Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

14 април, 2013

Пиле в тесто или Квръгуша (Kvrguša)



След като Ирма публикува тази толкова вкусна рецепта в своя блог,аз реших да я направя.Рецептата наистина е много издържана и много добре поднесена.

2 пилешки бутчета
сол на вкус
1 кафяначаша. олио

за тестото:
3 яйца
200 гр. брашно
400мл. прясно мляко
1 1/2 ч.л. сол
черен пипер на вкус,Универсална подправка
Магданоз ситно нарязан около 2 супени лъжици

За соса най отгоре
150- 200 мл. млечна сметана
1 яйце
малко Пикантина или Универсална подправка



Измиват си и почистват пилешките бутчета. В тиган с незалепващо дъно се налива олио и се слага да се загрее на силен огън. Когато замирише се нарежда месото, с кожата надолу и се похлупва с капак, за да не пръска. Нека не е напълно затворен, за да излиза парата – месото трябва добре да се запържи и да добие страхотна коричка. Намаля се огъня до среден и се оставя да се пържи. След известно време парчетата месо се обръщат, да се запържат и от другата страна.

През това време се включва фурната на 200° и се приготвя тестото:
В купа се разбиват яйцата с половината мляко и солта. Добавя се брашното и се разбърква добре, за да се получи гладко тесто, което се разрежда с останалото мляко. Тестото е малко по-гъсто от това за палачинки.Подправя се с черният пипер и поръсете наситненият магданоз,и универсалната подправка
След като месото стане готово се отстранява от огъня.
В тавичка се сипват няколко лъжички мазнина от тигана, в който се е пържило пилешкото и се пъха във фурната да се сгорещи.
Изваждаме тавичката, и в горещата мазнина се изсипва тестото, а върху него се подреждат парчетата месо.
Пъха се обратно във фурната и се пече около полвин час.
Когато времето изтече, се изважда и полива със сос от разбитото яйце и сметаната, подправен с малко Универсална подправка или Пикантина
Пъха се ястието обратно във фурната, но се вдига на горна скара, под реотана да се запече. Целта е бързо да се запече и да получи златиста коричка, без да се подсушава допълнително основният слой тесто. Отнема 5-10 минутки.

Източник



Майонезена наслада с локум и шоколадово карамелена заливка



Това е рецепта на Йовка Лукова с която е спечелила награда в конкурса на "Маойнеза Краси"

200гр майонеза,
1 1/2 чаени чаши захар,
1 чаена чаши вода,
2 чаени чаши брашно,
2 белтъка,
1 кутийка локум,
100гр шоколад,
4 с.л какао,
1 бакпулвер,
1 ванилия,
пръчици за поръсване

Необходими продукти за карамелената заливка:1/2 ч захар,1/2 ч вода,1/2 чаша прясно мляко,1 с л брашно
Начин на приготвяне:Майонезата се разрежда с водата и се разбива с 1 ч ч захар.Брашното,какаото и бакпулвера се смесват и се прибавят към майонезената смес,накрая се добавя и ванилията.Сместа се изсипва в намазнена форма за кекс (26 см),отгоре се поръсва с кубчетата нарязан локум.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.Обръща се в подходящ поднос.Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и сладкиша се намазва отгоре равномерно.Връща се във фурната и се пече за още 20 минути на 100 градуса с вентилатор.Водата и захарта за карамелената смес се слагат в малка тенджера и се варят докато сместа започне да се карамелизира,веднага се добавя студеното мляко.Бърка се до разтопяване на карамела. Прибавя се брашното разтворено с няколко супени лъжици вода.Разбърква се за няколко минути,докъто придобие гъстота с консистенция на боза.Сладкиша се облива с карамелената смес и шоколада разтворен на водна баня.Поръсва се сшарени пръчици.

P.S Аз не приготвих карамелената заливка,а сложих готов карамелен топинг което е по лесно и по бързо.

Лесна и бърза ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ /Траханопита/



3 чаени чаши трахана
4 яйца
300 грама сирене прясно мляко около 300 мл
сол,чер пипер,
60 мл олио
2 чаени лъжички бакпулвер

В подходяща купа слагаме траханата и я заливаме с топло мляко,само да покрие траханата, не повече.Оставяме така настрани докато траханата попие млякото.Разбиваме си 4 яйца,/солта на вкус ,защото сиренето може да солено/чер пипер смлян,прибавяме натрошено сирене и олиото към траханата.Всичко това разбъркваме добре и изсипваме в намазана с олио и поръсена с трахана форма,/при мене е стъклена йенска тавичка/.Върху сместа нарязваме на различни места малки парченца масло или маргарин и пускаме да се пече до готовност.

