Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

24 декември, 2013

Бутер банички с плънка от праз,картофи,гъби и маслини


500 грама бутер тесто
2-3 стръка праз
200 грама гъби
2 сварени картофа
10-20 маслини нарязани на дребно
Тези продукти са за 4 малки банички

След размразяване тестото се разрязва с нож на необходимият брой парчета,според това колко банички ще искате да направите.Предварително се запържва празът и гъбите.Постепенно се добавят настърганите картофи и нарязани маслини.Оставя се леко да се задуши и се пълнят баничките с тази плънка.Сгъваме по краищата и после прегъваме на плик за да не изтече плънката.Намазваме отгоре с разбит жълтък и зпичаме до готовност.

15 декември, 2013

Кошнички от прошуто с пълнеж


200-300 грама прошуто нарязано на ленти
100 грама шунка или някакъв друг колбас
2 яйца
2 кисели краставички
2 червени печени чушки
1 малък кисел морков /Може и от туршия/
60 мл олио
1/2 бакпулвер
Малко зеленчукова пикантина и други подправки за вкус по желание

Нарязните парчта прошуто на ленти поставяме на кръст в подходяща форма за мъфини.Върху тях насипваме със супена лъжица от пълнежа.Като предварително сме си нарязали киселите краставички,печените чушки и шунката на дребни кубчетаРазбиваме яйцата с олиото,прибавяме брашното с бакпулвера и нарязаните продукти за плънката .Всичко това поставяме във фурната на около 170 градуса да се изпече до готовност






Много шоколадова торта





Много шоколадова торта по рецепта на Пепа Стоева

Продукти:
180г. брашно
150г. захар
125г. кафява захар
3 супени лъгици какао при мен + 3 супени лъжици нишесте.Моето какао е много силно и 60 гр са много за тази рецепта затова по съвет на Пепи сложих 3 супени лъжици и добавих нишесте.
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат (7-8 гр)
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер (7-8 гр)
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140мл. гъст айран
75мл. олио
140мл. прясно, горещо кафе (нес )

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180°C в оригинала е без вентилатор но аз я изпекох на вентилатор
Всички сухи съставки се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. слага се и хартия от вътрешната страна на формата така, че да стане по-висока - трябва височина, тъй като по време на печенето блата се надува.При печене се проверява с клечка за готовност.
Оставя се да се охлади напълно за 24 часа, след това разделяме блата на 2 части или с дълъг и остър нож или специално приспособление за това.

За шоколадовия мус:
1 бял шоколад 100 гр.
1 черен (натурален) шоколад 100 гр.
500 мл. течна сладкарска сметана при мене
1 опак. заквасена сметана - 200 гр. + 3 с.л. пудра захар. Течната сметана се бие със захарта, докато стане на твърди върхове
Заквасената сметана се разбърква със захарта - с лъжица!
Шоколадите се разтопяват на водна баня и прибавят внимателно към сметаните, обърква се.

Сглобяване:
Поставя се първия блат (ако крема се охлади предварително в хладилника, няма да има нужда от стягащата форма, а направо в тортена чиния или поднос може да се нареди) .
Намазва се с половината от крема.
Върху него се поставя втория блат и намазва с останалата част от крема оставя се малко, за да се намаже отстрани тортата.
За декорация по желание който каквото харесва

P.S Оригиналът е превъзходен.Пепи е отличен кулинар, не всеки може да достигне нейното съвършенство.Но вкусът на тортата е незаменим.

21 ноември, 2013

Фалшива дроб сарма с кайма


500 грама кайма
200 гр.гъби
2 моркова
2 глави лук
Зелени подправки :Целина,Дивисил,Магданоз
Чер пипер,Зеленчукова Пикантина,Сол,
1 супена лъжица червен пипер
1 чаена чаша ориз

За Заливката
1 кофичка кисело мляко
2 яйца
3-4 супени лъжици брашно
Малко сол,

Лукът с морковите нарязани на дребно./Аз ги смилам с чопъра / се запържват.Добавят се зелените подправки каймата,черният пипер,зеленчуковата пикантина солта,гъбите и червеният пипер и се продължава докато се запържи каймата и се задуши леко.
Измива се хубаво 1 чаена чаша ориз докато водата стане бистра
Разбърква се ориза заедно с каймата,изсипва се в подходяща тавичка,налива се малко вода и се запича до готовност.След като се изпече се залива със заливката от киселото мляко,яйцата и брашното докато се получи хубава златиста коричка

12 ноември, 2013

Мъфини "Утринна роса"


Щом видях предложената рецепта от Веси Казакова си казах,ще изчакам да ги публикува тези прекрасни мъфини в нейният блог и веднага ще се правят.В нета изтекоха много подобни рецепти,но нейната беше много издържана и най вече с много добра презентация на снимка и рецепта.А ето и рецептата на тези красиви ефектни и вкусни мъфини

