Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

19 май, 2014

Бързи питки със сирене,зелен лук и колбас



1чаена чаша кисело
3 стръка зелен лук
50 грама колбас /салам,шунка,луканка/
1 чаена лъжица сол или Универсална подправка
1 чаена лъжица сода да хляб
300 гр.сирене натрошено
3 чаени чаши брашно

Угася се 1 чаена лъжица сода в 1 чаена чаша кисело мляко,нарязват се на дребно лукът и колбаса,прибавят се към киселото мляко,добавяме и настъргано или натрошено сирене.Прибавяме и 1 чаена лъжица сол,при мене Универсална подправка Микадо /ако се добави универсална подправка,не е необходима сол,защото подправката е достатъчно солена/Започваме да добавяме постепенно брашно докато замесим меко нелепнещо тесто.След това оформяме 10 или 12 питки които поставяме в подходяща тавичка с хартия за печене.Отгоре всяка питка леко разрязване с с нож,като на всеки разрез поставяме по парченце масло и печем до готовност.

Източник

17 май, 2014

Пълнено обезкостено пиле



1 цяло обезкостено пиле
4-5 картофа
1 морков
1 глава лук малка
100 гр.грах
2 червени печени чушки
2-3 кисли краставички
сол,чер пипер
Универсална подправка
3 твърдо сварени яйца
магданоз
соев сос

За глазиране
1 с.лъжица масло
1 с.лъжица червен пипер
1 с.лъжица кетчуп
1 чаена лъжица мед
Пилето се обезкостявя посолява и поръсва със соев сос,оставя се за около 30 минути на студено.
Плънката се приготвя като се нарязва на дребно лукът и се запържва заедно с моркова и после леко се задушава докато се изпари течността.
Отделно предварително се сваряват картофите и после настъргват на едро ренде.Към тях се прибавя лукът моркова,грахът,нарязаните кисели краставички,добавят се и подправките и си обърква добре.
Пилето се напълва с тази плънка и се подреждат сварените яйца, набожда се клечки за зъби или се зашива със конец.
Намазва се с глазурата,поставя се в подходяща тавичка завита с алуминиево фолио и се пъха да се изпече до готовност.След това се гарнира по желание и сервираме.

Източник

Шоколадов десерт



Един изкусителен десерт по рецепта на корифея в кулинарията Йоли

150 гр. масло
200 гр. захар
4 с.л. какао
100 гр. орехи
50 гр. бадеми запечени предварително
50 гр. лешници запечени предврително
4 яйца
60 гр. брашно
1 ванилия

За глазиране:

1/2 бурканче конфитюр от ягоди
200 мл сладкарска сметана
100 гр. натурален шоколад

 В  съд на умерен огън маслото, захарта и какаото се загряват. Бърка се докато маслото се стопи и се смеси с останалите продукти. Прибавят се накълцаните запечени ядки. . Разбърква се сместа и се оставя да се охлади. Към студената маса се  прибавят жълтъците, ванилията и брашното, а накрая и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се внимателно със шпатула. Изсипва се  в правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене и се изпича в предварително загрята на 160 градуса на фурна за около 30-40 минути. Проверява се дали сладкиша е изпечен с дървена клечка.
Кипва се сметаната. Маха се  от котлона и се  добавя натрошения шоколад. Разбърква се докато всичко се стопи. Прибера се шоколадовата сметана в  хладилника  и се оставя да се охлади добре. След това я се разбива с миксер  на гъст крем.
Намазва се  изстиналия сладкиш с конфитюра.  Върху него се  маже с разбитата шоколадова сметана. Поръсва се с настърган шоколад. Нарязва се сладкиша на пасти.

