1 кг.брашно
3 яйца 1 жълтък за намазване
400 мл.прясно мляко
50 мл портокалов сок
настъргана кора от портокал
1 лъжица мед
5 супени лъжици захар
100 грама разтопен маргарин или масло
1 чаена лъжичка сол
ванилия,лимонова есенция
20 грама жива мая
сусам за гарниране
2 супени лъжици захар и малко вода за намазване след изпичане
Предварително се активира маята с малко прясно мляко,1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно.
В хлебопекарна се слагат продуктите в съответният ред.Първо мокрите съставки прясно мляко 400 мл.,яйца 2+1 белтък разбити,захар-5 супени лъжици,есенциите,мед-1 супена лъжица.
Поставяме брашното 400 грама,след като е активирана маята пускаме на програма за месене и втасване.След като втаса тестото се изважда и се разпределя на колкото топки е необходимо.Ако искате по малки гевречета на по малки топки,а за по големите на по големи топки.Оформят се с ръце фитили,сплитат се и се поставят в подходяща форма с хартия за печене за второ втасване.След това се намазват с разбит жълтък с малко олио и прясно мляко.Наръсва се с малко сусам и се пускат да се изпекат.След като станат готови още топли се намазват с четка или се полива внимателно отгоре с лъжица със захарен сироп студен от 2 супени лъжици захар и малко вода.
Източник