Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

15 февруари, 2013

Задушени пилешки воденички с лук и вино




Рецептата е на Пеп-чо от нейният блог "Храна за моите канибали".Много сполучлива и най вече много вкусни воденички.

1 кг пилешки воденички
3-4 глави лук по големи
1 пакетче масло-125 грама
200 мл бяло вино
200 мл вода
1 чаена лъжица мед
червен пипер
1/2 лимон
сол на вкус

Предварително се сваряват воденичките в тенджера под налягане/В оригиналната рецепта воденичките не се сваряват предварително,но аз ги приготвих предварително защото иначе щяха да останат твърди/.В друга тенджера се запържва лука с маслото върху него нарязаните воденички на парчета.Слагаме 1 супена лъжица червен пипер. Налива се виното и водата и 1 чаена лъжица мед ,затваря се с капака на тенджерата и се оставя да се задуши всичко.В края на готвевенето ако има повече сос се оставя да покъкри като се добавят ситно нарязан половин лимон и риган.След това соса се сгъстява с малко нишесте и ястие е готово.

Източник

11 февруари, 2013

ΣΑΜΑΛΙ /Самали / Вид гръцко реване




Една много лесна и бърза рецепта за сиропиран сладкиш,какъвто много обичаме в нашето семейство

4 яйца
1 чаена чаша ситен грис
1 чаена чаша едър грис
300 грама кисело мляко
1 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 бакпулвер
1 щипка сол
1 кафяна чаша захар


За сиропа

3 чаени чаши вода
3 чаени чаши захар

Разбита сметана за гарниране или някакви счукани ядки.

Разбиват се яйцата със захарта на хубав крем до побеляване.Прибавя се кисело мляко с угасена сода за хляб 1 чаена лъжичка.Налива се 1 чаена чаша олио и накрая прибавяме 2 вида грис разбъркани с 1 пакетче бакпулвер.Изсипва се тази смес в подмазана с олио тава 34 см.Пече се в предварително загрята фурна до порозовяване.Проверява се с клечка,ако не е готово се завива с алуминиево фолио докато стегне хубаво.След изваждане се оставя да изстине и се залива с горещ сироп


Източник

Пиде


За това произведение от турската кухня има най различни рецепти и предложения.Има и постно със сирене и спанак,има и с кайма.Моето решение беше месно с кайма.От тестото което си правя за пици и мекици оставих една част,специално за това да приготвя Пиде.За пълнежа също по мое усмотрение каквото се харесва на нашето семейство така и направих.



За тестото

1/2 кофичка кисело мляко
1 яйце
10 грамя сухя мая
1 кафяна чаша вода
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжици олио
Брашно колкото поеме,около 500 грама
Тестото го замесвам в хлебопекарната,след като стане готово го слагам в найлонов плик и поставям в хладилник.На следващия ден правя от него пици,мекици,или се използва за някакви други тестени произведения

За плънката

500 грама кайма
1 по голяма глава лук
Микс от полузамразени зеленчуци.
Подправки за кайма:Чер пипер,кимион,Пикантна подправка за кайма
олио за запържване на каймата
Доматено пюре за намазване /аз изплозвах Хот-кетчуп/

От втасалото тесто си оформям питките за Пидето.Предварително съм запържила каймата с подправките и зеленчуците.След като са оформени питките,намзвам с доматено пюре или при мен кетчуп и поставям запържената кайма със зленчуците в мястото оставено за това.Пече се в предварително загрята фурна на около 180 градуса до готовност.

24 декември, 2012

Коледен тиквеник







Силно впечатление ми направи рецептата на Ани Шакарян-Маринова,и реших за коледните празници да го приготвя.



1 кг настъргана тиква
1 пакет фини точени кори "Фамилия"
10-12 сушени кайсии
1/2 чаена чаша предварително накиснати в алкохол стафиди
около 50 грама кафява захар Мусковадо
1 портокал
канела
джинджифил
4-5 супени лъжици галета
масло и олио смесени
200 грама нарязани орехи


