Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

16 септември, 2014

Градинарски омлет




2 глави лук
2 зелени чушки
2 червни чушки
1 тиквичка
200 мл течна сметана
100 гр.настърган кашкавал
сол,Универсална подправка
магданоз
1/2 паткетче бакпулвер
4 супени лъжици брашно
3 скилидки чесън
Задушете лука в малко мазнина. Добавете пресования чесън и нарязания магданоз или копър. Разбъркайте и свалете от огъня. Изсипете го в чиния.В същия тиган задушете зелените чушки и тиквичката (малка), нарязани на кубчета, за около 10-15 минути. Изсипете и тях в друга чиния. Задушете и червените чушки в малко мазнина.Разбийте яйцата със сметаната, настърганият кашкавал, сол и черен пипер 
на вкус. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте.Разделете сместа на три части и във всяка сипете (в една-лука, в друга-тиквичките със зелените чушки, и в трета - червените чушки).В намаслена и набрашнена тава сипете първо сместа с лука, после червените чушки и най-отгоре тиквичките със зелените чушки. Печете на 180 С за около 40 минути.

Източник



03 септември, 2014

Масленки и домашна торта а-ла " Рафаело "



6 яйца
180г захар
160г пресято брашно
½ пакетче бакпулвер
300 мл прясно мляко за сиропиране на блатовете

За крема
1 кутия подсладено кондензирано мляко Дулсе де лече
250 гр. Масло
150 гр.кокосови стърготини
течен шоколад за гарниране

Разделят се белтъците от жълтъците.Разбиваме ги на пяна.Жълтъците със захарта разбиваме до побеляване и удвояване на обема.Прибавяме брашното с бакпулвера и добавяме белтъците като вече се рарзбива мвичмателно с дървена лъгица или силиконова шпатула,за да не спаднат белтъците.Изсипваме в подходяща тава но по дълбока.Сместа може сщо да се раздели на две и да се изпече на два пъти ако нямате подходяща дълбока тавичка.След като се изпече блатът се изчаква да изстине и се разязва на две.Сиропира се с хладко топло мляко .

Крема се приготвя като се разбие маслото с \Дулсе де лече до еднородна смес,прибавят се кокосовите стърготини и се пристъпва към сглобяване на тортата.Поставя се първия блат,нанася се крем,поставя се втория блат и се измазва цялата торта с крем.Ако не стигне крема може да се измаже с разбита сметана или се гарнира със шоколад.


Масленки
1 ч. чаша мас
1 ч. ч. захар
1 яйце 
брашно-колкото поеме, на малки части се добавя докато се бърка докато спре да лепне и може спокойно да се оформят топки. Пека го на 130 градуса около 15 мин

30 август, 2014

Баба Гануш



2 патладжана 
2-3 скилидки чесън
3 супеви лъжици сусумов тахан
3 супени лъжици зехтин или олио
2-3 супени лъгици смлени орехи
2-3 супени лъжици кисело мляко
6-7 стръка мажданоз
сокът на 1/2 лимон
сол на вкус
Изпичаме патладжаните.Обелваме и смиламе в блендер.В купа смесваме тахана,олиото орехите и киселото мляко заедно с патладжана.Рзбъркваме да хомогенна смес


Източник

Сиропирана сладка баница по рецепта на Ваня Джорджевич



Сварява се сироп от 600мл.вода и 400гр. захар и оставям да изстине-Разбиват се 4  яйца с 200гр.захар,добавят се  200гр. кисело мляко,1 бакпулвер ,ванилия,кората на лимон и 200
мл.олио.В тази смес се накъсва на  на парченца 400гр. кори за баница и се сипва във форма за кекс.Пече се  на 150 градуса.Готовата баница се залива със сироп ,така топла и във формата.Като изстине я обръщаме в/у чиния


