Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

24 октомври, 2010

Кекс антикриза


2 яйца
2 чаени чаши брашно
2 ванилии, ромова есенция,
100 мл пр мляко,
100 мл кока кола,
1 чаена чаша захар,
1 не пълна чаена чаша олио,
1 бакпулвер,
1 пакетче пудинг карамел на "Д-р Йоткер" на прах,
3 пълни супени лъжици капучино на прах без захар,
1 пълна лъжица какао

За глазурата
Малко подсладено кондевзирано мляко


Разбиват се яйцата със захарта , после олиото, прибавяме прясното мляко и колата, добавя се ромова есенцията и ванилията.
Сухите продукти се объркват заедно - брашното, бакпулвера, ванилията, капучиното и какаото.Всичко това се смесва с яйчената смес и се пече в подходяща форма.След изпичане се залива с глазура от кондензирано подсладено мляко.

Източник

19 октомври, 2010

Шоколадови топки




От доста време в шкафа ми стоеше един готов блат.Започна да изсъхва а не намери своето приложение.За което реших да приготвя нещо с него и ето,че днес това стана.Едни бързи шоколадови топки за ненадейни гости.

1 готов блат за торти
1/2 чаена чаша прясно мляко
2 чаени лъжици кафе капучино
1 натурален шоколад-200 г.
100 грама орехи предварително препечени
кокосови стърготини
ромова есенция.

Разтопява се предварително шоколада с прясното мляко.Блатът се натрошава и после се смила с блендер.Към така получените трохи се прибавя млечно шоколадовата смес,есенцията 2чаени лъжици с кафе капучино на прах и орехите.Всичко това объркваме до еднородна смес.Правим си топки с големината на орех и после овалваме в кокосови стърготини.

17 октомври, 2010

Милфей с бисквити





Милфейгът е десерт който е много известен в Гърция.По начало се прави с бутер тесто но аз реших да променя рецептата и го направих с диетичните бисквити Хогаренас и сметаново карамелен крем,а не традиционният яйчено млечен крем.

2 опаковки диетични бисквити Хогаренас
2 пакетчета суха сметана
2 пакетчета стабилизатор за сметана
1 литър прясно мляко
1 кутия кондензирано мляко със захар /дулсе де лече/
1 опаковка бутер бисквити Сълзица

Приготвяме сметаната според указанията на опаковката,като се разбива с определено количество прясно мляко.Към така разбитата сметана прибавяме 2 пакетчета стабилизатор и дулсе де лече крем от кондензирано мляко.
В подходяща тавичка започваме да подреждаме сладкишът,на дъното разстиламе малко крем и нареждаме бисквити,върху тях от крема и така докато свършат бисквитите и най отгоре се завършва с крем.Натрошават се най отгоре от бисквитите Сълзица с ръка и се поставя в хладилник да стегне.

П.П Аз направих сладкишът в голяма тава,но за презпочитане е да се приготви в по малка тавичка или тортена форма с откопчаващ се ринг.Така кремът няма да изглежда по малко,а и сладкишът ще бъде по висок.

13 октомври, 2010

Панирани тиквички на фурна




Рецептата е взаимствана от di_ani .С малки изменения от моя страна,и днес постъпих като мързеливите домакини,като ги приготвих с готова панировка от Кауфланд.

1 кг.тиквички
1 кофичка кисело мляко
чесън,сол,подправки/чер пипер/
1 чаена лъжица горчица
2 пакетчета готова панировка
олио за намазване на тавата и за поръсване отгоре.

За пастата
Разрежда се съвсем малко киселото мляко за да не е много гъсто с малко вода.Чесън на прах или счукан чесън и 1 чаена лъжица горчица.

Изчистват се тиквичките и се нарязват според желанието,дали на колелца или на осминки по дължина.Всяко едно парченце се потапя в разредената млечна паста, и веднага се овалва в панировката.Нареждат се в намаслена тава, като отгоре се полива със струйки олио или зехтин,.При сервирането използвах млечно,чеснов сос.

