Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

19 октомври, 2012

Патладжани с плънка






4 патладжана
200 грама прошуто или бекон /В оригиналната рецепта не е предложен,но аз сложих/
2 глави лук
1 чаена чаша нарязани орехи
5 супени лъжици олио
2 домата
2 супени лъжици брашно
3 супени лъжици олио за соса
2 чаени чаши прясно мляко
1 глава чесън
сол,чер пипер
магданоз

Патладжаните се измиват,отстраняват се дръжките и в горната част се отрязва капачето.Издълбаваме патладжаните лъжица,като средата нарязваме на дребно.
В подходящ съд запържваме лукът със средата от патладжаните,към края на пърженето добавяме доматите нарязани на дребно и прошутото.Пържи се докато стане на мазнина и прибавяме накаря орехите.Пълним патладжаните и ги запържваме от всички страни.Прехвърляме ги в подходяща тавичка с малко вода и запичаме.След като заври водата намаляме температурата на фурната.През останалото време си запържваме 2 супени лъжици брашно с 3 суп.лъжици олио до златисто.Сваляме от огъня и добавяме прясното мляко и яйцата.С полученият сос заливаме патладжаните и запичаме до готовност на соса до зачервяване.

Източник

07 октомври, 2012

Τρίγωνα Θεσσαλονίκης /Солунски тригуни/



Необходими са 1 пакет листи за баница
100 гр.масло за намазване на листите

За сиропа

1 1/2 чана чаша захар
1 чаена чаша вода

За крема

400 мл прясно мляко

8 супени лъжици нишесте
200 грама захар
4 ванилии
1 супена лъжица масло

За сметановият крем
200 мл готварска сметана
1 чаена чаша захар

Разстиламе листите и вземаме един по един като го намазваме с разтопено масло и сгъваме на половин и още един път на поливина,получава се една дълга тясна лента.След това започваме да сгъваме на триъгълник.
След това нареждаме в тавичка постлана с хартия за печене и печем във предварително затоплена фурна до получаване на златист цвят.След като станат готови ги изваждаме на скара леко да отдъхнат и изстинат.След това с нож се разрязва така,че да се получи джоб. Топим ги в горещият сироп и ги оставяме на скарата да се отцедят.
  През останалото време си правим крема:Завира млякото заедно с яйцата,захарта ,нишестето и ванилията  до гъст крем.След като стане готов го изчакваме да изстине съвсем,за да можем да го смесим с разбитата сметана./В никакъв случай не трябва кремът да е топъл,защото кагато се смеси със сметаната  ще стане рядък а сметаната на  мляко.Оставяме си малко от разбитата сметана за шприцоване най отгоре върху крема,разбира се това е по желание./
Пристъпваме към пълненето на тригуните. .След като ги напълним ги поставяме в подходящ съд или тавичка да постоят но най хубави са на другият ден.






Източник

03 октомври, 2012

Мини бананов кекс без яйца

3 ч.ч. Брашно
1 ½ ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. Диетичен маргарин
2 с.л. Течен подсладител
2 банана
1 бакпулвер
1 пакетче кора от лимон на доктор Йоткер
Ванилия

Начин на приготвяне:


Смесваме всички сухи продукти в една купа, а в друга разбъркваме хубаво предварително затопленото прясно мляко, течният подсладител и маргарина. Течните съставки добавяме към сухите и разбъркваме хубаво. Намачкваме двата банана и добавяме към сместа. Изсипваме в предварително намаслена кексова форма и печем на 180 градуса за около час (или според фурната ви).

29 септември, 2012

Кокосово-шоколадов чийзкейк -Катерина


1 пакет и половина Weetabix Chocolate /шоколадови овесени трици/
3 кутии по 300 гр крема сирене /аз използвах PHILADELPHIA/
1 кутия неподсладено кондензирано мляко
1 пакет и половина кокосови стърготини
1 шоколадов кувертюр
1 пакетче желатин (за 500 гр)
2 ванилии
2 с.л. маргарин
2 с.л. мед
1 ч.ч. вода (може и повече да поеме)
капсула есенция `ром`
диетичен течен подсладител
1 бял шоколад (за кокосовите топчета)

Начин на приготвяне:

