Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

19 септември, 2010

Сладкиш с праскови



2 яйца
250 г захар
200 г заквасена сметана или кисело мляко
200 мл прясно мляко
125 г разтопено масло
350 г брашно
3 ч л бакпулвер
1 лимонова есенция

Измиваме и изчистваме прасковите.Нарязваме ги на парчета.

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.Добавят се последователно заквасената сметана, прясното мляко и разтопеното масло. Накрая прибавяме пресятото брашно с бакпулвера.Изсипваме в подходяща форма за печене и печем в умерена фурна.
За да не потънат плодовете в тестото,препоръчително е първо леко да се запече сладкишът за около 10 минути, и тогава да се наредят прасковите като се наръсят с 2 супени лъжици захар.Време за приготвяне на сладкишът около 50 минути.



Източник

Хибридната баница на Venetta


1 пакет бутер тесто от 1 кг.
400 грама сирене
1 кофичка кисело мляко
2 яйца
6 суп-лъжици газирана вода
1 чаена лъжичка сол
160 г. брашно
1 бакпулвер

Газираната вода,яйцето и киселото мляко се разбиват, като прибавяме бакпулвера солта и най накрая брашното.Тестото се нарязва на ленти с широчина 15 см.По тяхната дължина поставяме от плънката и загъваме.Печем върху хартия за печене до готовност.

Източник

05 септември, 2010

Сладкиш с извара и кокос




Рецептата е на Lina kaz

Напоследък завладяна от изварата и кокоса реших да направя няколко интересни рецепти свързани с тях.Извинявам се и за качеството на снимката.Колко е трудно когато апаратът ти все още е на ремонт,и не може да се направи една добра снимка на това което съм правила.

Продукти
За топчетата:

250гр.извара
2 жълтъка
50гр.кокосови стърготини
50гр. захар
3с.л.без връх нишесте

Черно тесто:

4 яйца
30+30гр.захар
2с.л.(без връх)брашно
2с.л.(без връх) нишесте
на върха на ножа бакпулвер
6с.л.какао
щипка сол
В оригиналната рецепта присъства и шоколад но аз поради липса на такъв увеличих количеството на какаото.

Глазура:

120мл.прясно мляко
50гр.захар
25гр.краве масло
100гр.шоколад

П.П Аз направих друга глазура,която вече е изпробвана от мен и наистина може да замества напълно шоколада когато той липсва.При мене:

8 супени лъжици захар
8 супени лъжици вода
8 супени лъжици олио
5 супени лъжици какао
Всичко това поставяме в малък съд на котлона докато се стопи захарта,след като изстине се наняса като глазура.

Разтриваме добре изварата,захарта,жълтъците,кокоса и нишестето.С мокри ръце оформяме топчета с големина на голям лешник и ги разполагаме на разстояние по дъното на формата(намазнена и посипана с брашно).
За тестото разбиваме жълтъците с 30гр. захар до побеляване,добавяме,брашното,нишестето,бакпулвера,солта и какаото.Отделно разбиваме белтъците на сняг,като добавяме и другите 30гр. захар.Внимателно прибавяме белтъците към жълтъчната смес,като бъркаме в една посока.Изливаме полученото тесто върху кокосовите топчета и печем сладкиша при 175С.Пробваме с клечка за зъби.
За глазурата:Смесваме млякото,захарта и маслото и варим в касерола с дебело дъно до леко сгъстяване,отдръпваме от огъня,добавяме шоколада да се разтопи и заливаме охладения сладкиш.

Източник

02 септември, 2010

Кокосово -шоколадов сладкиш без яйца-"Катерина"



1 1/2 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша захар /по желание захарта може да се увеличи за по сладък сладкиш/
1 чаена чаша мазнина /маргарин,олио или масло/при мен маргарин
2 чаени чаши брашно
1/2 пакетче бакпулвер
1 кафяна лъжичка сода
1/2 чаена чаша шоколадови пръчици
1/2 чаена чаша кокосови стърготини.
2ванилии

За Глазурата
200 грама бял шоколад
3 супени лъжици прясно мляко
2 супени лъжици обезсолено крема сирене PHILADELPHIA YOGURT.

Омесват се всички сухи продукти заедно/брашното,бакпулвера,шоколадовите пръчици, кокосовите стърготини и ванилията/.В подходящ съд разбиваме маслото със захарта,угасяме содата в киселото мляко и го прибавяме към маслото,след което смесваме със сухите съставки.Изсипваме в подходяща тавичка и печем до готовност,на 160-170 градуса около 30-40 минути в зависимост от фурната.

Глазура

Натрошаваме шоколада на парченца,слагаме прясното мляко и го разтапяме на водна баня или в микровълнова фурна.След като стане готов шоколада прибавяме и крема сиренето.Нанасяме върху сладкиша и поръсваме с кокосови стърготини.

22 август, 2010

Плодов сладкиш с крем от извара




По рецепта е на Lina kaz от форума на Бг-мама
Оригиналната рецепта е на половината на продуктите с които аз съм правила моят сладкиш.Понеже го направих в по голяма тавичка,удвоих продуктите

150 грама масло или маргарин
100 грама захар
300 грама брашно
1 бакпулвер
ванилия
2 яйца
плодове по избор/малини,къпини,сливи,кайсии,праскови/,а може да се направи и със сладко по избор

За заливката

4 яйца
1 опаковка от 250 грама извара
1 голяма кутия заквасена сметана
3 суп.л лимонов сок
ванилия

Разбиваме продуктите за блатът и с намокрени ръце разстиламе в подходяща тавичка в която ще печем сладкишът.Удобно е в тортена форма или форма със смъкващ се ринг.Нареждаме плодове върху блата и заливаме с сместа от извара и сметана.Печем в умерена фурна на около 175 градуса.До зачервяване.Ако Ви се стори,че все още не е опечен сладкишът и изварената смес трепти,не се притеснявайте,след като изстине се стяга.

Източник

21 август, 2010

Сръбска погачица




По рецепта на Labrex от форума на Бг-мама
Извинявам се за лошото качество на снимката.Но поради липса на фотоапарата ми/на ремонт е/снимах с телефона.

250 мл прясно мляко
1/2 ч.л сол
1 ч.л захар
10 грама суха мая
4 мерителни чаши брашно от машината за хляб
100 грама разтопен маргарин

Предварително се активира маята с 1ч.л захар малко брашно и мляко.В контейнера на машината се слагат продуктите и на програма за месене се измесва.След като е готово тестото се разделя на 12 топки,които се разточват или разплескват с ръка колкото малка чаена чинийка.В подходяща тава нареждаме така готовите парчета,като се застъпват едно с друго.Оставяме да втаса и след това печем,като се маже с жълтък и поръсва със сусам.

Източник

20 юли, 2010

Картофена запеканка с топено сирене


1 кг картофи
150 гр.топено сирене
200 гр кашкавал
200 грама бекон
1 малка кутия готварска сметана
MAGGI 10 зеленчука-1 супена лъжица
2 глави лук
малко олио
сол на вкус,чер пипер

Нарязват се картофите като за чипс с ренде.Нарязва се бекона на малки парченца и се реазпределя между картофите заедно с лукът.Поръсваме с подправките и нареждаме от топеното сирене върху тях.Размиваме сметаната с малко вода и изливаме върху картофите.Печем до готовност, а след това отгоре слагаме настърган кашкавал.Запичаме до зачервяване