05 октомври, 2010

Майонеза по Гръцки

Предлагам Ви един по различен вид майонеза,която е много хубава,вкусна,бързо се приготвя и не изисква голяма трудност


2 жълтъка
1 чаена чаша прясно мляко
1 чаена чаша вода
7 супени лъжици нишесте
2 чаени лъжичи горчица
2 чаени лъжици оцет
2 чаени лъжици лимонов сок
1 чаена лъжица сол
80 мл.олио
1 чаена лъжица бял пипер, или черен също подхожда

В подходяща малка тенджера слагаме млякото и 1/2 чаена чаша вода,в другата половина разтваряме нишестето и го прибавяме към млякото.Сваряваме като се бърка непрекъснато докато се сгъсти и сваляме от котлона.
В друг отделен съд разбиваме жълтъците със солта,горчицата,оцета,лимоновият сок до сгъстяване като прибавяме по малко и от олиото на тънка струйка.След като изстине млечната смес се смесва с жълтъците.По ваш вкус се подправя ако желаете още по кисело или солено.Слага се в хладилник да стегне и е готова за консумация, за зеленчуци,колбаси,или дресинг за салати.

Източник

22 септември, 2010

Брауни чийзкейк



Първоизточникът на тази рецепта е Venetta,но с мои изменения и промяна на някои продукти

За брауни тесто200 г.масло

200 г.захар
4 яйца
5 суп.лъжици какао
120 г.брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер

Бяла смес

2 яйца
4 опаковки крема сирене
120 грама захар
лимонова есенция
2 праскови нарязани на парченца

В подходящ съд разбиваме маслото със захарта,яйцата и какаото.Прибавяме брашното с бакпулвера.От тази смес отделяме 1/3.Изсипваме останалата смес в тавичка или тортена форма където ще се пече сладкишът.
В друг отделен съд си разбиваме сиренето крема със захарта яйцата и есенцията,като прибавяме и нарязаните на дребно парченца праскова/може да се ползват и други плодове/.Тази смес се изсипва върху брауни тестото.Отгоре слагаме от отделената 1/3 чаша смес.Разбъркваме леко с нож или вилица просто да се нашари и печем в умерена фурна до готовност.Проверява се по време на печене.Когато е готов сладкишът може да ви се струва,че в средата е още неизпечен и трепти.След като се извади и изстине ще се стегне и няма да има проблем.

21 септември, 2010

Домашно приготвено Dulce De Letche /Сгущенка/




Напоследък в почти всички рецепти от кулинарията и по специално в сладкарството се използа този крем.Нещата приготвени с него имат неповторим вкус.Има няколко начина за неговата направа.Първият и най лесен начин това е да се закупи от магазинната мрежа в готов вид.Продава се в големите хипермаркети или специалните магазини.Вторият начин е да си го направите сами в къщи от консерва подсладено кондензирано мляко.А третият начин който аз ползвам при отсъствието на консерва в къщи и когато нямам време да излизам за да търся по магазините е да си го приготвя сама.Нито е трудоемко нито пък скъпо.И така представям Ви моят начин на приготвяне на този крем.Рецептата съм я научила от моя близка през времето когато бях в Гърция.Там наименованието е Μαρμελαδα απο γαλα /Мармалад от прясно мляко/

2литра прясно мляко
500 г.захар
ванилия течна или на прах,а още по хубаво ще е да бъде на шушулка
1/4 чаена лъжичка сода.

В тенджера по възможност с двойно дъно слагаме прясното мляко с ванилията да ври.Щом започне варенето прибавяме захарта и содата.Разбъркваме добре да се разтопи захарта и намаляме котлона на най слабата позиция.Вари се в продължение на около 2 часа,като се разбърква отвреме навреме.Кремът е готов когато започне да получава карамелен цвят и започне да се сгъстява.Но не трябва да се чака да се сгъсти много,защото това ще стане когато изстине.Съхраняваме в подходящи съдове./буркани или специални кутии/ в хладилник/


П.П Ако по време на варенето падне температурата на варене,усилваме степента на котлона , когато започне да ври пак намаляме температурата.



Източник