Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

17 август, 2014

Сладкиш с пудингов пълнеж



3 яйца
80 мл.прясно мляко
80 мл.олио
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша+2 с.л брашно
2 с.л какао
ванилия
1 бакпулвер
За крема
2 крема пудинг ванилия на Д-р Йоткер
1 литър мляко
4-5 супени лъжици захар
За гарниране
2 кутии сладкарска сметана

Разбиват се яйцата със захарта до побеляване,прибавяме олиото,прясното мляко,какаото и брашното с бакпулвера.Разбиваме до хомогенна смес.Поставяме в подходяща подмазана и набрашнена тавичка и печем до готовност.Проверяваме с клечка.След като изстине се набожда  целия сладкищ на разстоние,с чашка с много малък диаметър на отвора.Получават се дупки на разстояние в сладкиша
Приготвяме си крем пудинга според указанието на опаковката,изчакваме леко да изстине и пълним така образувалите се дупки в сладкиша с крем пудинга,колкото остане от крема се намазва отгоре .Остатъка от издълбаното се натрошава върху сладкиша и се изчаква малко да стегне.След това разбиваме 2 сладкарски сметани с малко пудра захар според указанието,до получаването на твърд крем.Шприцоваме върху сладкища и поставяме в хладилник да стегне.


Източник

16 август, 2014

Лазаня със спанак и сирене



Кори за Лазаня без предварително варене
1кг спанак или друг листен зеленчук /Лапад,Левурда /
3 глави лук
2 домата
4 скилидки чесън
Универсална подправка
2 моркова
чер пипер
50 мл олио
300 гр. сирене
Зелени подправки:Магданоз,Целина,Девисил,Джоджен
За бешамела:
500 мл прясно мляко
3 супени лъжици брашно
3 супени лъжици олио
чер пипер
Универсална подправка
Предварително се подготвя бешамела,като се запържва брашното с олио до зачервяване.Разрежда се с прясното мляко и се подправя на вкус.Оставя се по рядък бешамел,не толкова гъст.
Спанака изчистен измит и нарязан на дребно се задушава в олио с нарязан на дребно кромид лук,морковите нарязани на тънки филийки,2 домата смлени на блендера и 3 скилидки чесън също смлени.Подправя се с подправките на вкус и след като изстине се натрошава сирене в тази смес.
В подходяща тавичка на дъното се сипва малко бешамел и започват да се подреждат корите за Лазаня.Върху тях нанасяме смес от спанак със сирене,покриваме с кори за лазаня и наливаме от бешамела.Така процедираме докато свърши сместа и най отгоре завършваме с кори за Лазаня.Нанасяме последният бешамел и запичаме до готовност.След като стане готово изваждаме,посипваме с настърган кашкавал и запичаме до порозовяване на кашкавала..

31 юли, 2014

Καλαμαρακια στιφαδο /Калмари стифадо /



100 мл олио или зехтин
10-12 малки лукчета кромид
1 чаена чаша бяло вино
2 домата
1 кг калмари
1 супена лъжица доматено пюре
2 листенца дафинов лист
1 чаена лъжица сол
чер пипер
лимонов сок,
1 пръчка канела
1 чаена чаша водап
Изчистваме добре калмарите,като ги поливаме с лимонов сок.В подходяща тенджерка слагаме олио или зехтин и запържваме лукът.Прибавяме виното,солта,дафиновият лист,канелата.Добавяме и настърганите домати.Прибамя се и 1 чаша вода и доматеното пюре. След като поври малко тази смес,прибавяме калмарите и оставяме да се вари до готовност.

