Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

26 февруари, 2011

Захарни възелчета



От блогът на AELIS вниманието ми грабнаха тези възелчета,и веднага реших да ги направя.Благодаря ти Аелис за тази хубава рецепта.Стават бързо и най вече са много вкусни,пухкави и мекички.

1 ч.ч. прясно мляко
20 гр. жива мая
1/2 ч.ч. олио
2 яйца
2 ванилии
около 500 гр. брашно
кристална захар

Аз измесих тестото в машината за хляб,та при измесването може би отидоха около 600 грама брашно.Първо се активира маята с една чаена лъжичка захар малко прясно мляко и брашно.В машината поставих продуктите според реда на поставяне.След това готовото тесто сложих в хладилник за 2 часа.Изваждаме оттам и късаме парченца с големината на орех.Изтегляме фитил който връзваме на възелчета.Овалваме в кристална захар,нареждаме в подходяща тава покрита с хартия за печене, и печем в предварително затоплена фурна.

25 януари, 2011

Бисквитена торта с 3 вида крем



2 пакета маслени бисквити
500 мл .прясно мляко
1 малка бутилка безалкохолна газирана Фанта-портокал
1 малка бутилка безалкохолна газирана лимонада
1 пакетче портокалово нишесте
1 пакетче лимоново нишесте

Сваряваме прясното мляко и прибавяме ваниловото нишесте.Разбъркваме докато стегне и сваляме от котлона.
Портокалово нишесте се приготвя според указанията ,но се вари с газираното безалкохолно Фанта-портокал,до сгъстянаве на крема.

Лимоновото нишесте се приготвя според указанията,но се вари с газираната безалкохолна лимонада,до сгъстяване на крема.

В подходяща тавичка започваме да нареждаме ред бисквити,ванилов крем,ред бисквити портокалов крем,ред бисквити лимонов крем.Поставяме в хладилник за да стегне за една нощ.


Източник

Бисквитена торта с шоколадов и мока мус




За бисквитеният блат

125 грама масло или маргарин
4 чаени лъжички какао
1 кутия подсладено кондензирано мляко
2 пакета обикновенни бисквити
4 чаени лъжички коняк или друг алкохол

За шоколадовият мус

200 грама бял шоколад
200 мл.сметана
100 мл прясно мляко
1 пакетче желатин

За мока мус

1 кутия сметана 200 мл.от малките кутийки
1 кутия подсладено кондензирано мляко
150 грама шоколадов кувертюр или натурален шоколад
1 чаена лъжица нес кафе предварително разтворено в малко вода
1 пакетче желатин

Подготовка:
В подходящ съд разтопяваме маслото,прибавяме какаото,подсладеното кондензирано мляко,прясното мляко,коняка или друг аромат като натрошаваме бисквитите.Разбъркваме добре до еднородна смес.

Шоколадовият мус

В тенджерка слагаме прясното мляко след като леко заври натрошаваме шоколадовият кувертюр. Бъркаме до получаване на еднородна смес и сваляме от котлона,След като се охлади, прибавяме сметаната разбита на сняг и рабъркваме леко.Приготвяме си желатина според указанието и най накрая прибавяме и него.Оставяме за малко в хладилник да стегне леко мусът.


За мока мус

Разтопяваме шоколадовият кувертюр на водна баня.Разбиваме сметана заедно със подсладеното кондензирано мляко и кафето.Приготвяме си желатина според указанието и най накрая прибавяме и него.Оставяме за малко в хладилник за да стегне малко мусът

В подходяща тавичка изсипваме малко от бисквитената смес,отгоре насипваме от шоколадовияат мус,след това пак от бисквитената смес и най отгоре завършваме с мус мока.По желание може да се смени редът на подреждане на мусовете.

Източник

Суфле с кадаиф и зеленчуци

1 опаковка кадаиф
500 грама спанак
1 маруля
1 тиквичка настъргана
1 парче праз нарязано на малки парчета
1 пиперка
4 картофа
2 малки глави лук
200 грама сирене
2 чаени лъжици сирене крема
От зелените подправки аз използвах /,дивисил,целина,магданоз/
сол,пипер
200 грама различни твърди сирена /кефалотири,гравиера/
2 яйца
1 1/2 чаена чаша прясно мляко

Приготвяне:

Разтваряме кадаифа и поставяме в подходяща тавича /за предпочитане е огнеупорна тавичка/ Отгоре нареждаме един ред картофи нарязани на филийки,предварително изпържени и отцедени от олиото,на кухненска домакинска хартия.
В отделна тенджерка запържваме лукът,празът,спанакът и останалите зеленчуци /тиквичката,пиперката и марулята/.Прибавяме подправките и настърганото сирене заедно със сиренето крема.Изсипваме всичко това върху картофите и най отгоре настъргваме твърдите сирена /Кефалотири и гравиера/ Разбиваме 2 яйца и заедно с прясното мляко изливаме върху така приготвената смес.Оставя се около 10 минути така за да може да попие в кадаифа и се пече до готовност.Сирената трябва да получат една хубава коричка но не да прегарят.