Продукти
За топчетата:
3с.л. извара
3с.л. подсладено кондензирано мляко /В оригиналната рецепта е със захар /
1 яйце
40-50г кокосови стърготини
1-2с.л. нишесте

Тесто:
3 яйца
1ч.ч. захар
100мл прясно мляко
5с.л. олио
2ч.л. бакпулвер
2ч.ч. брашно
ванилия

3с.л. какао

шоколад за глазура

Първо се приготвят топчетата - смесват се съставките и се оформят с големина на малък орех. Прибират се във фризер за 30мин.
Какаото се залива с 1-2 лъжици гореща вода да стане на кашичка и се оставя настрана.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.
Добавят се млякото, олиото, пресятото с бакпулвера брашно и накрая ванилията. Разбърква се с лопатка.
Половината тесто се разпределя в 16 гнезда за мъфини - по една супена лъжица във всяко.
Към другата половина тесто се прибавя какаото. Във всяко гнездо, върху бялата смес се налива по една лъжица от тъмното тесто.
Отгоре се поставя по едно бяло топче и се притиска да потъне в сместа.После се слагат да се пекат до готовност.При мене на 170 градуса с вентилатор,за да не загопрят отгоре се слага алуминиево фолио докато се изпекат.След като се изпекат се прави глазурата от 1 натурален шоколад разтопен на водна баня с малко олио и се глазират мъфините

07 ноември, 2013

Кюфтета на фурна със заливка от кисело мляко по Гръцки



За кюфтетата
1кг кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 връзка магзаноз
3 филии хляб или галета
Сол,черен пипер и подправки според желанието /При мене малко соев сос и зеленчукова подправка Микадо /

За соса
3 глави лук
3 супени лъжици олио
2 супени лъжици магданоз
600 грама кисело мляко
2 яйца
2 скилидки чесън
Сол,пипер,подправки по желание при мен зеленчукова подправка Микадо

Предварително си приготвяме каймата ,като я объркваме с подправките и правим кюфтетата.В подходяща тавичка нареждаме кюфтета и в страни от тях нареждаме нарязан кромид лук,така,че да не е под кюфтетата а окол тях.Наръсваме с 2-3 супени лъжгици олио и хоставяме във фурната да се запекат кюфтетат и лукът докато получат лек загар.Отделно в друг съд разбиваме яйцата с киселото мляко,чесъна олиото и подправките.Изваждаме за малко тавичката ,заливаме с така полученият сос от киселото мляко и пак слагаме да се запече до готовност.Не трябва сосът от киселото мляко да стегне много.Само колкото да се получи една коричка отгоре.

Източник

31 октомври, 2013

Баклава "Копенхаген"


Отдавна вниманието ми бе привлечено от тази баклава.Обожавам сиропирани сладкиши и реших,че все някога това ще се прави.Ето дойде и редът на тази изключително вкусна и апетитна баклава.За мен е като компилация между реване и баклава,но наистина е неустоима на вкус и бързо се изяжда.

Продукти:
500гр.- кори "Фамилия"

Плънка I
100 гр.- пудра захар
150 гр. масло
2 яйца
1 с.л.- бакпулвер
150 гр.- грис
сок от половин лимон
1 ванилия

Плънка II
100 гр.- пудра захар
200 гр.- смлени орехи
2 яйца
кора от лимон

За сиропа:
1 кг.- захар
1 л.- вода
1ч.л.-лимонена киселина
1-2 пакетчета ванилия

Най-напред се приготвя сиропа.
Водата и захарта трябва да врят около 10 мин.
След това се добавят ванилиите и лимонената киселина.
Оставя се да се охлади.

Плънка I:
Отделят се белтъцете от жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг.
Мекото масло се разбива на крем с пудрата захар и се добавят жълтъците.
След това гриса,бакпулвера ,сока от лимон и ванилията .
Разбиват се до хомогенна смес.
Към нея се добавят белтъците и се разбърква всичко на ръка.

Плънка II:
Пак се разделят белтъци от жълтъци.
Белтъците се разбиват на сняг.
Жълтъците се разбиват с пудрата захар.
Прибавят се смлените орехи и кората от лимон.
Добавят се белтъците и сместа се хомогенизира.

Корите се разделят на три равни части.
В подходяща тава,предварително подмазана се слагат по две кори .
Мажат се с олио и така, докато се нареди едната трета от корите.
Без да се мажат с олио върху тях се разпределя Плънка I.
След това се реди втората половина от корите като се мажат през две ,без последната.Разпределя се Плънка II.
От горе се нареждат и останалите кори.
Баклавата се нарязва по желание с остър нож.
След това се намазва от горе с олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 гр.,за около 1час.
Горещата баклава се залива със студен сироп.
Оставя се да престои 24 часа преди да се консумира.



Източник