Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

18 януари, 2014

Торта с готови блатове


2 готови блата
2 пакета Крем за сладкиши шоколад на Д-р Йоткер
2 пакета Крем за сладкиши ванилия на Д-р Йоткер
Прьясно мляко за разбиване на кремовете според указанието на опаковките
200 грама орехи
100 грама захар
Сметана за гарниране

Предварително се прави крокан от сгорена захар и орехите.Като първо се сгорява захарта а орехите са леко запечни за по добър вкус.След като започне да се карамелизира захарта слагам орехите вътре,разбърквам хубаво и изсипвам в подмазана с олио тавичка .Изчаквам да изстине и начуквам на парченца.
Вземат се 2 готови блата.Първият се поставя в тортена форма и се сиропира с малко подсладено прясно мляко.Върху него нанасям пласт от разбитият крем за сладкиши.Наръсвам и помалко крокан и продължавам с 2 блат.По същият начин го сиропирам и изсипвам другият крем отгоре.Заглаждам със шпатула и нанасям най отгоре глазурата която е направена от
ГЛАЗУРА

8 супени лъжици захар
8 супени лъжици олио
8 супени лъжици вода
4 супени лъжици какао
Всичко това се смесва и се вари на тих огън до разтопяване на захарта и получаване на еднородна смес.Изчаква се малко да почне да се сгъстява и се маха от котлона.След като изстине се нанася върху тортата.

16 януари, 2014

Триградски мекици



Отдавна ми бяха направили впечатление тези мекици предложени от Илиянка и тъй като съм приготвяла много неща предлагани от нея.То и този път се доверих на тази рецепта и не сгреших


900 грама брашно
1 супена лъжица сода бикарбонат
1 яйце
1 1/2 кофички кисело мляко
1 1/2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол.
Брашното се пресява и се прави кладенче,прибавят се и останалите продукти.Аз угасих содата в киселото мляко а не както е в рецептата по оригинал.Замесва се меко тесто,което после оформяме на топка,покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник за около 8 часа.От това тесто може да се направят мекици със сирене и такива без.За мекици със сирене или друга плънка се разточва топче с големина на малка ябълка.Поставя се плънката и се прегъва като се притиска с пръсти.А за мекици без сирене се разтегля тестото до желаната форма.Пържим в загрято олио.


12 януари, 2014

Шоколадов сладкиш без печене




250 гр.обикновени бисквити "Житен дар"
3 с.л. брашно
3 с.л. нишесте
5 с.л. какао
600мл. + 300 мл. прясно мляко
400 мл течна сметана
130 гр. масло
1 ч.ч. захарб
2 чаени лъжички ром,коняк или друг силен алкохол за аромат

За глазурата отгоре

200 гр. шоколад
120 гр. масло
100 мл .течна сметана

Начупват се бисквитите и се смесват с брашното , нишестето и какаото. Заливат се с 300 мл. студено прясно мляко и се бърка до получаване на гъста каша.
Смесва се 400 мл сметана със 600 мл. прясно мляко ,захарта и 130 грама масло като се слага на котлона. Щом заври ,се изсипва бисквитената смес, бърка се до сгъстяване. Получената смес изсипете в тортена форма и оставете на хладно за 2-3 часа.
ЗА ГЛАЗУРАТА:Шоколада , маслото и сметаната се разтопяват на водна баня, бърка се докато се получите хомогенна смес. Залива се сладкиша с получената глазура и се оставя още няколко часа в хладилника.


11 януари, 2014

Пица с праз



Продукти:

250 гр кисело мляко
1 ч.л. сода
1 яйце
1 равна ч.л. сол
4 с.л. олио.
10 гр масло
Брашно (5-6 с.л.)

2 стръка праз
2-3 с.л. олио
Сол и черен пипер.
Малко Универсална подправка
3 яйца
150 гр. кашкавал

Празът се цепва на 2 по дължината и нарязва . Задушава се до омекване в малко олио и вода, под капак.Посолява се и поръсва с черен пипер и подправки. Когато остане само на мазнина, се маха от котлона и охлажда.

