Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

04 декември, 2014

Бабините курабета



4 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка сода
1 амонячна сода
100 грама смлени на по едро орехи
ванилия
лимонова есенция,или лимонова кора настъргана
Брашно колкото поеме
Разбиват се яйцата със захарта,прибавя се млякото с разтворената сода в него,олиото и брашното смесено с амонячната сода.
Меси се меко не твърдо тесто,да не лепне по ръцете.Оформяме топчета всеки си избира големината по желание.Топим в азбито яйце и след това в захар,/ Може и кафява захар ,става по ефектно и се карамелизира захарта отгоре/.Печем до готоввост.

30 октомври, 2014

Медено орехова торта



3 яйца
1/2 ч.ч. захар
2 пълни супени лъжици мед
1 пълна чаена лъжичка сода бикарбонат
125 г краве масло
125 мл олио
200 г смлени орехи
150 г брашно
1 капсула ванилия

за крема:

400 г заквасена сметана
1 опаковка дулсе де лече (397г)
100 г краве масло на стайна температура
1 капсула ванилия
100 г смлени орехи

още орехи и шоколад за украсата

Содата и меда се слагат в огнеопорен съд и се поставят на слаб котлон да се карамелизират до получаване на жълта пяна. Към горещата смес се прибавят маслото и захарта и всичко се разбърква до разтварянето на захарта. Прибавя се олиото, разбитите с тел яйца и останалите продукти. Всичко се разбърква много добре и сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма. Пече се в загрята на 180* фурна. 
Блатът се охлажда и се реже на две. Всички продукти за крема се смесват и единият блат се намазва с крем. Поставя се горния, които също се покрива много хубаво. Измазва се хубаво с крем и се декорира по желание

Източник

Запеканка с колбас и палачинково тесто





2 супени лъжици магданоз
1 супена лъжица олио
1 шипка захар
1 шипка сол
50 мл.  вода
400 мл прясно мляко
9 супени лъжици брашно
3 яйца
2 моркова
1 кг картофи
2 тиквички
2 наденички
Обелват се картофите тиквичките и  морковите, настъргват  се на ренде или се смилат в чопър блендер.
На дъното на подходяща форма,слагаме картофи,отгоре моркови върху тях тиквичка и най отгоре колбаса /наденички при мен/
В отделна купа разбиваме продуктите за палачинковата смес,яйцата със захарта,солта,добавяме млякото брашното,водата и олиото.Разбиваме хубаво и с получената смес заливаме равномерно отгоре.Печем в загрята фурна до готовностОтгоре наръсваме нарязан магданоз

Бърз и лесен сладкиш с шоколадови вафли



1 кофичка кисело мляко
1 чаена чаша захар
1 чаена лъжица сода
2 чаени чаши брашно
5 шоколадови вафли при мен Троя
2 супени лъжици масло
 В купа се изсипва киселото мляко, содата, разбърква се. Добавя се захарта, разбърква се да се поразтопи. Слага се олиото и отново се разбърква. Прибавяме постепенно брашното,и накрая - настъргани на ренде 3 вафли, разбърква се отново. В намазана с олио и посипана с брашно тавичка се изсипва сместа. Пече се на 180 гр., в предварително загрята фурна около 45 мин . След изваждане веднага се намазва с маслото и накрая се  поръсва с 2 настъргани вафли. 





Източник

05 октомври, 2014

"ΜИРМИНГАТО" (μυρμηγκατο) С КРЕМ И КРУШИ



150 гр-краве масло
120 гр.захар
3 яйца
200 гр.брашно
150 гр.заквасена сметана / в оригинал е цедено кисело мляко /
50 гр.шоколадови пръчици
1 опаковка пудинг ванилия на Д-р Йоткер
2 круши или друг плод по избор
няколко лъжици захар за пудинга по желание ако искате колко сладък да бъде
2 чаени лъжички бакпулвер
ванилия

Приготвя се крема според указанието на опаковката.
Изчистват се крушите и нарязват на филийки,поставят се в тиган с малко водичка и 1 лъжица захар за да омекнат,това се прави ако са твърди крушите.Ако са по меки се използват направо.Но да се внимава да не се разкашкат много крушите.
В отделен съд разбиваме яйцата със захарта до побеляване.Прибавяме заквасената сметана,брашното с бакпулвера и шоколадовите пръчици.Разбъркваме до еднородна смес и изсипваме в подходяща тавичка.Изстиналият крем поставяме в пош и шприцоваме на равни разстония целият сладкиш.Отгоре подреждаме крушите нарязани на филийки.Поставяме в предварително загрята фурна и печем до готовност.Отгоре се наръсва с пудра захар.



ОРИЗОВО ГАЛАКТОБУРЕКО / Γαλακτομπούρεκο με ριζι /







1 пакет листи за баница
100 гр. Масло+100 мл олио за намазване на листите
1 литър прясно мляко
200 гр.захар
4 яйца
100 гр.ориз
3 ванилии
За сиропа:
1 ½ чаени чаши вода
800 гр.захар
кората на един лимон
1 пръчица канела
Приготвяме предварително ориза като го поставяме в много малко вода за да набъбне.След това го смиламе в блендер ,за да се получи една гъста еднородна смес.В отделен съд разбиваме яйцата със захарта оризовата смес и ванилията.Слагаме на котлона литър вляко да се затопли и след това прибавяме яйчено оризовата смес,като варим до сгъстяване.Сваляме от котлона и леко охлаждаме.
В подходяща тавичка с диаметър 32 см.започваме да подреждаме листите като се разделят на две половини.Ако са 16,първите 8 листа намазани се подреждат в тавата като краищата им излизат извън ръбът на тавата.Изсипваме кремът,и забрръщаме краищата на листите на вътре.Отгоре поставяме останалите 8 листи също намазани с масло.След като свършат листите се правят разрези с остър нож.И се поставя да се пече в предварително затоплена фурна на 170 градуса.След като се изпече и листите порозовеят отгоре се изважда и се оставя да изстине.
Приготвяме си сироп от 1 ½ чаена чаша вода и 800 гр.захар,настъргана кората на ½ лимон и 1 пръчица канела След като се свари гъст сироп изваждаме канелата .Както е още топъл сиропа,заливаме студеното галактобуреко

01 октомври, 2014

Патладжан ветрило с наденички,доматен сос и топено сирене





4 патладжана
1 глава лук
4 сурови наденички обелени от ципата

4 домата
1 глава чесън
300 гр. настърган кашкавал
2 малки опаковки топено сирене
100 мл.олио
Универсална зеленчукова подправка Микадо,чер пипер

Предварително се нарязват патладжаните на филийки като не се реже до края в основата им.Насоляват се и се одставят така престоят около час.
Предварително смилам в блендера 4 домата с няколко скилидки чесън, и 1 чаена лъжца Универсална залунчукова подправка.
В подходяща тава наливам на дъното доматеният сок с малко олио, подреждам изцедените патладжани като във всеки отрязан отсек започвам да нареждам,лук нарязан на шайби,топено сирене,наденичка,пак топено сирене и лук.Завивам тавичката с алуминево фолио и пускам да се пече на 170 градуса около 40 минути.След това махам фолиото и запичам до зачервяване на патладжана.Изваждам от фурната наръсвам настърган кашкавал и отново поставям във фурната до зачервяване на коричката.Изваждаме и сервираме