Вкусен гръцки сладкиш с много крем




1 чаена чаша нарязани орехи предварително леко запечени
1 кафяна чаша захар
½ чаена чаша масло
1 чаена чаша брашно
За крема със сирене крема
1 пакетче сирене крема-125 гр.
1/2 чаена чаша пудра захар
1 кутия течна сладкарска сметана-200 грама
За крем Ванилия
1 пакетче крем ванилия на Д-р Йоткер без варене
прясно мляко споед опаковката на пакетчето-300 мл
За шоколадовият крем
1 пакетче крем шоколад на Д-р Йоткер без варене
прясно мляко според указанието на опаковката-300мл
За гарниране отгоре
1 опаковка сладкарска сметана-200 грама
натрошен или настърган шоколад,или друга различна гарнитура според желанието
Предварително затопляме фурната.Намазняваме подходящ съд,като разбиваме с миксер маслото със захарта на пухкав крем и добавяме орехите.Печем до порозовяване и изваждаме да се охлади
Пригогтвяме си кремовете:Крем ванилия и Крем шоколад според упътването на опаковката
За крема със сирене крема:Слагаме крема сиренето в подходяш съд за разбиване,добавяме захарта и сметана и разбиваме на гъст крем.
Започва се сглобяване на сладкища:Първо се нанася крема с крем сирене,след това Крем ванилия,най отгоре крем шоколад и завършваме със разбит сметанов крем,наръсваме с настърган шоколад и поставяме в хладилник да стегне.

17 август, 2014

Сладкиш с пудингов пълнеж



3 яйца
80 мл.прясно мляко
80 мл.олио
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша+2 с.л брашно
2 с.л какао
ванилия
1 бакпулвер
За крема
2 крема пудинг ванилия на Д-р Йоткер
1 литър мляко
4-5 супени лъжици захар
За гарниране
2 кутии сладкарска сметана

Разбиват се яйцата със захарта до побеляване,прибавяме олиото,прясното мляко,какаото и брашното с бакпулвера.Разбиваме до хомогенна смес.Поставяме в подходяща подмазана и набрашнена тавичка и печем до готовност.Проверяваме с клечка.След като изстине се набожда  целия сладкищ на разстоние,с чашка с много малък диаметър на отвора.Получават се дупки на разстояние в сладкиша
Приготвяме си крем пудинга според указанието на опаковката,изчакваме леко да изстине и пълним така образувалите се дупки в сладкиша с крем пудинга,колкото остане от крема се намазва отгоре .Остатъка от издълбаното се натрошава върху сладкиша и се изчаква малко да стегне.След това разбиваме 2 сладкарски сметани с малко пудра захар според указанието,до получаването на твърд крем.Шприцоваме върху сладкища и поставяме в хладилник да стегне.


Източник

16 август, 2014

Лазаня със спанак и сирене



Кори за Лазаня без предварително варене
1кг спанак или друг листен зеленчук /Лапад,Левурда /
3 глави лук
2 домата
4 скилидки чесън
Универсална подправка
2 моркова
чер пипер
50 мл олио
300 гр. сирене
Зелени подправки:Магданоз,Целина,Девисил,Джоджен
За бешамела:
500 мл прясно мляко
3 супени лъжици брашно
3 супени лъжици олио
чер пипер
Универсална подправка
Предварително се подготвя бешамела,като се запържва брашното с олио до зачервяване.Разрежда се с прясното мляко и се подправя на вкус.Оставя се по рядък бешамел,не толкова гъст.
Спанака изчистен измит и нарязан на дребно се задушава в олио с нарязан на дребно кромид лук,морковите нарязани на тънки филийки,2 домата смлени на блендера и 3 скилидки чесън също смлени.Подправя се с подправките на вкус и след като изстине се натрошава сирене в тази смес.
В подходяща тавичка на дъното се сипва малко бешамел и започват да се подреждат корите за Лазаня.Върху тях нанасяме смес от спанак със сирене,покриваме с кори за лазаня и наливаме от бешамела.Така процедираме докато свърши сместа и най отгоре завършваме с кори за Лазаня.Нанасяме последният бешамел и запичаме до готовност.След като стане готово изваждаме,посипваме с настърган кашкавал и запичаме до порозовяване на кашкавала..