Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

13 април, 2015

Пърленки на тиган с магданоз кашкавал и сирене



1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. настърган кашкавал
1 ч.ч. настъргана шунка(или колбас по избор)/или чаша натрошено сирене с нарязан магданоз
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат

Настържете кашкавала.
Смесете киселото мляко със содата, солта, захарта и разбъркайте.
Прибавете брашното, кашкавала и замесете твърдо тесто, което разделете на 6 равни топки.
Настържете шунката.
Може вместо шунка да натрошите сирене и да добавите нарязан магданоз. 
Разточете всяка топка на кръгла кора.Сложете от едната страна на всеки разточен пласт избраната плънка и затворете и разточете още веднъж.Изпечете пърленките в тиган с малко мазнина от двете страни до готовност и поднесете горещи.

Качамак



50 грама царевично брашно
250 мл вода
50 грама сирене
щипка сол
50 грама масло
червен пипер
В подходящ съд сипваме водата и маслото да заври заедно със солта.Отделно с малко вода си размиваме брашното за да не стане на грашки когато го изсипваме във врящата вода.Бъркаме непрекъснато до получаване на една еднородна смес,когато започне да се отделя от стените на съда и се получават пътечки по дъното,качамака е готов.Разсипва се в подходящи чинии или купички.запържваме масло с малко червен пипер и изливаме върху качамака.Отгоре наръсваме натрошено сирене.

Източник

Морковена торта по рецепта на Йоли




3 яйца
1 чаена чаша захар
80 мл.портокалов сок
200 гр.настъргани моркови на ситно
40 гр.портокалови корички
кардамон
канела
джинджифил
1 чаена чаша брашно- 250 грама
1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат
50 грама стафиди
80 мл.олио

За крема
600 грама крема сирене
150 грама пудра захар
200 грама заквасена сметана
ванилия
настъргана портокалова кора /аз използвах от тези на Д-р Йоткер в пакетчетата/


В подходящ съд разбиваме яйцата със захарта ,добавяме портокаловия сок и всички ароматни подправки,олиото и накрая брашното със содата.Прибавяме настърганите моркови до получаване на еднородна смес.Изсипваме в подходяща тортена форма и печем до готовност.След изваждане охлаждаме блата и разрязваме на  две.
Намазваме с презварително подготвения крем и оставяме в хладилник да стегне.

Източник

Пилешки крилца с корнфлекс



1 кг пилешки крила
1 супена лъжица сол
2-3 супени лъжици брашно
подправки /Чер пипер,джинджифил,кардамон,Мексиканска подправка,Универсална зеленчукова подправка ,чесън на прах,червен пипер/
2 яйца
1 чаена чаша корнфлекс, смлян в блендер
олио за пържене

Предварително крилцата се почистват, измиват и подваряват.След това се изваждат и се овалват в брашното в което съм разбъркала всички подправки с малко сол.Потапят се в яйцата и след това се потапят в корнфлекс.Пържат се в гореща мазнина до готовност.След това се изваждат на домакинска хартия да попие останалата мазнина.Сервираме с различна гарнитура.

Източник

29 януари, 2015

Старозагорска Карниера по рецепта на Бонка Димитрова



В групата "Домашни вкусотии" на Фейсбук се появи тази рецепта, и аз реших да приготвя нещо по нея.Идеята е на Бонка Димитрова

1 кубче жива мая или 2 пакетчета суха мая от 7 грама
2 яйца + 1 белтък  /Жълтъка за намазване /
200 грама мас или краве масло но не растителна мазнина
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
300 грама сирене
200 мл. хладка вода
200 мл.прясно мляко
Около 700 грама брашно.

Предварително се активира маята с малко прясно мляко,1 чаена лъжичка захар и малко брашно.
В отделен съд забъркваме от водата,прясното мляко яйцата сол , брашно   и малко натрошено сирене, гъсто кашовидно тесто.Към него добавяме активираната мая.Разбъркваме хубаво до получаване на хомогенна смес.Оставяме така да втаса, до удвояване обема на тестото.
Поставяме в намазана тавичка сместа,като отгоре на места нарязваме парченца мазнина,натрошаваме сирене по цялата повърхност и намазваме с разбит жълтък с масло и  малко олио.Печем до зачервяване.След изваждане нарязваме на триъгълници.