19 юли, 2014

Сьомга на фурна със зеленчуци и пюре от хумус




Предварително се маринова няколко часа преди приготвяне с малко бяло вино около 50 мл,соев сос-20 мл,чер пипер микс,Универсална подправка Микадо от Лидъл,и около 20 мр лимонов сок.След това се поставя в подходяща тавичка заедно с марината като на дъното сме поставили 4-5 супени лъжици хумус върху който е поставено филето,полива се с малко зехтин или олио и се пече,не повече от 30 минути.
Забележка:При мене хумусът е готов купен от арабски магазин

06 юли, 2014

Бриоши с течен шоколад




600г бяло брашно
250мл топло мляко
20г прясна мая
90г захар
90г меко краве масло
2 яйца+ 1 жълтък за намазване
есенция ванилия
1 жълтък+малко мляко за намазване
течен шоколад за пълнеж

Поставят се продуктите в домашната хлебопекарна в съответният ред.Пуска се на програма за месене и втасване.След като свърши програмата се изважда тестото,разточва се на тънка кора и с помощта на чаша се изрязват кръгчета.В подходяща тавичка за мъфини се поставят по 3 кръгчета намазани с течен шоколад,със сгъвката  надолу/ Пълнежа може да бъде локум,парченца шоколад,плодове /.Изчаква се да втасат втори път,намазват се със жълтък и малко олио.Печем до готовност,до порозовяване

28 юни, 2014

Сладкиш с тиква и грис




 2 чаени чаши грис
2 чаени чаши брашно
2 чаени чаши захар но носи и повече
600 грама тиква
1 бакпулвер
2 чаени чаши орехи
2 чаени чаши прясно мляко
1кафяна лъжичка канела
ванилия при мене течна сложих я в млякото

Смесват се гриса,брашното,захарта и бакпулвера.Объркват се хубаво.
Тиквата се смесва с канелата.В рецептата не е описано дали тиквата е настъргана или нарязана на тънки парчета.За което аз я приготвих нарязана на тънки парченца.Но най добре и естетически ще бъде ако е настъргана.
В подподяща форма покрита с намазнена хартия за печене се поставя ред тиква,отгоре са насипва от сухата смес със грис,после насипваме начукани препечени орехи.Така се редуват пласт след пласт като завършваме сс тиква отгоре.Заливаме с прясното мляко и поставяме във фурната за печене.Пече се в умерена фурна до готовност около 40 минути.Аз върху последният слой нарязана тиква наръсих кафява захар и стана много хубава карамелизирана коричка.След като изстине нарязваме в желана форма.



14 юни, 2014

Гръцко бисквитено парфе



2 пакетчета плодово желе в оригинал е Портокалово а при мен Череша
1 кофичка изцедено кисело мляко или гъста заквасена сметана
250 мл натурален сок от череши
2 пакетчета Пудинг крем ванилия с варене
5 супени лъжици Нишесте
1 ½ пакет обикновени бисквити
За Глазурата
200 мл сладкарска сметана
3 натурални шоколада
1 чаена лъжица масло
Филирани бадеми за гарниране отгоре
Малко прясно мляко за потапяне на бисквитите
Малко коняк или уиски за аромат

В подходящ съд загряваме 1 ½ чаена чаша вода в който сипваме 2 пакетчета със желатин.След като се разтвори хубаво сипваме вътре 5 супени лъжици нишесте,1 чаена чаша натурален сок от череша,и сметаната.Разбърква се хубаво до хомогенна смес.В друг подходящ съд подготвяме 2 пакетчета Ванилия пудинг и го сваряваме според указанията,ако обичане по сладко се добавя захар според желаното количество.Към така леко сварения пудинг Ванилия прибавяме плодовата смес от желетата,нишестето и плодовият сок.Слагаме на котлона и започваме да бъркаме за да не загори, Щом започне да се сгъстява бъркаме да не загори и оставяме да се постъсти още малко,сваляме от котлона и оставяме да се охлади.
В подходяща тавичка нареждаме един ред от бисквити потопени в прясно мляко ароматизирано с коняк или уиски. Запълваме навсякъде с бисквити и изсипваме крема. Ако все още е рядък изчакваме да се сгъсти и отгоре нареждаме 2 ред бисквити.Поставяме в хладилник да стегне хубаво и най отгоре заливаме със шоколадова глазура приготвена от 200 мл течна сладкарска сметана,която сме сложили в подходяш съд.Слагаме я на котлона само да заври и вътре в нея начупваме 3 шоколада.Разъбркваме хубаво до еднородна смес,изчакваме леко да се охлади и заливаме парфето.Отгоре наръсваме филирани бадеми и поставяме пак в хладилник да се охлади.

ИЗТОЧНИК