Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

18 май, 2013

Пълнена питка



За тестото:

около 700 г брашно
1 кубче мая
200 мл топла вода
200 мл кисело мляко
2 яйца
2 жълтъка
1 с.л. сол
1 ч.л. захар

За пълнежа:

200 г заквасена сметана
200 г в оригиналната рецепта е с шунка или пушено филе,аз сложих Прошуто
150 г кашкавал


1 жълтък за намазване
70 гр масло

Маята се разтваря във водата с малко захар и от посочените продукти се замесва меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. Разточва се на кора, не по-дебела от 5 мм. Цялата кора хубаво се намазва със заквасена сметана. Отгоре равномерно се разпределят филето нарязано на кубчета, натрошеното сирене и ситно нарязаният кашкавал. Краищата се загръщат навътре като не достигат средата. Внимателно се премества в тава, застлана с хартия за печене. Намазва се с разбит с малко вода жълтък и отгоре се слага маслото на малки парченца. Пече се в загрята фурна на 180*. Като се извади от фурната се покрива с влажна кърпа за десет минути.

Източник

06 май, 2013

Ароматно агнешко бутче на фурна



Една изключително вкусна и не много трудна рецепта за изпълнение на Соня,от нейният блог "Моето сладко хоби"

1 агнешко бутче
сол, черен пипер,малко Универсална подправка.Чесън.
Салвия,,Джоджен,Дивисил
200 мл бира

За глазиране
Червен пипер, Кетчуп, Горчица, Мед,Соев сос смесени в чашка


Приготвяне

Месото се намазва много добре с подправките,шпикова се с няколко скилидки чесън ,като се правят разрези на различни места в месото. Поставяме в подходящ съд за печене,
налива се 1 чаена чаша бира.При мене в по дълбока тавичка,поставих бутчето и го завих с алуминиево фолио.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 5 минути и после се намалява до 150 С
Пече се на 150 - 170 С около 1 час и 30 минути или повече докато кокалът се отдели от месото.После се маха фолиото намазва се с глазурата и се оставя до получаване на хубава препечена коричка.

Източник


18 април, 2013

Сладкиш с ябълки,сини сливи-крем и орехи



500 гр брашно
200 гр захар
1 щипка сол
250 гр студено масло нарязано на малки кубчета
2 яйце, мазнина за формата

За плънката:

600гр. обелени и нарязани на четвъртинки ябълки
3 големи едри сливи
2-3 с.л. галета
1с.л. пудра захар, 1 с.л царевично нишесте за овалване на ябълките

За крема:

2 пакетчета пудинг ванилия на Д-р Йоткер
5-6 с.л. захар
1 литър прясно мляко

1/2 ч.ч нарязани на едро орехи за поръсване

Разбива се маслото със захарта, прибавят се яйцата и постепенно на части се прибавя пресятото брашно. Отделеля се 1/3 от получената топка маслено тесто, завива се в свежо фолио, приплесква се, за да стане тънка питка и се поставя във фризера за около 30 мин. Останалото тесто се завива също в свежо фолио и оставя в хладилника.
През това време се почистват ябълките, обелват се и се нарязват на четвъртинки ги . Сливите също се нарязват на четвъртинки.
Крема се приготвя според указанието на опаковката.Аз сложих по малко мляко за да може самият крем да стане по гъст.
Изважда се тестото от хладилника и се разточва между хартия за печене или фолио на кръг в диаметър 30 см. Приготвя се тортена форма с откопчаващ се ринг , намазва се с масло и покрива дъното с кръг хартия за печене. Прехвърля се разточеното тесто в нея и се оформя с пръсти висок борд.
Поръсва се дъното с галетата и се подреждат оваляните в нишестето и пудрата захар ябълки с изпъкналата част нагоре. Във вдлъбнатинките се поставят сливите и се заливат с леко охладения крем равномерно.
Изважда се другата част от тестото от фризера и се настъргва на едро върху крема. Поръсва се с орехите и се пече за 40-45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Източник

Шницели от лапад



Подбрани хубави листа от лапад около 30 на брой.
300 гр. натрошено сирене
1 яйце + 1 жълтък
Подправки-чер пипер,Универсална подправка,

За пиноравката:


2 яйца и белтъка останал от сиренявата смес
Брашно ок . 4 с.л.
100 мл прясно мляко
1 супена лъжица олио
малко сол и чер пипер

В оригиналната рецепта сиренето се намачква с вилица а аз го пасирах с пасатора,като добавих необходимите подправки/при мен Универсална подправка,чер пипер,/
Листата лапад предварително почистваме от по дебелата жилка която се намира в основата на всеки лист,като изрязваме с остър нож или ножица.Взема се един лист намазва се с 1 супена лъжица от сместа от сирене,отгоре са покрива с 2 лист и същото процедираме и с 3 лист.