Забележка: Тестото трябва да е толкова гъсто, че да пада на парцали когато се разбърква със шпатулата, или с разбивалка.Маслото се поставя отгоре нарязано на малки парченца, или с лъжичка се гребва и се пускат парченца от мазнината.Вътре в самото тесто не се слага мазнина.В тестото може да се сложи сирене за по добър вкус,но да бъде по едро натрошено защото иначе се стопява от топлината.Количестово на брашното зависи от самото брашно,някъде отива по малко,другаде повече брашно,зависи от марката на брашното

24 януари, 2015

ΜΠΑΜΠΑΣ σιροπιαστοσ -Бабас гръцки сиропиран сладкиш




6 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
½ чаена чаша грис
ванилия
1 бакпулвер

За сиропиране
2 чаени чаши студено мляко

Другият сироп:
2 чаени чаши захар
2 чаени чаши вода
Разбиваме айцата със захарта до побеляване.Прибавяме грисът и брашното разбъркано с бакпулвер.Разбиваме до еднородна смес и изсипваме в подходяща форма.Печем до готовност.След изпичане сиропираме със студено прясно мляко 2 чаени чаши, след това сиропираме със сироп приготвен от захарта и водата.Оставяме така една нощ,за да попие хубаво сиропа.

На другия ден се обръща в по дълбока тавичка,за да не изтече сироп се прави така.Отрязва се отгоре калпаче и се шприцова разбита сметана.Гарнира се по вкус,със нарязани орехи или други ядки, или Шам фъктък, или коктейлни череши.

P.S Моите забележки.След като се изпече, още топъл да се извади от формата и веднага пак да се постави в нея.Чак тогава да се пристъпи към сиропиране с прясното мляко, и хубав гъст сироп,сиропа да не е воден.След като се извади от формата вече сиропиран сладкиша,да се постави в по дълбока форма,защото изтича малко сироп.Внимавайте когато се отрязва калпачето, да не е докрая защото от сиропа е омекнал сладкиша и да не се разпадне.Шприцовайте с пош, с по дълъг накрайник разбитата сметана.

17 януари, 2015

Белгийски сладкиш -тип торта по стара семейна рецепта





8 белтъка
1 чаена чаша пудра захар
8 жълтъка
250 грама млени,предварително запечени орехи
2 супени лъжици какао
ванилия

За крема
500 грама краве масло
2 чаена чаша пудра захар
4 супени лъжици брашно
2супени лъжица какао
600 грама прясно мляко

Белтъците бием с пудра захар на сняг,прибавяме разбитите жълтъци към белтъчната смес,като вече бъркаме със шпатула,за да не спаднат белтъците,добавяме орехите какаото и ванилията
Разделяме сместа на две и изсипваме в подходяща тортена форма за изпичане на блатовете. По оригинал рецептата е вид сладкиш като се пече в правоъгълна тава, и след изпичане се нарязва на 3 ленти които се слепват с крема,но аз реших да го направя във вид на торта.
След изпичане на блатовете ги оставяме да се охладят.
Приготвяме си крема,за тази торта-сладкиш,направих двойна доза крем.
Кравето масло се разбива с пудрата захар на хубав гъст крем,
4 супени лъжици брашно се разтварят в малко прясно мляко,заедно с 2 лъжици какао, и се добавят към 600 грама завряло прясно мляко до получаването на гъст крем.След като изстине кремът се прибавя към масленият крем и се разбърква хубаво със шпатула до получаване на хубав гъст и пухкав крем.С него мажем тортата-сладкиш-
Отгоре за декорация може да направите тлазура, по желание разтопен шоколад,или по ваше желание кой каквата декорация желае