Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

26 март, 2011

Тутманик без втасване



Още една прекрасна рецепта на AELIS.Толкова пухкав,бърз и най вече без продължителните чакания на втасване и разточване.

жива мая 20 грама
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
4 яйца /3 цели яйца+ 1 белтък за тестото/ 1 жълтък за намазване отгоре
220 мл- вода
180 гр. масло или маргарин
300 грама сирене
брашно около 700 грама

Аз замесих тестото в хлебопекарната,като поставих продуктите в съответният ред./вода,сол,захар,брашно.Активирах преди това маята с малко вода и захар и изсипах върху брашното.-
След като тестото бъде готово,се разточва на брашняна повърхност,като се стремим да получим квадрат,мажем с масло или маргарин и ръсим със сирене.Сгъваме краищата като на плик и разточваме наново и пак мажем с масло или маргарин и ръсим със сирене.Така още 1 път.Общо 3 пъти разточваме и мажем с масло и ръсим със сирене.След това сгъваме пак като на плик и със сгъната част надолу поставяме тутманика в подходяща тавичка за печене,разрязваме на малки парчета, мажем със жълтък и пускаме само на долна фурна да се пече около 30 минути на около 170 градуса.. Докато се пече тестото си бухва.След това пускаме и отгоре да се опече.

26 февруари, 2011

Захарни възелчета



От блогът на AELIS вниманието ми грабнаха тези възелчета,и веднага реших да ги направя.Благодаря ти Аелис за тази хубава рецепта.Стават бързо и най вече са много вкусни,пухкави и мекички.

1 ч.ч. прясно мляко
20 гр. жива мая
1/2 ч.ч. олио
2 яйца
2 ванилии
около 500 гр. брашно
кристална захар

Аз измесих тестото в машината за хляб,та при измесването може би отидоха около 600 грама брашно.Първо се активира маята с една чаена лъжичка захар малко прясно мляко и брашно.В машината поставих продуктите според реда на поставяне.След това готовото тесто сложих в хладилник за 2 часа.Изваждаме оттам и късаме парченца с големината на орех.Изтегляме фитил който връзваме на възелчета.Овалваме в кристална захар,нареждаме в подходяща тава покрита с хартия за печене, и печем в предварително затоплена фурна.

25 януари, 2011

Бисквитена торта с 3 вида крем



2 пакета маслени бисквити
500 мл .прясно мляко
1 малка бутилка безалкохолна газирана Фанта-портокал
1 малка бутилка безалкохолна газирана лимонада
1 пакетче портокалово нишесте
1 пакетче лимоново нишесте

Сваряваме прясното мляко и прибавяме ваниловото нишесте.Разбъркваме докато стегне и сваляме от котлона.
Портокалово нишесте се приготвя според указанията ,но се вари с газираното безалкохолно Фанта-портокал,до сгъстянаве на крема.

Лимоновото нишесте се приготвя според указанията,но се вари с газираната безалкохолна лимонада,до сгъстяване на крема.

В подходяща тавичка започваме да нареждаме ред бисквити,ванилов крем,ред бисквити портокалов крем,ред бисквити лимонов крем.Поставяме в хладилник за да стегне за една нощ.


Източник

Бисквитена торта с шоколадов и мока мус




За бисквитеният блат

125 грама масло или маргарин
4 чаени лъжички какао
1 кутия подсладено кондензирано мляко
2 пакета обикновенни бисквити
4 чаени лъжички коняк или друг алкохол

За шоколадовият мус

200 грама бял шоколад
200 мл.сметана
100 мл прясно мляко
1 пакетче желатин

За мока мус

1 кутия сметана 200 мл.от малките кутийки
1 кутия подсладено кондензирано мляко
150 грама шоколадов кувертюр или натурален шоколад
1 чаена лъжица нес кафе предварително разтворено в малко вода
1 пакетче желатин

Подготовка:
В подходящ съд разтопяваме маслото,прибавяме какаото,подсладеното кондензирано мляко,прясното мляко,коняка или друг аромат като натрошаваме бисквитите.Разбъркваме добре до еднородна смес.

Шоколадовият мус

В тенджерка слагаме прясното мляко след като леко заври натрошаваме шоколадовият кувертюр. Бъркаме до получаване на еднородна смес и сваляме от котлона,След като се охлади, прибавяме сметаната разбита на сняг и рабъркваме леко.Приготвяме си желатина според указанието и най накрая прибавяме и него.Оставяме за малко в хладилник да стегне леко мусът.


