Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

07 март, 2014

Телешко по моряшки



1 кг телешко контра филе
2 глави лук
700 грама гъби
150 грама масло
80 мл.бяло вино
ром или коняк 30 мл
2 лимона
2 връзки магданоз
индийско орехче,чер пипер,сол
1-2 чаени лъжици Универсална зеленчукова подправка
1 чаена лъжичка червен пипер

Месото се измива,подсушава,овкусява се със сол и черен пипер. Запържва се в подходящ тиган в сгорещено масло.Когато се зачерви се добавят гъбите нарязани на филйки и бялото вино.Задушава се на тих огън до омекване на месото.Когато омекне се налива ромът,добавя се 1-2 щипки настъпргано индийско орехче,1-2 чаени лъжици Универсална зеленчукова подправка и ситно нарязан магданоз.Залива се с изцеден лимон и хубаво се разбърква.Сваля се от котлона,захлупва се и се оставя да се задуши.Сервира се с картофена гарнитура или ориз

02 март, 2014

Разядка


2 пакета крема сирене
1 кофичка заквасена сметана
2-3 червени печени чушки
100 грама орехи
2 скилидки чесън
сол,чер пипер

Всичко това се обърква с нарязана та дребно червена печена чушка и счуканите орехи.

Милинки




Милинки по рецепта на ГЕРИ КАРАИВАНОВА:

300 мр топла вода
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
20 грама жива мая /в оригиналната рецепта е 1 пкетче суха мая /
2 супени лъжици мас
500 грама брашно
200 грама сирене
За заливка
1 яйце
½ чаена чаша стопена мас
В хлебопекарната поставих продуктите в съответният ред и замесих тесто което оставих да втаса.
След втасване оформих топки с намазнени ръце , в които поставих по малко натрошено сирене.Наредих милинките в подходяща намазнена тава поръсена с малко галета,оставих за второ втасване във ел. фурна на 50 градуса, след това залях милинките със заливката от стопена мас и 1 яйце,поръсих и с малко галета да бъдат по хрупкави.Пече се до готовност.Проверява се с клечка дали са готови

Шоколадова торта с глазура


Лесна бърза икономична и вкусна тортичка

500 грама брашно
1 кофичка кисело мляко
1 чаена чаша захар
1/2 кфяна чашка олио
3 супени лъжици какао /моето е много силно Холандско/
1 чена лъжичка бакпулвер

За глазурата:


50 мл вода
100 грама масло
4 супени лъжици какао
200 грама натурален шоколад

Разбиваме киселото мляко,захарта олиото и какаот.Прибавяме брашното с бакпулвера и изсипваме в подходяща тавичка за печене.Пече се до готовност,но да се внимава да не се препича много защото после при сиропирване ще остане глетава тортата.
Приготвяме си сиропа от необходимите продукти,варим около 3 минути и заливаме изстиналата вече торта.



Източник

22 февруари, 2014

Сладки гевречета



1 кг.брашно
3 яйца 1 жълтък за намазване
400 мл.прясно мляко
50 мл портокалов сок
настъргана кора от портокал
1 лъжица мед
5 супени лъжици захар
100 грама разтопен маргарин или масло
1 чаена лъжичка сол
ванилия,лимонова есенция
20 грама жива мая
сусам за гарниране
2 супени лъжици захар и малко вода за намазване след изпичане

Предварително се активира маята с малко прясно мляко,1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно.
В хлебопекарна се слагат продуктите в съответният ред.Първо мокрите съставки прясно мляко 400 мл.,яйца 2+1 белтък разбити,захар-5 супени лъжици,есенциите,мед-1 супена лъжица.
Поставяме брашното 400 грама,след като е активирана маята пускаме на програма за месене и втасване.След като втаса тестото се изважда и се разпределя на колкото топки е необходимо.Ако искате по малки гевречета на по малки топки,а за по големите на по големи топки.Оформят се с ръце фитили,сплитат се и се поставят в подходяща форма с хартия за печене за второ втасване.След това се намазват с разбит жълтък с малко олио и прясно мляко.Наръсва се с малко сусам и се пускат да се изпекат.След като станат готови още топли се намазват с четка или се полива внимателно отгоре с лъжица със захарен сироп студен от 2 супени лъжици захар и малко вода.

Източник

19 февруари, 2014

Мини донъти /Понички /



Приготвени в Донът мейкър по рецепта на Рени Костадинова

3 яйца
130 гр.захар
250 мл прясно мляко
50 мл олио
2 бакпулвера
ванилия
300 гр.брашно

Оставя се сместа около 30 минути,и тогава се започва са се приготвят поничките

15 февруари, 2014

Солено руло с бутер тесто



В оригинал рецептата е на Йоли но аз вместо шунка го приготвих с прошуто,и от мене си прибавих печена червена чущка и кисели краставички

1 опаковка бутер тесто
3 глави кромид лук
3 грама прошуто
300 грама гъби
200 грама настърган кашкавал
2 кисели краставички
4 печени червени чушки
1 чаена лъжица зеленчукова подправка

Запържваме си предварително лукът в малко мазнина и оставяме да изстине.В отделен съд се задушават гъбите и се подправят с малко чер пипер и зелечукова подправка
при мен MIKADO.
Нарязват се киселите краставички на дребно заедно с печените червени чушки.Проиутото се нарязва на дребно и също се запържва за малко
Размразяваме бутер тестото,леко го разточваме и в средата слагаме първо от запържения лук,после гъбите,киселите краставички и чушките,запърженото прошуто и най накрая настърганият кашкавал.Намазваме краищата с разбито яйце за да не се отвори и поставяме във фурната за печене,като отгоре намазваме с разбито яйце и поръсваме със смески за поръска на хляб,или ким.Печем до готовност.