Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

16 февруари, 2013

Пълнени картофени рулца със зеленчуци и топено сирене на фурна



1 кг картофи
1/2 пакет полузамразени зеленчуци микс
1 опаковка топено сирене
100 мл олио
100 грама кашкавал
100 грама обезкостени маслини
подправки /чер пипер,чубрица,Универсална подправка/
1 яйце

Картофите предварително сварени и подготвени като за картофени кюфтета.Обръкват се с различните подправки по вкус и 1 яйце.Взема се част от картофената смес,прави се на питка в която се слага пълнежа/замразени зеленчуци,обезкостени маслини/ и 1 парченце топено сирене.Отгоре са завива с друга част от картофената смес и се оформа на рулце което се поставя в подходяща тавичка намазана с олио.След като се приготвят всички рулца върху тях се полива малко олио и се пускат да се пекат до порозовяване.Изваждат се и се поръсват с малко настърган кашкавал и пак се слагат за около 5 минути докато се позачерви кашкавала отгоре

Източник

15 февруари, 2013

Задушени пилешки воденички с лук и вино




Рецептата е на Пеп-чо от нейният блог "Храна за моите канибали".Много сполучлива и най вече много вкусни воденички.

1 кг пилешки воденички
3-4 глави лук по големи
1 пакетче масло-125 грама
200 мл бяло вино
200 мл вода
1 чаена лъжица мед
червен пипер
1/2 лимон
сол на вкус

Предварително се сваряват воденичките в тенджера под налягане/В оригиналната рецепта воденичките не се сваряват предварително,но аз ги приготвих предварително защото иначе щяха да останат твърди/.В друга тенджера се запържва лука с маслото върху него нарязаните воденички на парчета.Слагаме 1 супена лъжица червен пипер. Налива се виното и водата и 1 чаена лъжица мед ,затваря се с капака на тенджерата и се оставя да се задуши всичко.В края на готвевенето ако има повече сос се оставя да покъкри като се добавят ситно нарязан половин лимон и риган.След това соса се сгъстява с малко нишесте и ястие е готово.

Източник

11 февруари, 2013

ΣΑΜΑΛΙ /Самали / Вид гръцко реване




Една много лесна и бърза рецепта за сиропиран сладкиш,какъвто много обичаме в нашето семейство

4 яйца
1 чаена чаша ситен грис
1 чаена чаша едър грис
300 грама кисело мляко
1 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 бакпулвер
1 щипка сол
1 кафяна чаша захар


За сиропа

3 чаени чаши вода
3 чаени чаши захар

Разбита сметана за гарниране или някакви счукани ядки.

Разбиват се яйцата със захарта на хубав крем до побеляване.Прибавя се кисело мляко с угасена сода за хляб 1 чаена лъжичка.Налива се 1 чаена чаша олио и накрая прибавяме 2 вида грис разбъркани с 1 пакетче бакпулвер.Изсипва се тази смес в подмазана с олио тава 34 см.Пече се в предварително загрята фурна до порозовяване.Проверява се с клечка,ако не е готово се завива с алуминиево фолио докато стегне хубаво.След изваждане се оставя да изстине и се залива с горещ сироп


Източник

Пиде


За това произведение от турската кухня има най различни рецепти и предложения.Има и постно със сирене и спанак,има и с кайма.Моето решение беше месно с кайма.От тестото което си правя за пици и мекици оставих една част,специално за това да приготвя Пиде.За пълнежа също по мое усмотрение каквото се харесва на нашето семейство така и направих.



За тестото

1/2 кофичка кисело мляко
1 яйце
10 грамя сухя мая
1 кафяна чаша вода
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжици олио
Брашно колкото поеме,около 500 грама
Тестото го замесвам в хлебопекарната,след като стане готово го слагам в найлонов плик и поставям в хладилник.На следващия ден правя от него пици,мекици,или се използва за някакви други тестени произведения

За плънката

500 грама кайма
1 по голяма глава лук
Микс от полузамразени зеленчуци.
Подправки за кайма:Чер пипер,кимион,Пикантна подправка за кайма
олио за запържване на каймата
Доматено пюре за намазване /аз изплозвах Хот-кетчуп/

От втасалото тесто си оформям питките за Пидето.Предварително съм запържила каймата с подправките и зеленчуците.След като са оформени питките,намзвам с доматено пюре или при мен кетчуп и поставям запържената кайма със зленчуците в мястото оставено за това.Пече се в предварително загрята фурна на около 180 градуса до готовност.

