Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

26 май, 2014

Баница по рецепта на Мая Ламбова



В интернет пространството се срещат  рецепти на най различни варианти на баници.Но точно този вариант най се харесва в нашето семейство.

1 пакет листи за баница
4 яйца
300 гр.сирене
300 гр.брашно
250 гр.кисело мляко
1 бакпулвер
1 ч.л сол
Сусам за поръсване

Разтварят се листите и се вземат един по един.Намазва се всеки лист и се разрязва през средата по щирочина, като се слагат отрязаните половини една върху друга с намазаната част нагоре.Така се подреждат по  2 кори,стават общо 4 нарязани половинки. Нанася се плънка и се навива на руло.Така процедираме докато свършат всички листи.Нарязваме на парчета,отгоре намазваме с останалата част от плънката,наръсваме със сусам , и печем до готовност.

22 май, 2014

İrmikli Tatlı /Турски сиропиран сладкиш с грис / по рецепта на Димитрина Лозанова



İrmikli Tatlı/Турски сиропиран сладкиш с грис / по рецепта на Димитрина Лозанова
1 яйце
2 чаени чаши грис
2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша олио
1 бакпулвер
½ чаена лъжичка канела по желание
Сироп:
2 ½ чаени чаши вода
3 чаени чаши захар
1 ванилия

Първо се приготвя сиропът като се оставя да поври около 7-8 минути.След това се приготвят сладките с големина на орех или по големи по желание.Пекът се на 180 градуса до готовност,леко да порозовеят.Заливат се с охладеният сироп и се поръсват със смлени предварително изпечени орехи или кокосови стърготини

19 май, 2014

Бързи питки със сирене,зелен лук и колбас



1чаена чаша кисело
3 стръка зелен лук
50 грама колбас /салам,шунка,луканка/
1 чаена лъжица сол или Универсална подправка
1 чаена лъжица сода да хляб
300 гр.сирене натрошено
3 чаени чаши брашно

Угася се 1 чаена лъжица сода в 1 чаена чаша кисело мляко,нарязват се на дребно лукът и колбаса,прибавят се към киселото мляко,добавяме и настъргано или натрошено сирене.Прибавяме и 1 чаена лъжица сол,при мене Универсална подправка Микадо /ако се добави универсална подправка,не е необходима сол,защото подправката е достатъчно солена/Започваме да добавяме постепенно брашно докато замесим меко нелепнещо тесто.След това оформяме 10 или 12 питки които поставяме в подходяща тавичка с хартия за печене.Отгоре всяка питка леко разрязване с с нож,като на всеки разрез поставяме по парченце масло и печем до готовност.

Източник

17 май, 2014

Пълнено обезкостено пиле



1 цяло обезкостено пиле
4-5 картофа
1 морков
1 глава лук малка
100 гр.грах
2 червени печени чушки
2-3 кисли краставички
сол,чер пипер
Универсална подправка
3 твърдо сварени яйца
магданоз
соев сос

За глазиране
1 с.лъжица масло
1 с.лъжица червен пипер
1 с.лъжица кетчуп
1 чаена лъжица мед
Пилето се обезкостявя посолява и поръсва със соев сос,оставя се за около 30 минути на студено.
Плънката се приготвя като се нарязва на дребно лукът и се запържва заедно с моркова и после леко се задушава докато се изпари течността.
Отделно предварително се сваряват картофите и после настъргват на едро ренде.Към тях се прибавя лукът моркова,грахът,нарязаните кисели краставички,добавят се и подправките и си обърква добре.
Пилето се напълва с тази плънка и се подреждат сварените яйца, набожда се клечки за зъби или се зашива със конец.
Намазва се с глазурата,поставя се в подходяща тавичка завита с алуминиево фолио и се пъха да се изпече до готовност.След това се гарнира по желание и сервираме.

Източник

Шоколадов десерт



Един изкусителен десерт по рецепта на корифея в кулинарията Йоли

150 гр. масло
200 гр. захар
4 с.л. какао
100 гр. орехи
50 гр. бадеми запечени предварително
50 гр. лешници запечени предврително
4 яйца
60 гр. брашно
1 ванилия

За глазиране:

1/2 бурканче конфитюр от ягоди
200 мл сладкарска сметана
100 гр. натурален шоколад

 В  съд на умерен огън маслото, захарта и какаото се загряват. Бърка се докато маслото се стопи и се смеси с останалите продукти. Прибавят се накълцаните запечени ядки. . Разбърква се сместа и се оставя да се охлади. Към студената маса се  прибавят жълтъците, ванилията и брашното, а накрая и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се внимателно със шпатула. Изсипва се  в правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене и се изпича в предварително загрята на 160 градуса на фурна за около 30-40 минути. Проверява се дали сладкиша е изпечен с дървена клечка.
Кипва се сметаната. Маха се  от котлона и се  добавя натрошения шоколад. Разбърква се докато всичко се стопи. Прибера се шоколадовата сметана в  хладилника  и се оставя да се охлади добре. След това я се разбива с миксер  на гъст крем.
Намазва се  изстиналия сладкиш с конфитюра.  Върху него се  маже с разбитата шоколадова сметана. Поръсва се с настърган шоколад. Нарязва се сладкиша на пасти.

16 май, 2014

Хрупкави тиквички на фурна със сос от тиквички,майонеза и чесън



1 кг тиквички
1 кофичка кисело мляко
300 гр. галета
сол,чер пипер,Универсална подправка
Чесън на прах
100 мл олио
Изчистват се  обелват и нарязват  тиквичките на пръчици.Овалват се в киселото мляко и след това в галетата подправена със сол,чер пипер,чесън на прах и малко универсална подправка.Подреждат се в намазана тавичка с олио и се запичат до готовност.Поднасят се със сос от кисело мляко или сос от тиквички

За соса:
1 майонеза
3 тиквички
3 супени лъжици кисело мляко
100 гр.сирене
1 глава лук настърган
сол на вкус
чесън на прах или 2-3 скилидки счукан чесън
Тиквичките се изчистват,нарязват на кубчета и се слагат в подходяш съд да заврат.След като станат готови се изцеждат в гевгир и се пасирват с майонеза,сиренето,киселото мляко и подправките до хомогенна сме

Източник


06 май, 2014

Солена баница със сирене и царевично брашно



1 пакет листи за баница
4 яйца
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша царевично брашно
1 чаена чаша кисело мляко
1 бакпулвер
300 грама сирене
сусам за поръсване отгоре

Вземат се листите и се мажат един по един до 4 листа,на всеки 4 лист се нанася плънка приготвена от яйцата,сиренето,царевичното брашно,олиото,киселото мляко и бакпулвера.Навива се на руло и се поставя в подходяща подмазана тавичка.Така се процедира до свършване на всички листи.Отгоре се намазват с останалата плънка и поръсват със сусам.Нарязва се и се пече до готовност.

Източник