Киселото мляко се разбърква със содата и когато шупне, се изсипва в дълбока купа,прибавяте яйцето . Разбиват се до хомогенна смес. Налива се олиото и добавя солта. Отново се разбива. Накрая сместа се сгъстява до кексова с пресято брашно. Все още си е лепкаво и меко тесто.Фурната се загрява до 180°С и маслото се стопява в широка кръгла тава (към 26-28 см). Изчаква се леко да се охлади и тестото се излива отгоре. Заглажда се до дебелината на блат за пица с опакото на намазнена лъжица. Отгоре се разпределя на равен слой задушеният праз (без никакви течности).

Отделно се разбиват трите яйца с настъргания кашкавал. Получената смес се разстила върху праза. Пицата се слага да се пече, докато се позлати. По някое време може да се покрие с фолио, за да се изпече качествено тестото.

Източник

24 декември, 2013

Бутер банички с плънка от праз,картофи,гъби и маслини


500 грама бутер тесто
2-3 стръка праз
200 грама гъби
2 сварени картофа
10-20 маслини нарязани на дребно
Тези продукти са за 4 малки банички

След размразяване тестото се разрязва с нож на необходимият брой парчета,според това колко банички ще искате да направите.Предварително се запържва празът и гъбите.Постепенно се добавят настърганите картофи и нарязани маслини.Оставя се леко да се задуши и се пълнят баничките с тази плънка.Сгъваме по краищата и после прегъваме на плик за да не изтече плънката.Намазваме отгоре с разбит жълтък и зпичаме до готовност.

15 декември, 2013

Кошнички от прошуто с пълнеж


200-300 грама прошуто нарязано на ленти
100 грама шунка или някакъв друг колбас
2 яйца
2 кисели краставички
2 червени печени чушки
1 малък кисел морков /Може и от туршия/
60 мл олио
1/2 бакпулвер
Малко зеленчукова пикантина и други подправки за вкус по желание

Нарязните парчта прошуто на ленти поставяме на кръст в подходяща форма за мъфини.Върху тях насипваме със супена лъжица от пълнежа.Като предварително сме си нарязали киселите краставички,печените чушки и шунката на дребни кубчетаРазбиваме яйцата с олиото,прибавяме брашното с бакпулвера и нарязаните продукти за плънката .Всичко това поставяме във фурната на около 170 градуса да се изпече до готовност






Много шоколадова торта





Много шоколадова торта по рецепта на Пепа Стоева

Продукти:
180г. брашно
150г. захар
125г. кафява захар
3 супени лъгици какао при мен + 3 супени лъжици нишесте.Моето какао е много силно и 60 гр са много за тази рецепта затова по съвет на Пепи сложих 3 супени лъжици и добавих нишесте.
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат (7-8 гр)
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер (7-8 гр)
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140мл. гъст айран
75мл. олио
140мл. прясно, горещо кафе (нес )

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180°C в оригинала е без вентилатор но аз я изпекох на вентилатор
Всички сухи съставки се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. слага се и хартия от вътрешната страна на формата така, че да стане по-висока - трябва височина, тъй като по време на печенето блата се надува.При печене се проверява с клечка за готовност.
Оставя се да се охлади напълно за 24 часа, след това разделяме блата на 2 части или с дълъг и остър нож или специално приспособление за това.

За шоколадовия мус:
1 бял шоколад 100 гр.
1 черен (натурален) шоколад 100 гр.
500 мл. течна сладкарска сметана при мене
1 опак. заквасена сметана - 200 гр. + 3 с.л. пудра захар. Течната сметана се бие със захарта, докато стане на твърди върхове
Заквасената сметана се разбърква със захарта - с лъжица!
Шоколадите се разтопяват на водна баня и прибавят внимателно към сметаните, обърква се.

Сглобяване:
Поставя се първия блат (ако крема се охлади предварително в хладилника, няма да има нужда от стягащата форма, а направо в тортена чиния или поднос може да се нареди) .
Намазва се с половината от крема.
Върху него се поставя втория блат и намазва с останалата част от крема оставя се малко, за да се намаже отстрани тортата.
За декорация по желание който каквото харесва

P.S Оригиналът е превъзходен.Пепи е отличен кулинар, не всеки може да достигне нейното съвършенство.Но вкусът на тортата е незаменим.