Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

14 април, 2015

Домашен хайвер





1-2 супени лъжици хайвер
2-3 филии стар хляб
½ глава лук
½ кафяна чаша гореща вода
олио
лимонов сок или прясно изцеден лимон.

В подходящ дълбок но широк съд се поставя хайвера и половината от глава лук нарязан на дребно.Наливаме гореката вода,това се прави за да се напукат зърната.С пасатор започваме да пасираме.След като се образува една еднородна смес,започваме да доливаме олио до необходимата гъстота,като продължаваме да пасирваме нагоре надолу с пасатора.След като вече е готов хайвера се капва лимоновият сок и се добавя изцеденият хляб.Пасирва се до получаването на еднородна смес и хайвера е готов за консумация.




13 април, 2015

Великден 2015 година


Пърленки на тиган с магданоз кашкавал и сирене



1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. настърган кашкавал
1 ч.ч. настъргана шунка(или колбас по избор)/или чаша натрошено сирене с нарязан магданоз
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат

Настържете кашкавала.
Смесете киселото мляко със содата, солта, захарта и разбъркайте.
Прибавете брашното, кашкавала и замесете твърдо тесто, което разделете на 6 равни топки.
Настържете шунката.
Може вместо шунка да натрошите сирене и да добавите нарязан магданоз. 
Разточете всяка топка на кръгла кора.Сложете от едната страна на всеки разточен пласт избраната плънка и затворете и разточете още веднъж.Изпечете пърленките в тиган с малко мазнина от двете страни до готовност и поднесете горещи.

Качамак



50 грама царевично брашно
250 мл вода
50 грама сирене
щипка сол
50 грама масло
червен пипер
В подходящ съд сипваме водата и маслото да заври заедно със солта.Отделно с малко вода си размиваме брашното за да не стане на грашки когато го изсипваме във врящата вода.Бъркаме непрекъснато до получаване на една еднородна смес,когато започне да се отделя от стените на съда и се получават пътечки по дъното,качамака е готов.Разсипва се в подходящи чинии или купички.запържваме масло с малко червен пипер и изливаме върху качамака.Отгоре наръсваме натрошено сирене.

Източник

Морковена торта по рецепта на Йоли




3 яйца
1 чаена чаша захар
80 мл.портокалов сок
200 гр.настъргани моркови на ситно
40 гр.портокалови корички
кардамон
канела
джинджифил
1 чаена чаша брашно- 250 грама
1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат
50 грама стафиди
80 мл.олио

За крема
600 грама крема сирене
150 грама пудра захар
200 грама заквасена сметана
ванилия
настъргана портокалова кора /аз използвах от тези на Д-р Йоткер в пакетчетата/


В подходящ съд разбиваме яйцата със захарта ,добавяме портокаловия сок и всички ароматни подправки,олиото и накрая брашното със содата.Прибавяме настърганите моркови до получаване на еднородна смес.Изсипваме в подходяща тортена форма и печем до готовност.След изваждане охлаждаме блата и разрязваме на  две.
Намазваме с презварително подготвения крем и оставяме в хладилник да стегне.

Източник

Пилешки крилца с корнфлекс



1 кг пилешки крила
1 супена лъжица сол
2-3 супени лъжици брашно
подправки /Чер пипер,джинджифил,кардамон,Мексиканска подправка,Универсална зеленчукова подправка ,чесън на прах,червен пипер/
2 яйца
1 чаена чаша корнфлекс, смлян в блендер
олио за пържене

Предварително крилцата се почистват, измиват и подваряват.След това се изваждат и се овалват в брашното в което съм разбъркала всички подправки с малко сол.Потапят се в яйцата и след това се потапят в корнфлекс.Пържат се в гореща мазнина до готовност.След това се изваждат на домакинска хартия да попие останалата мазнина.Сервираме с различна гарнитура.

Източник

29 януари, 2015

Старозагорска Карниера по рецепта на Бонка Димитрова



В групата "Домашни вкусотии" на Фейсбук се появи тази рецепта, и аз реших да приготвя нещо по нея.Идеята е на Бонка Димитрова

1 кубче жива мая или 2 пакетчета суха мая от 7 грама
2 яйца + 1 белтък  /Жълтъка за намазване /
200 грама мас или краве масло но не растителна мазнина
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
300 грама сирене
200 мл. хладка вода
200 мл.прясно мляко
Около 700 грама брашно.

Предварително се активира маята с малко прясно мляко,1 чаена лъжичка захар и малко брашно.
В отделен съд забъркваме от водата,прясното мляко яйцата сол , брашно   и малко натрошено сирене, гъсто кашовидно тесто.Към него добавяме активираната мая.Разбъркваме хубаво до получаване на хомогенна смес.Оставяме така да втаса, до удвояване обема на тестото.
Поставяме в намазана тавичка сместа,като отгоре на места нарязваме парченца мазнина,натрошаваме сирене по цялата повърхност и намазваме с разбит жълтък с масло и  малко олио.Печем до зачервяване.След изваждане нарязваме на триъгълници.

Забележка: Тестото трябва да е толкова гъсто, че да пада на парцали когато се разбърква със шпатулата, или с разбивалка.Маслото се поставя отгоре нарязано на малки парченца, или с лъжичка се гребва и се пускат парченца от мазнината.Вътре в самото тесто не се слага мазнина.В тестото може да се сложи сирене за по добър вкус,но да бъде по едро натрошено защото иначе се стопява от топлината.Количестово на брашното зависи от самото брашно,някъде отива по малко,другаде повече брашно,зависи от марката на брашното