Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

22 февруари, 2014

Сладки гевречета



1 кг.брашно
3 яйца 1 жълтък за намазване
400 мл.прясно мляко
50 мл портокалов сок
настъргана кора от портокал
1 лъжица мед
5 супени лъжици захар
100 грама разтопен маргарин или масло
1 чаена лъжичка сол
ванилия,лимонова есенция
20 грама жива мая
сусам за гарниране
2 супени лъжици захар и малко вода за намазване след изпичане

Предварително се активира маята с малко прясно мляко,1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно.
В хлебопекарна се слагат продуктите в съответният ред.Първо мокрите съставки прясно мляко 400 мл.,яйца 2+1 белтък разбити,захар-5 супени лъжици,есенциите,мед-1 супена лъжица.
Поставяме брашното 400 грама,след като е активирана маята пускаме на програма за месене и втасване.След като втаса тестото се изважда и се разпределя на колкото топки е необходимо.Ако искате по малки гевречета на по малки топки,а за по големите на по големи топки.Оформят се с ръце фитили,сплитат се и се поставят в подходяща форма с хартия за печене за второ втасване.След това се намазват с разбит жълтък с малко олио и прясно мляко.Наръсва се с малко сусам и се пускат да се изпекат.След като станат готови още топли се намазват с четка или се полива внимателно отгоре с лъжица със захарен сироп студен от 2 супени лъжици захар и малко вода.

Източник

19 февруари, 2014

Мини донъти /Понички /



Приготвени в Донът мейкър по рецепта на Рени Костадинова

3 яйца
130 гр.захар
250 мл прясно мляко
50 мл олио
2 бакпулвера
ванилия
300 гр.брашно

Оставя се сместа около 30 минути,и тогава се започва са се приготвят поничките

15 февруари, 2014

Солено руло с бутер тесто



В оригинал рецептата е на Йоли но аз вместо шунка го приготвих с прошуто,и от мене си прибавих печена червена чущка и кисели краставички

1 опаковка бутер тесто
3 глави кромид лук
3 грама прошуто
300 грама гъби
200 грама настърган кашкавал
2 кисели краставички
4 печени червени чушки
1 чаена лъжица зеленчукова подправка

Запържваме си предварително лукът в малко мазнина и оставяме да изстине.В отделен съд се задушават гъбите и се подправят с малко чер пипер и зелечукова подправка
при мен MIKADO.
Нарязват се киселите краставички на дребно заедно с печените червени чушки.Проиутото се нарязва на дребно и също се запържва за малко
Размразяваме бутер тестото,леко го разточваме и в средата слагаме първо от запържения лук,после гъбите,киселите краставички и чушките,запърженото прошуто и най накрая настърганият кашкавал.Намазваме краищата с разбито яйце за да не се отвори и поставяме във фурната за печене,като отгоре намазваме с разбито яйце и поръсваме със смески за поръска на хляб,или ким.Печем до готовност.





Мъфини с Milka Crispello




В оригинал рецептата е за единична доза,но аз ги приготвих с двойна доза защото са много много вкусни,оригинални и свършват бързо
4 яйца
2 натурални шоколада
1 млечен шоколад
120 гр краве масло
120 гр.маргарин
1 чаена чаша захар
3 супени лъжици какао
1 чаена чаша брашно
ванилия за аромат
1 опаковка шоколадови бонбони Milka Crispello

За гарниране
1 опаковка суха сметана
200 чл прясно мляко,
много малко нес кафе разтворено в 1 чаена лъжичка вода или какао


Разбиват се яйцата със захарта на пяна до побеляване,да удвоят обема си.
Натуралните шоколади и млечният шоколад се разтапят на водна баня,или в микровълнова фурна.Прибавят се внимателно към яйчената смес,Добавяме разтопеното масло и маргарин,сипваме 3 супени лъжици какао и накрая брашното.Всичко това разбъркваме със шпатула.
В подходяща тавичка за мъфини поставяме хартиени кошнички и в тях насипваме от сместа.Поставяме във фурната за печене и печем до готовност.Не се препичат във фурната много за да не станат после малко твърди./Тестото е на базата на шоколадово брауни и затова е необходимо да остане малко по меко след изпичане/.Когато са готови мъфините се изваждат от фурната,изчаква се около 1-2 минути и в средата на всяка мъфина се поставя по един бонбон,да потъне колкото се може в самият мъфин.След това се изваждат да изстинат и после се гарнират по желание.
За гарниране отгоре аз разбих 1 опаковка суха сметана с 200 мл прясно мляко според указанието на опаковката с много малко нес кафе за вкус и аромат.