16 май, 2014

Хрупкави тиквички на фурна със сос от тиквички,майонеза и чесън



1 кг тиквички
1 кофичка кисело мляко
300 гр. галета
сол,чер пипер,Универсална подправка
Чесън на прах
100 мл олио
Изчистват се  обелват и нарязват  тиквичките на пръчици.Овалват се в киселото мляко и след това в галетата подправена със сол,чер пипер,чесън на прах и малко универсална подправка.Подреждат се в намазана тавичка с олио и се запичат до готовност.Поднасят се със сос от кисело мляко или сос от тиквички

За соса:
1 майонеза
3 тиквички
3 супени лъжици кисело мляко
100 гр.сирене
1 глава лук настърган
сол на вкус
чесън на прах или 2-3 скилидки счукан чесън
Тиквичките се изчистват,нарязват на кубчета и се слагат в подходяш съд да заврат.След като станат готови се изцеждат в гевгир и се пасирват с майонеза,сиренето,киселото мляко и подправките до хомогенна сме

Източник


06 май, 2014

Солена баница със сирене и царевично брашно



1 пакет листи за баница
4 яйца
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша царевично брашно
1 чаена чаша кисело мляко
1 бакпулвер
300 грама сирене
сусам за поръсване отгоре

Вземат се листите и се мажат един по един до 4 листа,на всеки 4 лист се нанася плънка приготвена от яйцата,сиренето,царевичното брашно,олиото,киселото мляко и бакпулвера.Навива се на руло и се поставя в подходяща подмазана тавичка.Така се процедира до свършване на всички листи.Отгоре се намазват с останалата плънка и поръсват със сусам.Нарязва се и се пече до готовност.

Източник

Ябълков сладкиш




Вкъщи обичаме плодови сладкиши и най вече ябълковите.Този сладкиш на Йоли ни стана фаворит от всички други,защото се приготвя много лесно и бързо и най вече е много вкусен.Благодаря на Йоли за вкусната рецепта


3 ябълки
2 яйца
50 г захар
100 мл прясно мляко
70 г брашно
20 г стопено масло
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

Заливка

100 г захар
1 разбито яйце
60 г стопено масло
40 г филирани бадеми /при мен начукани орехи /
Ябълките се изчистват и нарязват на тънки филийки.Разбиват се яйцата със захарта, ванилията лимоновата кора и млякото.Прибавя се разтопеното масло и брашното разбъркано с бакпулвера.Тази смес се изсипва при нарязаните плодове.Обърква се хубаво и се изсипва в подходяща намазана и набрашнена тавичка.Пече се до готовност.|След това  отгоре сладкища с продуктите от заливката,наръсваме филирани бадеми или орехи ако няма бадеми и допичаме до зачервяване на заливката.

02 май, 2014

Сладоледена Торта "Крем а ля крем"



Тази моя торта беше замислена да бъде като оригиналната предложена от Петя Цанкова,нооооооо самият крем стана рядък и аз реших да я сложа във фризера.И ето една чудна  сладоледена история е на лице

За блата

6 яйца
2 пакета пудинг Paradize шоколад на Д-р Йоткер без варене
6 супени лъжици брашно
ванилия
 За крема

2 пакета пудинг Paradize ванилия на Д-р Йоткер без варене
1 кутия течна сладкарска сметана
600 мл прясно мляко
2 супени лъжици захар

За глазурата

1 кутия течна сладкарска сметана
1 натурален шоколад

Предварително се приготвя крема като се разбие пудинга според указанието с прясно мляко.
В подходящ съд разбиваме белтъците на сняг.Отделно разбиваме с жълтъците със захарта да побеляване и удвояване на обема им.Прибавяме пудинга както е на прах и белтъците като тука вече всичко се омесва със шпатула или дървена лъжица,за да не спаднат белтъците.Изсипваме в подмазана тавичка и печем до готовност.
Изчаква се блата да изстине,разрязва се на 2 и се пристъпва към сглобяване на тортата.В подходяща тортена форма се поставя първият блат,нанася се един пласт крем и се поставя втория блат,отгоре пак се нанася крем и се оставя в хладилниса да стегне крема.След това се изважда и се поставя глазурата която се приготвя от 1 кутия течна сладкарска сметана и 1 шоколад.В подходяща тенджерка завираме сметаната само да бъкне и слагаме начупеният шоколад,разбъркваме до получаване на еднородна смес.Изчакваме малко да изстине и глазираме тортата.