Източник

19 януари, 2011

Шоколадово ванилов чийзкейк




1 пак. бисквити при мене бисквити за торта с мляко
7-8 с. л. разтопено масло
1 ч. л. канела
2 с. л . кафява захар

За пълнежа.
4 яйца
1 ч.ч. кафява захар
500 гр. извара /аз използвах -кашкавалена-по мазна но безсолна/
200мл. сметана
1 пакет ванилов крем на "Д-р Йоткер" без варене
100гр натурален шоколад

Смиламе бисквитите, прибавяме останалите продукти и бъркаме до еднородна смес,Разстила се в подходяща тортена форма с откопчаващи се страни.Притискаме добре с ръка и правим борд. Печем 10-15 мин. на 150 градуса. Оставяме да изстине.
През това време разбиваме белтъците на сняг . Отдело смесваме жълтъците, захарта, сметаната,изварата и пудинга. Отделяме 1/3 от тази смес и прибавяме към нея разтопения на водна баня 1/2 шоколад като бъркаме с миксер. Прибавяме белтъците към двете смеси и редуваме в центъра на тавичката бяла с шоколадова смес, Печем на 150-160 градуса. Изваждаме и оставяме да изстине.
Отгоре украсата и гарнирането са по желание.С останалият разтопен шоколад , смлени ядки,кокосови стърготини,сладко или нещо друго.

Източник

30 декември, 2010

Шоколадова торта парфе




3 готови шоколадови блата

За сиропиране:

150 мл прясно мляко със 30 мл бейлис

За крема:

500 гр извара гладка - quark,
400 гр заквасена сметана,
1 пакет тортен шоколадов крем на "Д-р Йоткер" на прах за 750 мл течност,
100 гр пудра захар - може и повече
1 пакетче и половина желатин на листа на "Д-р Йоткер"
20 мл бейлис,
50 гр смлени лешници,
200 гр заквасена сметана

За глазурата

1 пакет тортен шоколадов крем на прах на "Д-р Йоткер"
50 гр пудра захар
50 грама смлени лешници

Приготовяне:

Разбиваме изварата и пудрата захар добре, пакетчето на прах на "Д.р Йоткер" разбъркваме със 150 мл топла вода и 20 мл бейлис, добавяме го към изварата, добавяме и 50 гр смлени лешници, разтапяме на водна баня или в микровълновата желатина, добавяме и него към крема, и най-накрая заквасената сметана.Сглобяваме тортата като редим,блат крем,блат и завършваме с крем.
Поставяме в хладилникът да стегне малко кремът, и най отгоре нанясаме глазурата
Разбиваме 1 пакетче на прах на "Д-р Йоткер" със 150 мл топла вода и към него добавяме 200 гр заквасена сметана и 50 гр пудра захар

26 декември, 2010

Пилешка торта



1 кг пилешко филе

За плънката

500 грама гъби
1 морков
2-3 кисели краставички
3 червени печени чушки
50 грама настърган кашкавал
подправки /при мене Пилешка пикантина,малко зеленчукова и чер пипер/

За заливката
1 готов фикс MAGGI прри мен с 4 сирена за сочно пиле/В оригиналната рецепта е фикс за сочно пиле със сметана
200 мл готварска сметана
50 грама настърган кашкавал
2 супени лъжици майонеза
1 чаена лъжица горчица

За маринатата
100 грама кисело мляко
1 чаена лъжица майонеза
1 чаена лъжица горчица
малко бяло вино
подправки/чер пипер,Пилешка пикантина,много малко чесън на прах


Предварително се маринова филето за да бъде по крехко и да не стане сухо.Няколко часа го кисна в кисело мляко,малко подправки, чесън на прах ,бяло вино,горчица и майонеза.

Взема се подходяща тава,намазва се и се поставя първият ред пилешко филе.Върху него се нарежда плънката и така последователно, докато се завърши най отгоре с пилешко филе.Разтваряме готовият фикс според указанието,прибавяме настърган кашкавал,нарязваме тортата за да може заливката да отиде равномерно навсякъде и заливаме.Покриваме с алуминиево фолио,печем в умерена фурна до готовност,след което махаме фолиото за да се запече и отгоре и добие една хрупкава розова коричка.Гарнитура по желание

Източник