Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

30 юли, 2012

След почти едногодишно отсъствие ето ме отново така да се каже в редиците на блогерите.Бях в страната на викингите Норвегия.Оставам със смесени чувства от посещението ми в тази държава.Но това ще бъде тема на размисъл в следващите ми постове.Сега пускам няколко от многото снимки които сме правили и е правил моят син.Намирах се на остров Хитра на 170 км.от гр.Трондхайм-старата столица на Норвегия.Районът е известен като туристическа атракция за многобройните рибари от страната и чужбина,предимно германци.Надявам се,че моите рецепти които ще пускам от тук нататък ще заинтересуват всички Вас.
Синът ми на риболов
Това виждах почти всеки ден от прозореца на хола
Един много красив водопад,сниман в далечината
Красиви снимки от един от фиордите на Норвегия

31 октомври, 2011

Бърз и лесен чийзкейк

2 пакета бисквити
300 мл-сметана течна
240 мл.подсладено кондензирано мляко
300 гр. крема сирене
Мармалад по желание който какъвто вид иска
150 гр-масло или маргарин


Приготовление


Разтопяваме маслото в някакъв подходящ съд.Смиламе бисквитите в блендер и размесваме със разтопеното масло.В подходящ съд или в подходящи чаши,разстиламе бисквитената смес.Разбиваме сметаната на крем,в отделен съд разбиваме подсладеното кондензирано мляко със сиренето крема.Смесваме двете смеси и разстиламе върху бисквитената смес.Слагаме в хладилник докато стегне.Преди сервиране се намазва с някакъв вид мармалад по желание и отгоре се гарнира или с натрошени орехи,бадеми,лешници.Тука вече за гарнитура работи вашата фантазия.

Източник

26 август, 2011

Зеленчуково пастицио



1 пакет спагети за пастицио
200 грама моркови
250 грама броколи
250 грама карфиол
150 грама грах
300 грама гъби
2 зелени чушки
100 грама топено сирене със зелени подправки
4 филийки кашкавал за тост
сол,чер пипер,чесън,чубрица,магданоз
Зеленчукова пикантина.

За доматеният сос

2-3 домата
3 червени печени чушки
2 глави лук
подправки /сол,чер пипер,чесън,Зеленчукова пикантина/

Сос Бешамел

2 литра пр мляко,
10 лъжици брашно,
4 яйца
2, сол, малко чер пипер,
1 щипка канела
1 лъжица маргарин или масло
1/2 кутия топено сирене Esquiza или Philadelphia,ако са с подправки още по добре
200 грама настърган пармезан или твърд кашкавал

Спагетите ги полусваряваме (не трябва да са меки). Разстиламе ги в намазана тава и през това време си приготвяме плънката от зеленчуците и подправките. Броколите, морковите, карфиола и зелените чушки ги бланшираме в подсолена вода за много малко, около 5 минути.. Грахът и гъбите също се бланшират, но за по дълго време, около 10 минути.

Пристъпваме към приготвянето на доматеният сос.

Лукът се запържва. Добавят се настърганите домати, подправките, и след като позаври се добавят и печените червени чушки.

След като сме разстлали спагетите в подходяща тава ги наръсваме с подправките и разпределяме топеното сирене на малки кубченца между тях. Слагаме половината от доматеният сос върху спагетите, нареждаме граха, морковите, зелените чушки и гъбите.редовете зеленчуци се поръсват с малко зеленчукова пикантина. Върху тях нареждаме филийките кашкавал за тост. Отгоре нареждаме зеленчуковата смес от броколи и карфиола и зелените чушки. Залива се с останалия доматен сос. Слагаме във фурната да се запече за около 10 минути. .През това време приготвяме бешамела.
Слагаме прясното мляко на котлона да се загрява,като същевременно отделяме малко от него за брашното.В размитото брашно прибавяме разбитите яйца,подправките, и сипваме в топлото мляко.Бърка се да не загори до сгъстяване. Като се сгъсти добавяме маслото или маргарина.След като изстине прибавяме топено сирене и най накрая настърганият пармезан или кашкавал.
След като е готов бешамела го заливаме върху зеленчуците и оставяме пастициото да се запече само на горен реотан във фурната около 40 минути, или до готовност на бешамела (според фурната).

02 май, 2011

Тирамису- ІІ вид


1 пакет бишкоти,
2 пакетчета "Парадайз" на доктор "Йоткер" - мляко с кафе,
1 пакетче на доктор "Йоткер" за торти / ванилия /
200 гр обезсолена извара.
1 чаена лъжичка нес кафе и ромова есенция за сиропиране на бишкотите.
100 гр шоколад ,
Шоколадови пръчици за отгоре.

Двете пакетчета "Парадайз" ги разбиваме според указанията на опаковката,след това крем ванилия за торти, после към него добавяме изварата, разбиваме хубаво и тогава добавяме и мока крема "Парадайз". Бишкотите потапяме за малко в предварително разтвореното нес кафе с топла вода и ромова есенция. Нареждаме половината от бишкотите, покриваме с половината крем, наръсваме с настърган шоколад.Нареждаме останалите бишкоти и покриваме с другата половина от крема. Украсата е по ваше желание. Аз поръсих със шоколадови пръчици.

18 април, 2011

Мъфини баклава



Отдавна погледа ми се беше спрял на тази рецепта на TANITA,и ето че намерих време да ги приготвя и се уверя в това,че не е трябвало да се отлага дълго време,защото наистина са вкусни и оригинални мъфини.

За пълнежа

1 чаена чаша счукани орехи
100 грама захар
6 супени лъжици разтопено масло

За мъфините

2 чаени чаши + 14 супени лъжици брашно
1 бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода
2 яйца
6 супени лъжици масло
150 гр.кисело мляко
140 мл.прясно мляко
малко карамелен топинг за заливката

Предварително се приготвя пълнежа.В друг отделен съд се разбиват яйцата със захарта,и постепенно се прибавят останалите продукти.Във формичките за мъфини насипваме малко от сместа за мъфини,слагаме малко от пълнежа и допълваме пак с мъфинена смес.Печем на умерана фурна до готовност.Веднага след изваждането се поливат с мед,но понеже нямах мед, а имах карамелен топинг,ги залях с тях и наистина вкусът им стана превъзходен.

Ябълкова шарлота в машина за хляб



Рецептата е на LABREX от готварският форум на "Бг-мама"В оригиналната рецепта не присъства мазнина,но аз добавих 25 грама масло и малко смлени орехи,както и малко какао.


3 яйца
200 гр.захар
1 бакпулвер
300 грама брашно
ванилия
25 грама масло
стафиди,ябълки нарязани на парченца
50 гр. смлини орехи орехи.
1 ч.л какао

Предварително разбивам яйцата със захарта и изсипвам в казанчето на машината.Посредователно прибавям брашното и маслото.В момента на измесване при сигнала за допълване прибавям стафидите,нарязаните ябълки на парченца и най накрая орехи-На програма за кекс при мене 6 оставям машината да си свърши работата до край.

14 април, 2011

Бисквитена торта с нус нугат крем




2 пакета обикновенни ръжени бисквити
300 грама нус нугат,
200 гр черен шоколад,
50 мл прясно мляко,
ромова есенция,
50 гр смлени лешници (може и повече),
1 кафяна чашка нес кафе-

Разтопяваме нугата, шоколада и прясното мляко на водна баня, бисквитите потапяме леко в кафето и нареждаме в подходяща тавичка,Слагаме от шоколадовата смес, поръсваме с лешници,повтаряме така докато свършат бисквитите, най отгоре поръсваме обилно със останалите лешници