Предварително сме си приготвили гъсто палачинково тесто.Като олиото в панировката не позволява да поема повече мазнина при пържене.Потапяме всеки шницел в панировката и пържим в сгорещено олио до зачервяване на двете страни.Изваждаме и поставяме върху кухненска хартия за да попие остатъчната мазнина.Според авторката на оригиналната рецепта когато се извадят шницелите да се сложат на салфетка върху скара защото така остават хрупкави,а не се задушават ако са в чиния,и панировката не омеква.

Източник



14 април, 2013

Пиле в тесто или Квръгуша (Kvrguša)



След като Ирма публикува тази толкова вкусна рецепта в своя блог,аз реших да я направя.Рецептата наистина е много издържана и много добре поднесена.

2 пилешки бутчета
сол на вкус
1 кафяначаша. олио

за тестото:
3 яйца
200 гр. брашно
400мл. прясно мляко
1 1/2 ч.л. сол
черен пипер на вкус,Универсална подправка
Магданоз ситно нарязан около 2 супени лъжици

За соса най отгоре
150- 200 мл. млечна сметана
1 яйце
малко Пикантина или Универсална подправка



Измиват си и почистват пилешките бутчета. В тиган с незалепващо дъно се налива олио и се слага да се загрее на силен огън. Когато замирише се нарежда месото, с кожата надолу и се похлупва с капак, за да не пръска. Нека не е напълно затворен, за да излиза парата – месото трябва добре да се запържи и да добие страхотна коричка. Намаля се огъня до среден и се оставя да се пържи. След известно време парчетата месо се обръщат, да се запържат и от другата страна.

През това време се включва фурната на 200° и се приготвя тестото:
В купа се разбиват яйцата с половината мляко и солта. Добавя се брашното и се разбърква добре, за да се получи гладко тесто, което се разрежда с останалото мляко. Тестото е малко по-гъсто от това за палачинки.Подправя се с черният пипер и поръсете наситненият магданоз,и универсалната подправка
След като месото стане готово се отстранява от огъня.
В тавичка се сипват няколко лъжички мазнина от тигана, в който се е пържило пилешкото и се пъха във фурната да се сгорещи.
Изваждаме тавичката, и в горещата мазнина се изсипва тестото, а върху него се подреждат парчетата месо.
Пъха се обратно във фурната и се пече около полвин час.
Когато времето изтече, се изважда и полива със сос от разбитото яйце и сметаната, подправен с малко Универсална подправка или Пикантина
Пъха се ястието обратно във фурната, но се вдига на горна скара, под реотана да се запече. Целта е бързо да се запече и да получи златиста коричка, без да се подсушава допълнително основният слой тесто. Отнема 5-10 минутки.

Източник



Майонезена наслада с локум и шоколадово карамелена заливка



Това е рецепта на Йовка Лукова с която е спечелила награда в конкурса на "Маойнеза Краси"

200гр майонеза,
1 1/2 чаени чаши захар,
1 чаена чаши вода,
2 чаени чаши брашно,
2 белтъка,
1 кутийка локум,
100гр шоколад,
4 с.л какао,
1 бакпулвер,
1 ванилия,
пръчици за поръсване

Необходими продукти за карамелената заливка:1/2 ч захар,1/2 ч вода,1/2 чаша прясно мляко,1 с л брашно
Начин на приготвяне:Майонезата се разрежда с водата и се разбива с 1 ч ч захар.Брашното,какаото и бакпулвера се смесват и се прибавят към майонезената смес,накрая се добавя и ванилията.Сместа се изсипва в намазнена форма за кекс (26 см),отгоре се поръсва с кубчетата нарязан локум.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.Обръща се в подходящ поднос.Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и сладкиша се намазва отгоре равномерно.Връща се във фурната и се пече за още 20 минути на 100 градуса с вентилатор.Водата и захарта за карамелената смес се слагат в малка тенджера и се варят докато сместа започне да се карамелизира,веднага се добавя студеното мляко.Бърка се до разтопяване на карамела. Прибавя се брашното разтворено с няколко супени лъжици вода.Разбърква се за няколко минути,докъто придобие гъстота с консистенция на боза.Сладкиша се облива с карамелената смес и шоколада разтворен на водна баня.Поръсва се сшарени пръчици.

P.S Аз не приготвих карамелената заливка,а сложих готов карамелен топинг което е по лесно и по бързо.

Лесна и бърза ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ /Траханопита/



3 чаени чаши трахана
4 яйца
300 грама сирене прясно мляко около 300 мл
сол,чер пипер,
60 мл олио
2 чаени лъжички бакпулвер

В подходяща купа слагаме траханата и я заливаме с топло мляко,само да покрие траханата, не повече.Оставяме така настрани докато траханата попие млякото.Разбиваме си 4 яйца,/солта на вкус ,защото сиренето може да солено/чер пипер смлян,прибавяме натрошено сирене и олиото към траханата.Всичко това разбъркваме добре и изсипваме в намазана с олио и поръсена с трахана форма,/при мене е стъклена йенска тавичка/.Върху сместа нарязваме на различни места малки парченца масло или маргарин и пускаме да се пече до готовност.

Източник