Източник

17 март, 2013

Портокалов сладкиш с грис



От една публикация във Фейсбук на един от потребителите Данчо,в една от групите,много ми хареса този сладкиш и реших да го направя.Не съжалявам защото е много вкусен и ароматен.Просто те превзема аромата на портокал.


За сместа от грис: 4ч.ч. прясно мляко 9с.л. грис 9с.л. захар 1с.л. маргарин 2с.л. кокосови стърготини ,кората от 1 лимон

Крем:
сока от 1 портокал1,1/2 ч.ч. вода1 степче портокал 4с.л. захар,1с.л. нишесте 1 желатин

Първо се прави крема. Всичко без нишестето и желатина, се слагат на котлона да се загреят, после се добавя нишестето и се бърка докато се посгъсти. После се прибавя желатина, който сме разтворили на водна баня. Готовия крем се изсипва във формата и се оставя да поизстине. След това всички останали продукти, без маргарина и кокосовите стърготини, се слагат в тенджера и на котлона. Когато сместа се сгъсти, слагаме маргарина и отменяме от котлона. Прибавяме кокосовите стърготини и разбъркваме добре, после изсипваме грисената смес върху крема и се слага в хладилника, да престои една нощ.

Източник

16 февруари, 2013

Пълнени картофени рулца със зеленчуци и топено сирене на фурна



1 кг картофи
1/2 пакет полузамразени зеленчуци микс
1 опаковка топено сирене
100 мл олио
100 грама кашкавал
100 грама обезкостени маслини
подправки /чер пипер,чубрица,Универсална подправка/
1 яйце

Картофите предварително сварени и подготвени като за картофени кюфтета.Обръкват се с различните подправки по вкус и 1 яйце.Взема се част от картофената смес,прави се на питка в която се слага пълнежа/замразени зеленчуци,обезкостени маслини/ и 1 парченце топено сирене.Отгоре са завива с друга част от картофената смес и се оформа на рулце което се поставя в подходяща тавичка намазана с олио.След като се приготвят всички рулца върху тях се полива малко олио и се пускат да се пекат до порозовяване.Изваждат се и се поръсват с малко настърган кашкавал и пак се слагат за около 5 минути докато се позачерви кашкавала отгоре

Източник

15 февруари, 2013

Задушени пилешки воденички с лук и вино




Рецептата е на Пеп-чо от нейният блог "Храна за моите канибали".Много сполучлива и най вече много вкусни воденички.

1 кг пилешки воденички
3-4 глави лук по големи
1 пакетче масло-125 грама
200 мл бяло вино
200 мл вода
1 чаена лъжица мед
червен пипер
1/2 лимон
сол на вкус

Предварително се сваряват воденичките в тенджера под налягане/В оригиналната рецепта воденичките не се сваряват предварително,но аз ги приготвих предварително защото иначе щяха да останат твърди/.В друга тенджера се запържва лука с маслото върху него нарязаните воденички на парчета.Слагаме 1 супена лъжица червен пипер. Налива се виното и водата и 1 чаена лъжица мед ,затваря се с капака на тенджерата и се оставя да се задуши всичко.В края на готвевенето ако има повече сос се оставя да покъкри като се добавят ситно нарязан половин лимон и риган.След това соса се сгъстява с малко нишесте и ястие е готово.

Източник

11 февруари, 2013

ΣΑΜΑΛΙ /Самали / Вид гръцко реване




Една много лесна и бърза рецепта за сиропиран сладкиш,какъвто много обичаме в нашето семейство

4 яйца
1 чаена чаша ситен грис
1 чаена чаша едър грис
300 грама кисело мляко
1 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 бакпулвер
1 щипка сол
1 кафяна чаша захар


За сиропа

3 чаени чаши вода
3 чаени чаши захар

Разбита сметана за гарниране или някакви счукани ядки.

Разбиват се яйцата със захарта на хубав крем до побеляване.Прибавя се кисело мляко с угасена сода за хляб 1 чаена лъжичка.Налива се 1 чаена чаша олио и накрая прибавяме 2 вида грис разбъркани с 1 пакетче бакпулвер.Изсипва се тази смес в подмазана с олио тава 34 см.Пече се в предварително загрята фурна до порозовяване.Проверява се с клечка,ако не е готово се завива с алуминиево фолио докато стегне хубаво.След изваждане се оставя да изстине и се залива с горещ сироп


Източник