Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

18 април, 2011

Мъфини баклава



Отдавна погледа ми се беше спрял на тази рецепта на TANITA,и ето че намерих време да ги приготвя и се уверя в това,че не е трябвало да се отлага дълго време,защото наистина са вкусни и оригинални мъфини.

За пълнежа

1 чаена чаша счукани орехи
100 грама захар
6 супени лъжици разтопено масло

За мъфините

2 чаени чаши + 14 супени лъжици брашно
1 бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода
2 яйца
6 супени лъжици масло
150 гр.кисело мляко
140 мл.прясно мляко
малко карамелен топинг за заливката

Предварително се приготвя пълнежа.В друг отделен съд се разбиват яйцата със захарта,и постепенно се прибавят останалите продукти.Във формичките за мъфини насипваме малко от сместа за мъфини,слагаме малко от пълнежа и допълваме пак с мъфинена смес.Печем на умерана фурна до готовност.Веднага след изваждането се поливат с мед,но понеже нямах мед, а имах карамелен топинг,ги залях с тях и наистина вкусът им стана превъзходен.

Ябълкова шарлота в машина за хляб



Рецептата е на LABREX от готварският форум на "Бг-мама"В оригиналната рецепта не присъства мазнина,но аз добавих 25 грама масло и малко смлени орехи,както и малко какао.


3 яйца
200 гр.захар
1 бакпулвер
300 грама брашно
ванилия
25 грама масло
стафиди,ябълки нарязани на парченца
50 гр. смлини орехи орехи.
1 ч.л какао

Предварително разбивам яйцата със захарта и изсипвам в казанчето на машината.Посредователно прибавям брашното и маслото.В момента на измесване при сигнала за допълване прибавям стафидите,нарязаните ябълки на парченца и най накрая орехи-На програма за кекс при мене 6 оставям машината да си свърши работата до край.

14 април, 2011

Бисквитена торта с нус нугат крем




2 пакета обикновенни ръжени бисквити
300 грама нус нугат,
200 гр черен шоколад,
50 мл прясно мляко,
ромова есенция,
50 гр смлени лешници (може и повече),
1 кафяна чашка нес кафе-

Разтопяваме нугата, шоколада и прясното мляко на водна баня, бисквитите потапяме леко в кафето и нареждаме в подходяща тавичка,Слагаме от шоколадовата смес, поръсваме с лешници,повтаряме така докато свършат бисквитите, най отгоре поръсваме обилно със останалите лешници

26 март, 2011

Тутманик без втасване



Още една прекрасна рецепта на AELIS.Толкова пухкав,бърз и най вече без продължителните чакания на втасване и разточване.

жива мая 20 грама
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
4 яйца /3 цели яйца+ 1 белтък за тестото/ 1 жълтък за намазване отгоре
220 мл- вода
180 гр. масло или маргарин
300 грама сирене
брашно около 700 грама

Аз замесих тестото в хлебопекарната,като поставих продуктите в съответният ред./вода,сол,захар,брашно.Активирах преди това маята с малко вода и захар и изсипах върху брашното.-
След като тестото бъде готово,се разточва на брашняна повърхност,като се стремим да получим квадрат,мажем с масло или маргарин и ръсим със сирене.Сгъваме краищата като на плик и разточваме наново и пак мажем с масло или маргарин и ръсим със сирене.Така още 1 път.Общо 3 пъти разточваме и мажем с масло и ръсим със сирене.След това сгъваме пак като на плик и със сгъната част надолу поставяме тутманика в подходяща тавичка за печене,разрязваме на малки парчета, мажем със жълтък и пускаме само на долна фурна да се пече около 30 минути на около 170 градуса.. Докато се пече тестото си бухва.След това пускаме и отгоре да се опече.

26 февруари, 2011

Захарни възелчета



От блогът на AELIS вниманието ми грабнаха тези възелчета,и веднага реших да ги направя.Благодаря ти Аелис за тази хубава рецепта.Стават бързо и най вече са много вкусни,пухкави и мекички.

1 ч.ч. прясно мляко
20 гр. жива мая
1/2 ч.ч. олио
2 яйца
2 ванилии
около 500 гр. брашно
кристална захар

Аз измесих тестото в машината за хляб,та при измесването може би отидоха около 600 грама брашно.Първо се активира маята с една чаена лъжичка захар малко прясно мляко и брашно.В машината поставих продуктите според реда на поставяне.След това готовото тесто сложих в хладилник за 2 часа.Изваждаме оттам и късаме парченца с големината на орех.Изтегляме фитил който връзваме на възелчета.Овалваме в кристална захар,нареждаме в подходяща тава покрита с хартия за печене, и печем в предварително затоплена фурна.

25 януари, 2011

Бисквитена торта с 3 вида крем



2 пакета маслени бисквити
500 мл .прясно мляко
1 малка бутилка безалкохолна газирана Фанта-портокал
1 малка бутилка безалкохолна газирана лимонада
1 пакетче портокалово нишесте
1 пакетче лимоново нишесте

Сваряваме прясното мляко и прибавяме ваниловото нишесте.Разбъркваме докато стегне и сваляме от котлона.
Портокалово нишесте се приготвя според указанията ,но се вари с газираното безалкохолно Фанта-портокал,до сгъстянаве на крема.

Лимоновото нишесте се приготвя според указанията,но се вари с газираната безалкохолна лимонада,до сгъстяване на крема.

В подходяща тавичка започваме да нареждаме ред бисквити,ванилов крем,ред бисквити портокалов крем,ред бисквити лимонов крем.Поставяме в хладилник за да стегне за една нощ.


Източник

Бисквитена торта с шоколадов и мока мус




За бисквитеният блат

125 грама масло или маргарин
4 чаени лъжички какао
1 кутия подсладено кондензирано мляко
2 пакета обикновенни бисквити
4 чаени лъжички коняк или друг алкохол

За шоколадовият мус

200 грама бял шоколад
200 мл.сметана
100 мл прясно мляко
1 пакетче желатин

За мока мус

1 кутия сметана 200 мл.от малките кутийки
1 кутия подсладено кондензирано мляко
150 грама шоколадов кувертюр или натурален шоколад
1 чаена лъжица нес кафе предварително разтворено в малко вода
1 пакетче желатин

Подготовка:
В подходящ съд разтопяваме маслото,прибавяме какаото,подсладеното кондензирано мляко,прясното мляко,коняка или друг аромат като натрошаваме бисквитите.Разбъркваме добре до еднородна смес.

Шоколадовият мус

В тенджерка слагаме прясното мляко след като леко заври натрошаваме шоколадовият кувертюр. Бъркаме до получаване на еднородна смес и сваляме от котлона,След като се охлади, прибавяме сметаната разбита на сняг и рабъркваме леко.Приготвяме си желатина според указанието и най накрая прибавяме и него.Оставяме за малко в хладилник да стегне леко мусът.


За мока мус

Разтопяваме шоколадовият кувертюр на водна баня.Разбиваме сметана заедно със подсладеното кондензирано мляко и кафето.Приготвяме си желатина според указанието и най накрая прибавяме и него.Оставяме за малко в хладилник за да стегне малко мусът

В подходяща тавичка изсипваме малко от бисквитената смес,отгоре насипваме от шоколадовияат мус,след това пак от бисквитената смес и най отгоре завършваме с мус мока.По желание може да се смени редът на подреждане на мусовете.

Източник