Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

26 август, 2013

Калцоне



Винаги досега съм правила Калцоне но тестото ми беше някак по твърдо и после след изпичане не беше много вкусно и се ронеше.Но сега ми попадна тази рецепта за която съм много благодарна на авторката.


Необходими продукти:
500 гр. брашно
1 пак. суха мая
1 к.л. захар
1 ч.л. сол
250 мл. прясно мляко
100 гр. масло
1 яйце

Плънка според желанието.При мен лютеница,салам,гъби,кашкавал на ленти,настърган пармезан

Тестото замесих в домашната хлебопекарна според изискванията за това,като предварително си активирах маята с 1 чаена лъжица захар,малко прясно мляко и брашно.

23 август, 2013

Халуми



Представям Ви различно приготвено моето най любимо сирене "Халуми"Съчетано с аромата на боровинковото сладко,с аромата на изпечените зелунчуци на грил тиган просто става върховно на вкус.За гарнитура изпечени бланширани картофи и млечно чеснов сос.


15 август, 2013

Тутманик със сирене по рецепта на Лилия Шиварова





Един невероятен тутманик,пухкав и най вече много вкусен по рецепта на Лили Шиварова от нейната кулинарна група "Горещо с Лили " във Фейсбук

300 мл прясно мляко,
100 гр кисело мляко
1 яйце + 1 белтък
1 чаена л.сол,
1 бучка кр.масло(около 70г)
200 грама натрошено сирене
брашно колкото поеме /около 1 кг/
1 пак.суха мая или 20 грама жива мая
отделно разтопено масло или маргарин за намазване на разточеното тесто

Тестото го замесвам в хлебопекарната според указанията за прибавяне на продукти, на програма за тесто и втасване
След като втаса се изважда,разделя се на 3 топки като всяка една се разточва,наръсва се с разтопено масло и натрошено сирене,след което се навива на руло, като същевременно се усуква и издължава.Така процедираме с 3 топки тесто, като се подреждат в подходяща форма за печене.Поставя се в ел.печка на 50 градуса за да втаса 2 път,след което се намазва с жълтък разбит с няколко капки олио и прясно мляко.Отгоре може да се наръси със сусам или някакви ядки

Кекс с тиквички


Оригиналната рецепта е за 1 доза,но аз го направих двойна доза и не сбърках,защото кекса е много вкусен

3 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
1 чаена лъжица сода
щипка сол
1 чаена чаша захар
1 супена лъжица течен подсладител "Стевия"
4 яйца
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша кисело мляко
2 чаени чаши настъргани и изстискани тиквички
ванилия                                
1 щипка канела
1 чаена чаша лешници /В оригинал е с орехи/

Приготвяне:

Фурната се загрява на 170 С.Намазняваме подходяща кексова форма
В купа се разбъркват брашното, содата, солта и бакпулверът.
В друга купа се разбиват яйцата със захарта, след което се прибавят олиото, млякото и тиквичките.
Всичко се разбърква добре и се смесва с брашното.
Добавят се ореховите ядки и тестото се разбърква.
Прехвърля се в подготвената форма.
Кексът с тиквички и орехи се пече 50 минути или до готовност.

Източник


07 август, 2013

Суджукакя с критараки и зеленчуци



За кебап кюфтетата:
1 кг телешка кайма
1 яйце
1 глава лук (настъргана)
1 скилидка чесън (настъргана)
3 филии сух хляб
2 супени лъжици кисело мляко
половин чаена лъжичка сода
1 чаена лъжица зехтин
1 супена лъжица червено вино
1 чаена лъжица зеленчуков бульон на прах
щипка черен пипер червен пипер
сол, кимион
риган

За критаракито:
250 гр критараки
4 чаени чаши вода
3 глави лук
3 моркова
150 гр грах
1 консерва домати
1 супена лъжица зеленчуков бульон на прах
2 супени лъжици червено вино
черен пипер
щипка леко лют червен пипер
малко чесън на прах
риган
магданоз

Начин на приготвяне:
Каймата омесих и оставих за 30 минути във хладилника.
В тавата сложих критаракито със зеленчуците, доматите и подправките, обърках хубаво. Каймата направих на средни кебап кюфтенца и наредих върху критаракито и зеленчуците, добавих водата, и сложих във фурната на 200 градуса, и пекох до готовност.
Да ви е сладко.

Торта ФЪЧ с динкел брашно



1 1/2 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша захар /по желание захарта може да се увеличи за по сладък сладкиш/
1 чаена чаша мазнина /маргарин,олио или масло/при мен маргарин
2 1/2 чаени чаши брашно от динкел
1/2 пакетче бакпулвер
1 кафяна лъжичка сода
1/2 чаена чаша шоколадови пръчици 3 супени лъжици
какао
2ванилии
Крем
2 пакета ванилия на Д-р Йоткер без варене
600 мл прясно мляко
50 гр кокосови стърготин
100 грама сирене PHILADELPHIA
За сиропа:
1 1/2 чаена чаша вода
2 супени лъжици сладко само да не е от ягоди
2 супени лъжици захар според вкуса

Начин на приготвяне:
Омесват се всички сухи продукти заедно /брашното,бакпулвера,шоколадовите пръчици и .ванилията/. В подходящ съд разбиваме маслото със захарта, угасяме содата в киселото мляко и го прибавяме към маслото ,след което смесваме със сухите съставки. Изсипваме в подходяща тавичка и печем до готовност, на 160-170 градуса около 30-40 минути в зависимост от фурната. Крема се приготвя според указанието на опаковката и добавяме сирене крема Филаделфия. Изстуденият сладкиш сиропирваме със сиропа. След като поеме сиропа, правим дупки с по дебел молив по цялата повърхност, и в тези дупки със помощта на шприц или тънка спринцовка впръскваме от крема. Най-отгоре намазваме с останалият крем.
Да Ви е сладко.

10 юли, 2013

Бъркан тост


В една от кулинарните групи на FACEBOOK видях тази рецепта и веднага реших да я приготвя.Не се изисква много труд,и най вече лесно се прави с малко продукти.В оригиналната рецепта тостерът е на триъгълници,а моят е като грил но станаха много хубави тостчета.Благодаря на Таня Димова от Айтос за тази рецепта

1 яйце
1 ч.ч.кисело мляко
1 ч.ч.хладка вода
равна кафяна лъж.сода
щипка сол
3 с.л.олио
чаша сирене и брашно до гъсто тесто/да пада на парчета/
Разбърква се с лъжица.Престоява към половин час.Загрява тостера и се слагат по 2-3 лъжици от сместа.Заравнява се и се затваря.Готови се мажат с масло и наръсват с шарена сол