За мока мус

Разтопяваме шоколадовият кувертюр на водна баня.Разбиваме сметана заедно със подсладеното кондензирано мляко и кафето.Приготвяме си желатина според указанието и най накрая прибавяме и него.Оставяме за малко в хладилник за да стегне малко мусът

В подходяща тавичка изсипваме малко от бисквитената смес,отгоре насипваме от шоколадовияат мус,след това пак от бисквитената смес и най отгоре завършваме с мус мока.По желание може да се смени редът на подреждане на мусовете.

Източник

Суфле с кадаиф и зеленчуци

1 опаковка кадаиф
500 грама спанак
1 маруля
1 тиквичка настъргана
1 парче праз нарязано на малки парчета
1 пиперка
4 картофа
2 малки глави лук
200 грама сирене
2 чаени лъжици сирене крема
От зелените подправки аз използвах /,дивисил,целина,магданоз/
сол,пипер
200 грама различни твърди сирена /кефалотири,гравиера/
2 яйца
1 1/2 чаена чаша прясно мляко

Приготвяне:

Разтваряме кадаифа и поставяме в подходяща тавича /за предпочитане е огнеупорна тавичка/ Отгоре нареждаме един ред картофи нарязани на филийки,предварително изпържени и отцедени от олиото,на кухненска домакинска хартия.
В отделна тенджерка запържваме лукът,празът,спанакът и останалите зеленчуци /тиквичката,пиперката и марулята/.Прибавяме подправките и настърганото сирене заедно със сиренето крема.Изсипваме всичко това върху картофите и най отгоре настъргваме твърдите сирена /Кефалотири и гравиера/ Разбиваме 2 яйца и заедно с прясното мляко изливаме върху така приготвената смес.Оставя се около 10 минути така за да може да попие в кадаифа и се пече до готовност.Сирената трябва да получат една хубава коричка но не да прегарят.


Източник

19 януари, 2011

Шоколадово ванилов чийзкейк




1 пак. бисквити при мене бисквити за торта с мляко
7-8 с. л. разтопено масло
1 ч. л. канела
2 с. л . кафява захар

За пълнежа.
4 яйца
1 ч.ч. кафява захар
500 гр. извара /аз използвах -кашкавалена-по мазна но безсолна/
200мл. сметана
1 пакет ванилов крем на "Д-р Йоткер" без варене
100гр натурален шоколад

Смиламе бисквитите, прибавяме останалите продукти и бъркаме до еднородна смес,Разстила се в подходяща тортена форма с откопчаващи се страни.Притискаме добре с ръка и правим борд. Печем 10-15 мин. на 150 градуса. Оставяме да изстине.
През това време разбиваме белтъците на сняг . Отдело смесваме жълтъците, захарта, сметаната,изварата и пудинга. Отделяме 1/3 от тази смес и прибавяме към нея разтопения на водна баня 1/2 шоколад като бъркаме с миксер. Прибавяме белтъците към двете смеси и редуваме в центъра на тавичката бяла с шоколадова смес, Печем на 150-160 градуса. Изваждаме и оставяме да изстине.
Отгоре украсата и гарнирането са по желание.С останалият разтопен шоколад , смлени ядки,кокосови стърготини,сладко или нещо друго.

Източник

30 декември, 2010

Шоколадова торта парфе




3 готови шоколадови блата

За сиропиране:

150 мл прясно мляко със 30 мл бейлис

За крема:

500 гр извара гладка - quark,
400 гр заквасена сметана,
1 пакет тортен шоколадов крем на "Д-р Йоткер" на прах за 750 мл течност,
100 гр пудра захар - може и повече
1 пакетче и половина желатин на листа на "Д-р Йоткер"
20 мл бейлис,
50 гр смлени лешници,
200 гр заквасена сметана

За глазурата

1 пакет тортен шоколадов крем на прах на "Д-р Йоткер"
50 гр пудра захар
50 грама смлени лешници

Приготовяне:

Разбиваме изварата и пудрата захар добре, пакетчето на прах на "Д.р Йоткер" разбъркваме със 150 мл топла вода и 20 мл бейлис, добавяме го към изварата, добавяме и 50 гр смлени лешници, разтапяме на водна баня или в микровълновата желатина, добавяме и него към крема, и най-накрая заквасената сметана.Сглобяваме тортата като редим,блат крем,блат и завършваме с крем.
Поставяме в хладилникът да стегне малко кремът, и най отгоре нанясаме глазурата
Разбиваме 1 пакетче на прах на "Д-р Йоткер" със 150 мл топла вода и към него добавяме 200 гр заквасена сметана и 50 гр пудра захар