Източник

25 януари, 2014

Крем пита с юфка


Крем пита с юфка по рецепта на Ванчето от "Гответе с мен"
Продукти:


1 ½ пакет юфка
50-60 гр кр.масло
1 л. прясно мляко
250 гр захар
2-3 с.л.масло или маргарин
4 жълтъка за крема
4 белтъка за глазура отгоре

2 пак.пудинг ванилия на Д-р Йоткер
ванилия- за аромат

Юфката се поставя в подходяща тавичка,напръсква се с малко вода и разтопеното масло като се пъха във фурната леко да се запече.През това време се подготвя кремът който се прави от 1 литър прясно мляко,1 чаена чаша захар,разбитите 4 жълтъка и разтворените пудинги на Д-р Йоткер с 2 ванилии за аромат.Всичко това се слага на котлона и се бърка до сгъстяване.Поставяме капак на тенджерката в която сме варили крема за да не хване коричка.Изчакваме да изстине.През това време корите леко са се запекли с маслото,изваждаме и охлаждаме.Изсипваме изстиналият крем върху юфката,и най отгоре насипваме белтъците разбити на сняг с малко захар ,като запичаме до лек загар на белтците

23 януари, 2014

Вита зелена баница с Левурда


Необходими продукти:

1 пакет кори за баница
700 грама Левурда /Див чесън /
4 – 5 яйца
250 – 300 гр. сирене /извара/
200 – 300 гр. зелени подправки /Джоджен,Дивисил,Магданоз,Целина/
3/4 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша брашно
1/2 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжица универсална подправка
масло-59 грама

Начин на приготвяне:
Предварително измиваме и почистваме Левурда,като я нарязваме на ситно.Задушаваме в малко мазнина.
Прави се смес от разбитите яйца, натрошеното сирене, брашното, киселото мляко, с разтворената в него сода и ситно нарязаните сурови зелени подправки /магданоз, джоджен, дивисил, целина/ В подходящ съд събираме задушената Левурда с яйчената смес и зелените подправки,до получаване на една еднородна смес.
Поръсва се една кора с олио, върху нея се слага втора кора, която също се поръсва с олио и равномерно се разстила от сместа. Корите се навиват на руло и се поставят в подходяща форма за печене,като се нареждат отвън навътре към центъра на формата. След като се навият всички кори, се поръсват с олио или се слагат малки парченца масло. Печем на фурна с вентилатор на 170 градуса до готовност.

18 януари, 2014

Ловджийски банички



Джеки е царица на тестените произведения.Тези нейни банички събудиха интереса в мен и веднага ги приготвих.Лесни бързи и най вече много вкусни
1 пакет кори - “Тракийски”

2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода
3 с.л. олио
За плънката:
1 пакетче кайма
1 морков - рендосан
1 глава лук
5 печени червени пиперки
1 ч.ч. сварен грах
сол
чер пипер
Начин на приготвяне:
Запържваме каймата, лука, моркова и към тях прибавяме пиперките и граха. Разбъркваме и овкусяваме. Приготвяме сос от 1 кофичка кисело мляко,1 чаена лъжичка сода,3 супени лъжици олио и 2 яйца, намазваме всеки лист. Слагаме от плънката в единия край, прегъваме на две и увиваме на руло. В намазана тава подреждаме готовите банички и ги намазваме със соса отгоре, правим разрез по средата с нож. Печем в предварително загрята фурна.

Източник