24 декември, 2012

Коледен тиквеник







Силно впечатление ми направи рецептата на Ани Шакарян-Маринова,и реших за коледните празници да го приготвя.



1 кг настъргана тиква
1 пакет фини точени кори "Фамилия"
10-12 сушени кайсии
1/2 чаена чаша предварително накиснати в алкохол стафиди
около 50 грама кафява захар Мусковадо
1 портокал
канела
джинджифил
4-5 супени лъжици галета
масло и олио смесени
200 грама нарязани орехи


Тиквата се настъргва и задушава в подходяш съд на котлона.Нарязват се сушените кайсии на малки парченца и се смесват със стафидите предварително накиснати в алкохол.В отделен съд се смесват сухите подправки /джинджифил,канела и малко индийско орехче/Орехите или на много едро смляни или нарязани с нож,/както казва авторката на рецептата да се усещат/.След като се задуши малко тиквата се прибавят кайсиите и стафидите.
На котлона в подходящ съд слааме равни количества масло и олио да се разтопи /Ако е необходимо се добавя още количество мазнина/
Взема се една кора и се намазва с маслената смес,върху нея прихлупваме втора кора и намазваме също с маслената смес,поръсваме върху цялата кора кафява захар.Поръсваме и от поправките с орехи , в късия край на всяка кора слагаме пълнеж от тиквата като отдолу преди да сложим пълнежа ръсим с галета.Навиваме на руло и нареждаме в тава.Намазват се рулата обилно с мазнина и тавата се слага да се пече тиквеника до получаване на приятен загар.Оставя се да се охлади и се наръсва с пудра захар.

















16 декември, 2012

Пирог с риба тон





1 пакет бутер тесто от ЛИДЛ
500 грама картофи сварени и настъргани
4-5 кисели краставички
2-3 червени печени чушки нарязани на малки парченца
2 консерви риба тон
1/2 пакет зеленчуков микс /при мен микс Мексико/
Пикантина,малко чер пипер за подправяне.

Обърквам рибата тон,нарязаните кисели краставички, печните червени чушки и подправките с настърганите картофи.Разточвам бутер тестото на желаната големина и по средата слагам от сместа с картофите и риба тон.Нарязват се ленти от двете страни на плънката и се завива.Намазвам с разбито яйце с малко олио.Поставям в тавичка застлана с хартия за печене и намазана с олио.Пече се на фурна до готовност.Докато порозовее отгоре.

Торта "Сникърс" с орехи




Рецептата е взаимствана от блога "Слънчевата кухня на Ирина"Но аз видоизмених основният блат,и карамелената смес,като запазих само кремът и глазурата на самата торта.Но все пак благодаря на Ирина за тази вкусна рецепта

2 пакета обикновенни бисквити
150 грама захар
1 супена лъжица мед
1 кутия подсладено кондензиран мляко /397 грама/
200 грама фъстъчено масло
250 грама крема сирене PHILADELPHIA
400 грама течна неподсладена сметана
150 грама разтопено масло +още 40 грама масло за карамела
200 грма черен шоколад
200 грама печени орехи не начукани.

Приготовление:Натрошават се бисквитите на малки парченца,заливат се с разтопеното масло и 1 кутия подсладено кондензирано мляко и така полученият блат се разпределя в тортена форма.Пристъпваме към приготвянето на ореховият крокан:150 грама захар се карамелизира,добавя се 1 супена лъжица мед,40 грама масло и сметаната.Сместа започва да ври това да не ви притеснява,така ври няколко минути на котлона и после се дърпа като се прибавят орехите.Остовя се да изстине и втърди.Правим си крем като разбиваме крем сиренето със захар и фъстъченото масло,прибавяме и разбитата сметана ,разбита до меки върхове.Всичко това се разбива леко с дървена лъжица или силиконова бъркалка за да не се наруши консистенцията на муса.Върху бисквитения блат се изсипва ореховият крокан не начукан и се разпределя върху цялата повърхност,върху него се изсипва кремът.Най отгоре се залива със шоколадова глазура от 200 грама шоколад и 200 грама сметана.Сметана се загрява до кипване и се излива върху шоколада,всичко се обърква до добра консистенция.

Източник