Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

05 октомври, 2014

ОРИЗОВО ГАЛАКТОБУРЕКО / Γαλακτομπούρεκο με ριζι /







1 пакет листи за баница
100 гр. Масло+100 мл олио за намазване на листите
1 литър прясно мляко
200 гр.захар
4 яйца
100 гр.ориз
3 ванилии
За сиропа:
1 ½ чаени чаши вода
800 гр.захар
кората на един лимон
1 пръчица канела
Приготвяме предварително ориза като го поставяме в много малко вода за да набъбне.След това го смиламе в блендер ,за да се получи една гъста еднородна смес.В отделен съд разбиваме яйцата със захарта оризовата смес и ванилията.Слагаме на котлона литър вляко да се затопли и след това прибавяме яйчено оризовата смес,като варим до сгъстяване.Сваляме от котлона и леко охлаждаме.
В подходяща тавичка с диаметър 32 см.започваме да подреждаме листите като се разделят на две половини.Ако са 16,първите 8 листа намазани се подреждат в тавата като краищата им излизат извън ръбът на тавата.Изсипваме кремът,и забрръщаме краищата на листите на вътре.Отгоре поставяме останалите 8 листи също намазани с масло.След като свършат листите се правят разрези с остър нож.И се поставя да се пече в предварително затоплена фурна на 170 градуса.След като се изпече и листите порозовеят отгоре се изважда и се оставя да изстине.
Приготвяме си сироп от 1 ½ чаена чаша вода и 800 гр.захар,настъргана кората на ½ лимон и 1 пръчица канела След като се свари гъст сироп изваждаме канелата .Както е още топъл сиропа,заливаме студеното галактобуреко

01 октомври, 2014

Патладжан ветрило с наденички,доматен сос и топено сирене





4 патладжана
1 глава лук
4 сурови наденички обелени от ципата

4 домата
1 глава чесън
300 гр. настърган кашкавал
2 малки опаковки топено сирене
100 мл.олио
Универсална зеленчукова подправка Микадо,чер пипер

Предварително се нарязват патладжаните на филийки като не се реже до края в основата им.Насоляват се и се одставят така престоят около час.
Предварително смилам в блендера 4 домата с няколко скилидки чесън, и 1 чаена лъжца Универсална залунчукова подправка.
В подходяща тава наливам на дъното доматеният сок с малко олио, подреждам изцедените патладжани като във всеки отрязан отсек започвам да нареждам,лук нарязан на шайби,топено сирене,наденичка,пак топено сирене и лук.Завивам тавичката с алуминево фолио и пускам да се пече на 170 градуса около 40 минути.След това махам фолиото и запичам до зачервяване на патладжана.Изваждам от фурната наръсвам настърган кашкавал и отново поставям във фурната до зачервяване на коричката.Изваждаме и сервираме

28 септември, 2014

Бърза и лесна торта с кроасани и ванилов крем






400 гр.мини кроасани
200 гр.заквасена сметана
8 супени лъжици захар
2 пакетчета пудинг ванилия на |Д-р Йоткер
80 гр.пудра захар
600 мл прясно мляко

Предварително си подготвяме крема според указанието на опаковката.
В подходяща тортена форма с падащ ринг,слагаме малко от крема,нареждат се част от кроасаните и се излива част от горещият крем.Така процедираме до свършване на кроасаните.Най отгоре се залива с крем от заквасена сметана и пудра захар.Гарнира се по желание.Престоява една нощ в хладилника.






16 септември, 2014

Сладкиш с круши






125 г краве масло
1 чаена чаша захар
3 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора 
3-4 големи твърди круши
ванилия 

за поръсване:
2 с.л. кафява захар
2 с.л. филирани бадеми

за глазиране:
2 с.л. мед в оригинала е кайсиев мармалад

Разбива се маслото със захарта.Добавят се яйцата,киселото мляко,брашното с блакпулвера и накрая нарязаните круши на парченца заедно с ванилията.
В подходяща намазана тавичка изсипваме сместа и отгоре наръсваме с кафява захар и филирани бадеми.
Печем до готовност на 170 градуса.След изваждане се изчаква леко да изстине и глазираме с леко затоплен течен мед.


Източник

Градинарски омлет




2 глави лук
2 зелени чушки
2 червни чушки
1 тиквичка
200 мл течна сметана
100 гр.настърган кашкавал
сол,Универсална подправка
магданоз
1/2 паткетче бакпулвер
4 супени лъжици брашно
3 скилидки чесън
Задушете лука в малко мазнина. Добавете пресования чесън и нарязания магданоз или копър. Разбъркайте и свалете от огъня. Изсипете го в чиния.В същия тиган задушете зелените чушки и тиквичката (малка), нарязани на кубчета, за около 10-15 минути. Изсипете и тях в друга чиния. Задушете и червените чушки в малко мазнина.Разбийте яйцата със сметаната, настърганият кашкавал, сол и черен пипер 
на вкус. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте.Разделете сместа на три части и във всяка сипете (в една-лука, в друга-тиквичките със зелените чушки, и в трета - червените чушки).В намаслена и набрашнена тава сипете първо сместа с лука, после червените чушки и най-отгоре тиквичките със зелените чушки. Печете на 180 С за около 40 минути.

Източник



03 септември, 2014

Масленки и домашна торта а-ла " Рафаело "



6 яйца
180г захар
160г пресято брашно
½ пакетче бакпулвер
300 мл прясно мляко за сиропиране на блатовете

За крема
1 кутия подсладено кондензирано мляко Дулсе де лече
250 гр. Масло
150 гр.кокосови стърготини
течен шоколад за гарниране

Разделят се белтъците от жълтъците.Разбиваме ги на пяна.Жълтъците със захарта разбиваме до побеляване и удвояване на обема.Прибавяме брашното с бакпулвера и добавяме белтъците като вече се рарзбива мвичмателно с дървена лъгица или силиконова шпатула,за да не спаднат белтъците.Изсипваме в подходяща тава но по дълбока.Сместа може сщо да се раздели на две и да се изпече на два пъти ако нямате подходяща дълбока тавичка.След като се изпече блатът се изчаква да изстине и се разязва на две.Сиропира се с хладко топло мляко .

Крема се приготвя като се разбие маслото с \Дулсе де лече до еднородна смес,прибавят се кокосовите стърготини и се пристъпва към сглобяване на тортата.Поставя се първия блат,нанася се крем,поставя се втория блат и се измазва цялата торта с крем.Ако не стигне крема може да се измаже с разбита сметана или се гарнира със шоколад.


Масленки
1 ч. чаша мас
1 ч. ч. захар
1 яйце 
брашно-колкото поеме, на малки части се добавя докато се бърка докато спре да лепне и може спокойно да се оформят топки. Пека го на 130 градуса около 15 мин

30 август, 2014

Баба Гануш



2 патладжана 
2-3 скилидки чесън
3 супеви лъжици сусумов тахан
3 супени лъжици зехтин или олио
2-3 супени лъгици смлени орехи
2-3 супени лъжици кисело мляко
6-7 стръка мажданоз
сокът на 1/2 лимон
сол на вкус
Изпичаме патладжаните.Обелваме и смиламе в блендер.В купа смесваме тахана,олиото орехите и киселото мляко заедно с патладжана.Рзбъркваме да хомогенна смес


Източник