Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

04 декември, 2014

Лучник с праз и бекон



1 чаена чаша прясно мляко
1 чаена чаша кисело мляко
1/2 кубче жива мая или 1 пакетче суха мая
2 яйца
2 супени лъжици олио
1 пакетче бакпулвер
1/2 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка сол
около 700 грама брашно
За плънката
четири стръка праз лук
половин чаена лъжица черен пипер
сол
300-400 грама пушен бекон /или прошуто /

Пресявате брашното. Правите кладенче в което поставете всички продукти за тестото. Предварително разтваряте маята в прясно мляко с няколко лъжици брашно, солта и захарта. Държите сместа с прясното мляко на топло, докато удвои обема си и тогава я прибавяте към кладенчето.
 Замесвате тестото, но нека бъде по-меко.
 Разделете тестото на две части. Едната част разтелете на дъното на тава. Върху нея изсипете предварително задушеният за 5 мин. праз и бекон, които сте нарязали на кубчета. Посолете плънката на вкус със сол и черен пипер.
 Върху плънката поставете останалото тесто, като го разтилате внимателно. Намазвате го с жълтък и го печете около 30 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна.

Пилешки дробчета с лук гъби и сметана


600 грама пилешки дробчета
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица масло
2 глави кромид лук
300 грама гъби
3 скилидки чесън
1 супена лъжица брашно
100 мл.бяло вино
риган,индийско орехче
1 супена лъжица горчица
200 гр.заквасена сметана
сол,черен пипер
Пилешките дробчета се почистват и измиват.В подходящ съд се загрява мазнина и се запържват дробчетата.Добавя се виното и се готви до полуготвоност.Добавят се гъбите и нарязаният лук на полумесци.Задушава се докато омекнат.При нужда де зобавя 2-3 супени лъжици вода.Накрая се разбърква с брашно разтворено в много малко вода,добавя се сметаната и щом клокне се снема от котлона.Наръсва се с нарязан магданоз и се сервира

Бабините курабета



4 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка сода
1 амонячна сода
100 грама смлени на по едро орехи
ванилия
лимонова есенция,или лимонова кора настъргана
Брашно колкото поеме
Разбиват се яйцата със захарта,прибавя се млякото с разтворената сода в него,олиото и брашното смесено с амонячната сода.
Меси се меко не твърдо тесто,да не лепне по ръцете.Оформяме топчета всеки си избира големината по желание.Топим в азбито яйце и след това в захар,/ Може и кафява захар ,става по ефектно и се карамелизира захарта отгоре/.Печем до готоввост.

30 октомври, 2014

Медено орехова торта



3 яйца
1/2 ч.ч. захар
2 пълни супени лъжици мед
1 пълна чаена лъжичка сода бикарбонат
125 г краве масло
125 мл олио
200 г смлени орехи
150 г брашно
1 капсула ванилия

за крема:

400 г заквасена сметана
1 опаковка дулсе де лече (397г)
100 г краве масло на стайна температура
1 капсула ванилия
100 г смлени орехи

още орехи и шоколад за украсата

Содата и меда се слагат в огнеопорен съд и се поставят на слаб котлон да се карамелизират до получаване на жълта пяна. Към горещата смес се прибавят маслото и захарта и всичко се разбърква до разтварянето на захарта. Прибавя се олиото, разбитите с тел яйца и останалите продукти. Всичко се разбърква много добре и сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма. Пече се в загрята на 180* фурна. 
Блатът се охлажда и се реже на две. Всички продукти за крема се смесват и единият блат се намазва с крем. Поставя се горния, които също се покрива много хубаво. Измазва се хубаво с крем и се декорира по желание

Източник

Запеканка с колбас и палачинково тесто





2 супени лъжици магданоз
1 супена лъжица олио
1 шипка захар
1 шипка сол
50 мл.  вода
400 мл прясно мляко
9 супени лъжици брашно
3 яйца
2 моркова
1 кг картофи
2 тиквички
2 наденички
Обелват се картофите тиквичките и  морковите, настъргват  се на ренде или се смилат в чопър блендер.
На дъното на подходяща форма,слагаме картофи,отгоре моркови върху тях тиквичка и най отгоре колбаса /наденички при мен/
В отделна купа разбиваме продуктите за палачинковата смес,яйцата със захарта,солта,добавяме млякото брашното,водата и олиото.Разбиваме хубаво и с получената смес заливаме равномерно отгоре.Печем в загрята фурна до готовностОтгоре наръсваме нарязан магданоз

Бърз и лесен сладкиш с шоколадови вафли



1 кофичка кисело мляко
1 чаена чаша захар
1 чаена лъжица сода
2 чаени чаши брашно
5 шоколадови вафли при мен Троя
2 супени лъжици масло
 В купа се изсипва киселото мляко, содата, разбърква се. Добавя се захарта, разбърква се да се поразтопи. Слага се олиото и отново се разбърква. Прибавяме постепенно брашното,и накрая - настъргани на ренде 3 вафли, разбърква се отново. В намазана с олио и посипана с брашно тавичка се изсипва сместа. Пече се на 180 гр., в предварително загрята фурна около 45 мин . След изваждане веднага се намазва с маслото и накрая се  поръсва с 2 настъргани вафли. 





Източник

05 октомври, 2014

"ΜИРМИНГАТО" (μυρμηγκατο) С КРЕМ И КРУШИ



150 гр-краве масло
120 гр.захар
3 яйца
200 гр.брашно
150 гр.заквасена сметана / в оригинал е цедено кисело мляко /
50 гр.шоколадови пръчици
1 опаковка пудинг ванилия на Д-р Йоткер
2 круши или друг плод по избор
няколко лъжици захар за пудинга по желание ако искате колко сладък да бъде
2 чаени лъжички бакпулвер
ванилия

Приготвя се крема според указанието на опаковката.
Изчистват се крушите и нарязват на филийки,поставят се в тиган с малко водичка и 1 лъжица захар за да омекнат,това се прави ако са твърди крушите.Ако са по меки се използват направо.Но да се внимава да не се разкашкат много крушите.
В отделен съд разбиваме яйцата със захарта до побеляване.Прибавяме заквасената сметана,брашното с бакпулвера и шоколадовите пръчици.Разбъркваме до еднородна смес и изсипваме в подходяща тавичка.Изстиналият крем поставяме в пош и шприцоваме на равни разстония целият сладкиш.Отгоре подреждаме крушите нарязани на филийки.Поставяме в предварително загрята фурна и печем до готовност.Отгоре се наръсва с пудра захар.