Шоколадовите трици натрошаваме в купа и ги объркваме хубаво със маргарина, водата в която предварително сме разтворили меда и есенцията (трябва да стане гъста каша). Разстиламе в тавата и печем за около 20 минути във фурната на 200 градуса. Докато се пече блата в тенджерка изсипваме кондензираното мляко и пакета кокосови стърготини, и варим до сгъстяване. Оставяме да изстине. Изваждаме блата от фурната, и оставяме също да изстине. В друга купа разбиваме хубаво крема сиренето и течният подсладител (тук зависи колко сладък искате да е крема, аз сложих около 2 мерителни капачки подсладител). Изстиналата кокосова смес добавяме към крем сиренето и разбъркваме хубаво с лъжица. Най-накрая към крема добавяме и предварително разтвореният желатин. Готовият крем изспиваме върху блата и слагаме във хладилника да се стегне. След като постегне крема разтапяме на водна баня кувертюрата с малко прясно мляко. Изсипваме шоколада върху крема и връщаме отново във хладилника.
За кокосовите топчета разтапяме на водна баня белият шоколад и объркаваме хубаво с около половин пакетче кокосови стърготини. Оформяме на топчета с които украсяваме чийзкейка.

16 септември, 2012

Сладкиш с крем сирене и сини сливи





3 яйца
140 гр. меко масло
200 гр. ч.ч. захар
200 гр.. брашно
1 препълнена ч.л. бакпулвер
ванилия
300-400гр. сливи, нарязани на парченца
За крема
1 яйце
220гр. извара или друго крем сирене/при мене PHILADELPHIA/
1ч.л. ванилия
3 с.л. пудра захар

Разбиваме яйцата със захарта,прибавяме маслото или маргарина,брашното с бакпулвера и ванилията.
В друг отделен съд разбиваме крем сиренето с яйцето,захарта и ванилията.
В подходяща форма изсипваме половината от сместта и върху него на купчинки слагаме от крем сиренето,нареждаме сливите,и пак с помощта на лъжица правим разхвърляни купички от тесто и смес от крем сирене.Най отгоре нареждаме останалите парченца от сини сливи и печем на 180 градуса.
Източник

13 септември, 2012

Лазаня с тиквички




9 сухи кори за лазаня,които не се бланшират предварително
1 с. л. зехтин
1 глава кромид лук
6 средни тиквички
2 скилидки чесън
450 г извара или Рикота
2 яйца
копър
100 г настърган Пармезан или Балкан
30-40 г пресен босилек
350 г готов доматен сос за спагети
сол и смлян черен пипер на вкус

Тиквичките се настъргн(ват на едро ренде и после се изцеждат хубаво.В голям тиган се сгорещява мазнинатаПрибавят се лукът и чесънът.
Запържват се до омекване и златист цвят.
Добавят се тиквичките и се пържат 3-4 минути.
Прибавят се 250 г Рикота (извара), 75 г сирене Пармезан (Балкан), босилек, сол и черен пипер.
Всичко се разбърква.
Отделно в друга купа се разбиват яйцата и се прибавят 200 г Рикота (извара).
Сместа се разбърква до еднородно състояние.
В правоъгълна форма се поставя 1/3 от доматения сос.
Отгоре се нареждат 3 листа паста, така че леко да се застъпват.
Покриват се с 1/2 от сместа с тиквичките.
Отново се залива с 1/3 от доматения сос, 3 листа паста и 1/2 от тиквичките.
Пак 1/3 от доматения сос и 3 листа паста.
Накрая се изсипва изварената смес и се поръсва с останалото настъргано сирене.
Лазанята с тиквички се пече 20-30 минути.
Източник

08 септември, 2012

Торта със сини сливи




175 грама масло
250 грама брашно
5 яйца
1 чаена чаша начукани орехи
пудра захар
1 чаена чаша сини сливи
1 чаена лъжица галета
ванилия,ромова есенция

Разбива се размекнатото масло с 3 супени лъжици пудра захар,прибавят се 4
жълтъка+1 цяло яйце.Разбиваме хубаво и прибавяме орехите и брашното.В тортена форма изсипваме тази маслена смес и нареждаме сливите с дъното нагоре.
Разбиваме 4 белтъка на пяна прибавяме 1 чаена чаша пудра захар,разбиваме хубаво и прибавяме галетата с ромовата есенция.
Изсипваме върху сливите и печем до готовност.

Източник