Тиквата се настъргва и задушава в подходяш съд на котлона.Нарязват се сушените кайсии на малки парченца и се смесват със стафидите предварително накиснати в алкохол.В отделен съд се смесват сухите подправки /джинджифил,канела и малко индийско орехче/Орехите или на много едро смляни или нарязани с нож,/както казва авторката на рецептата да се усещат/.След като се задуши малко тиквата се прибавят кайсиите и стафидите.
На котлона в подходящ съд слааме равни количества масло и олио да се разтопи /Ако е необходимо се добавя още количество мазнина/
Взема се една кора и се намазва с маслената смес,върху нея прихлупваме втора кора и намазваме също с маслената смес,поръсваме върху цялата кора кафява захар.Поръсваме и от поправките с орехи , в късия край на всяка кора слагаме пълнеж от тиквата като отдолу преди да сложим пълнежа ръсим с галета.Навиваме на руло и нареждаме в тава.Намазват се рулата обилно с мазнина и тавата се слага да се пече тиквеника до получаване на приятен загар.Оставя се да се охлади и се наръсва с пудра захар.

















16 декември, 2012

Пирог с риба тон





1 пакет бутер тесто от ЛИДЛ
500 грама картофи сварени и настъргани
4-5 кисели краставички
2-3 червени печени чушки нарязани на малки парченца
2 консерви риба тон
1/2 пакет зеленчуков микс /при мен микс Мексико/
Пикантина,малко чер пипер за подправяне.

Обърквам рибата тон,нарязаните кисели краставички, печните червени чушки и подправките с настърганите картофи.Разточвам бутер тестото на желаната големина и по средата слагам от сместа с картофите и риба тон.Нарязват се ленти от двете страни на плънката и се завива.Намазвам с разбито яйце с малко олио.Поставям в тавичка застлана с хартия за печене и намазана с олио.Пече се на фурна до готовност.Докато порозовее отгоре.

Торта "Сникърс" с орехи




Рецептата е взаимствана от блога "Слънчевата кухня на Ирина"Но аз видоизмених основният блат,и карамелената смес,като запазих само кремът и глазурата на самата торта.Но все пак благодаря на Ирина за тази вкусна рецепта

2 пакета обикновенни бисквити
150 грама захар
1 супена лъжица мед
1 кутия подсладено кондензиран мляко /397 грама/
200 грама фъстъчено масло
250 грама крема сирене PHILADELPHIA
400 грама течна неподсладена сметана
150 грама разтопено масло +още 40 грама масло за карамела
200 грма черен шоколад
200 грама печени орехи не начукани.

Приготовление:Натрошават се бисквитите на малки парченца,заливат се с разтопеното масло и 1 кутия подсладено кондензирано мляко и така полученият блат се разпределя в тортена форма.Пристъпваме към приготвянето на ореховият крокан:150 грама захар се карамелизира,добавя се 1 супена лъжица мед,40 грама масло и сметаната.Сместа започва да ври това да не ви притеснява,така ври няколко минути на котлона и после се дърпа като се прибавят орехите.Остовя се да изстине и втърди.Правим си крем като разбиваме крем сиренето със захар и фъстъченото масло,прибавяме и разбитата сметана ,разбита до меки върхове.Всичко това се разбива леко с дървена лъжица или силиконова бъркалка за да не се наруши консистенцията на муса.Върху бисквитения блат се изсипва ореховият крокан не начукан и се разпределя върху цялата повърхност,върху него се изсипва кремът.Най отгоре се залива със шоколадова глазура от 200 грама шоколад и 200 грама сметана.Сметана се загрява до кипване и се излива върху шоколада,всичко се обърква до добра консистенция.

Източник

Млечна желирана салата




250 г варени моркови
100 г замразен или консервиран зелен грах
200 г шунка (колбас по ваш избор)
5 бр. яйца
100 г майонеза
200 г сметана
100 мл пилешки бульон
10 г желатин
бял пипер, горчица, лимонов сок

Яйцата се сваряват твърди. Морковите и шунката се режат на кубчета. Желатинът се разтваря в бульона, загрява се, без да кипва, след това се охлажда. Майонезата се смесва със сметаната, на вкус се добавят бял пипер, горчица, лимонов сок, добавя се охадения бульон с желатина, зеленчуците и шунката. Избраната форма се застила с прозрачно фолио така, че краищата да висят отстрани. Половината салата се разпределя във формата, отгоре се нареждат по дължина едно до друго варените яйца. Отгоре се разпределя втората половина от салатата. Покрива се с висящата част на прозрачното фолио. Леко се почуква формата за да се разпредели салатата равномерно. Оставя се за през нощта в хладилника. на следващия ден се вади, обръща се на това, на което ще се поднася, сваля се фолиото и се украсява по вкус. Реже се се с много остър широк нож.

Източник