички,бялото вино и топеното сирене като подправяме с подправки според вусът.Гарнираме с нарязан на ситно магданоз и поднасяме.

28 юни, 2010

Рулца с тиквички и пилешко

1 пакет листи за баница
1 глава кромид лук
3-4 тиквички
1-2 чушки
1 морков
1 пилешко филе,нарязано на малки парченца
1 чаена чаша прясно мляко
4 супени лъжици брашно
200 грама настъргано сирене
200 грама настърган пармезан
олио
сол пипер.

В тиган се запържва лукът,добавяме пилешкото филе да се запържи добре и получи цвят,прибавяме тиквичките, чушките нарязани на дребно и морковът ,прясното мляко и брашното предварително размито в малко вода.Разбъркваме докато се сгъсти сосът и прибавяме сирената и подправките.
Разделяме всеки един лист на 4 като във всеки край поставяме от плънката и завиваме на руло или сгъваме като плик. Внимаваме при завиването да не излиза от плънката.Печем в умерена фурна до готовност.

Източник