Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

06 май, 2014

Ябълков сладкиш




Вкъщи обичаме плодови сладкиши и най вече ябълковите.Този сладкиш на Йоли ни стана фаворит от всички други,защото се приготвя много лесно и бързо и най вече е много вкусен.Благодаря на Йоли за вкусната рецепта


3 ябълки
2 яйца
50 г захар
100 мл прясно мляко
70 г брашно
20 г стопено масло
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

Заливка

100 г захар
1 разбито яйце
60 г стопено масло
40 г филирани бадеми /при мен начукани орехи /
Ябълките се изчистват и нарязват на тънки филийки.Разбиват се яйцата със захарта, ванилията лимоновата кора и млякото.Прибавя се разтопеното масло и брашното разбъркано с бакпулвера.Тази смес се изсипва при нарязаните плодове.Обърква се хубаво и се изсипва в подходяща намазана и набрашнена тавичка.Пече се до готовност.|След това  отгоре сладкища с продуктите от заливката,наръсваме филирани бадеми или орехи ако няма бадеми и допичаме до зачервяване на заливката.

02 май, 2014

Сладоледена Торта "Крем а ля крем"



Тази моя торта беше замислена да бъде като оригиналната предложена от Петя Цанкова,нооооооо самият крем стана рядък и аз реших да я сложа във фризера.И ето една чудна  сладоледена история е на лице

За блата

6 яйца
2 пакета пудинг Paradize шоколад на Д-р Йоткер без варене
6 супени лъжици брашно
ванилия
 За крема

2 пакета пудинг Paradize ванилия на Д-р Йоткер без варене
1 кутия течна сладкарска сметана
600 мл прясно мляко
2 супени лъжици захар

За глазурата

1 кутия течна сладкарска сметана
1 натурален шоколад

Предварително се приготвя крема като се разбие пудинга според указанието с прясно мляко.
В подходящ съд разбиваме белтъците на сняг.Отделно разбиваме с жълтъците със захарта да побеляване и удвояване на обема им.Прибавяме пудинга както е на прах и белтъците като тука вече всичко се омесва със шпатула или дървена лъжица,за да не спаднат белтъците.Изсипваме в подмазана тавичка и печем до готовност.
Изчаква се блата да изстине,разрязва се на 2 и се пристъпва към сглобяване на тортата.В подходяща тортена форма се поставя първият блат,нанася се един пласт крем и се поставя втория блат,отгоре пак се нанася крем и се оставя в хладилниса да стегне крема.След това се изважда и се поставя глазурата която се приготвя от 1 кутия течна сладкарска сметана и 1 шоколад.В подходяща тенджерка завираме сметаната само да бъкне и слагаме начупеният шоколад,разбъркваме до получаване на еднородна смес.Изчакваме малко да изстине и глазираме тортата.

27 април, 2014

Спаначени кюфтета



1кг спанак
300 гр.извара
2 яйца
200 гр галета
4-5 средни картофа
Зелени подправки /Магданоз,Джоджен,Девисил/
чер пипер
1 глава лук
Универсална подправка зеленчукова

За панировката
3 яйца
200 гр галета за овалване

Сваряват се картофите и се настъргват в подходящ съд.
Спанака се изчиства и заедно със зелените подправки се бланшира до омекване.Изцежда се от водата и се прибавя към картофите.Прибавяме 2 разбити яйца,изварата,подправките,настърган или нарязан на ситно лук.Всичко това се обърква,оформят се кюфтенца които се овалват в галета.След това в яйце и се пържат до зачервяване.След като станат готови се изваждат на решетка върху хартия,за да могат да останат хрупкави а не да се задушат.

24 април, 2014

Спаначен киш



400 грама листи за баница
1 кг спанак
300 мл.заквасена сметана
300 гр.сирене
180 гр-масло или маргарин
4 яйца
пресен зелен лук-1 връзка
Зелени подправки /Джоджен,Девисил,Магданоз /
чер пипер,Универсална подправка Микадо
1 опаковка топено сирене

Предварително запържваме лукът,спанакът с всички зелени подправки като наливаме много малко вода да се задуши.След като си изпие водата и остане само на мазнина прибавяме натрошено сирене,чер пипер,универсална подправка и разбитите жълтъци.Белтъците разбиваме на сняг и прибавяме със шпатула към спаначената смес.Разбъркваме леко.
В подходяща тавичка нареждаме листите за баница така,че да останат краищата извън ръба на тавичката.Мажем всеки 2 листа с мазнина.След като свършат изсипваме спаначената смес в средата и загръщаме с листите които са извън ръба на тавичката.Отгоре на различни места нанасяме мазнина с лъжичка и поставяме да се пече.След като се изпече изваждаме,нареждаме отгоре парченца топено сирене и допичаме до разтопяване на сиренцата

Източник



22 април, 2014

Бавно печено агнешко бутче




1,5 кг агнешко бутче
1 с.л. брашно
1/2 с.л. червен пипер 
1 с.л. олио
1 ч.ч. доматен сок или доматено пюре
 бахар,черен пипер,сол


1 бира
Универсална подправка
Салвия /градинска подправка/
Дивисил
няколко скилидки чесън
За гарнитурата
1 набор агнешки дреболии
1 чаена чаша ориз
1 връзка зелен лук
Зелени подправки /Джоджен,Дивисил,Магданоз/
1 супена лъжица Универсална подправка
20 мл олио
чер пипер,сол
1 морков


Бутчето се измива хубаво и поставя в подходяща тавичка,на различни места се шпикова като се правят разрези в които се поставят скилидки чесън,чер пипер,малко Салвия и универсална подправка.Така престоява около 2-3 часа.В тавичката наливаме 1 бира,малко от доматеният сок също наливаме или разреждаме с малко бира ако е гъст сокът. малко чер пипер на зърна и бахар.Добавяме и малко вода.Сосът трябва да стига до половината на месото.
Правим си кашичка от 1 супена лъжица олио ,1 супена лъжица брашно и няколко лъжици вода.С така приготвената кашичка намазваме агнешкото бутче.Завиваме с алуминиево фолио и печем на бавен огън около 2 часа.
След това се проверява ако е готово месото,да се е отделило от кокъла се маха фолиото и се запича до получаване на хубава коричка.
За гарнитурата сваряваме агнешкият набор,нарязва се на дребно.В отделен съд запържваме лукът с нарязаният на дребно морков,прибавяме дреболиите и леко запържваме.
Измиваме хубаво оризът и го прибавяме към дреболиите заедно с подправкитеи.Изсипваме в подходяща тавичка като добавяме от водата в която са вряли дреболиите.Запичаме до готовност.


10 април, 2014

Мързелива баклава- Валя



1 пакет листи за баница
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша орехи
1 бакпулвер
4 яйца
ванилия
1 пакетче краве масло
 За сиропа
3 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода

Разделят се листите на две.Едната половина се навива на руло и се нарязва на тънки ленти.Поставят се в подходяща намазана тавичка,като се разрошват самите листи.Върху тях се изсипва сместа от яйцата,захарта,олиото, ванилията,и брашното с бакпулвера. Наръсваме с препечени начукани орехи. Върху тази смес се поставя останалата част от листи също нарязана на тънки ленти  разрошени върху сместа.
Отгоре се излива разтопено масло.
Печем до готовност,да порозовее отгоре и бодната клечка да излиза суха.След като изстине баклавата се залива с горещ сироп .Оставя се една нощ да попие хубаво сиропа