Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

07 юни, 2016

Φαβα /Λουβάνα / Гръцко национално ястие






250 гр. Фава
1 малка глава кромид лук
1 чушка
Универсална подправка
1 телешки бульон
50 мл.олио
Без предваително накисване на Фава, я поставяме в подходящ съд заедно с лукът чушката и всички подправки , варим до омкване на всички продукти.Смъкваме от котлона, оставяме малко да се охлади и пасираме с пасатор или в блендер до получаване на хубава еднородна смес,приличаща на пюре.
Отделно си нарязваме 1 малка глава кромид лук и запържваме до карамелизиране.При сервиране в чинията поставяме най отгоре от този лук, и изливаме тънка струйка зехтин.

Фава е вид жълт грах, известна е в гръцката кухня.Най хубавата Фава е от остров Санторини

Рулца със сирене на Емо:



1 1/2 чаени чаши топла вода
4 чаени чаши брашно
1 пакетче суха мая или половин кубче жива мая
2 суп.лъжици захар
1 суп.лъжица сол
300 гр-сирене
Замесва се меко тесто.Разтомчва се като се намазва с азтопено масло,напъсва се със сирене и се навива на руло.Нарядваме на шайби около 2 см.Оставят се да втасат около 30 минути.Наръсват се с чубрица и се поставян в намазана форма за мъфини.Печем до готовност.




Усукана баница питка





Мока капрезе



Невероятното Мока капрезе на Ваня Кръстева

3 яйца
150 гр. бадеми
100 гр. захар
100 гр.краве масло
50 гр.черен шоколад
1/2 бакпулвер
ванилия
3 супени лъжици какао
 За крема
200 мл прясно мляко
3 супени лъжици захар
1 супена лъжица нишесте
2 чаени лъжици нес кафе
ванилия
За поръска
белени филирани бадеми
кафява захар
20 гр.щоколад

Източник

Пълнено обезкостено пиле с Левурда и пушени сирена





1 пиле почистено и обезкостено
125 грама краве масло /1 опаковка /
Подправка за пиле

За плънката:
500 грама Левурда
100 гр-краве масло
Зелени подправки : Магданоз,Девисил,Целина, Джоджен
1 опаковка топено пушено сирене
100 грама пушена Моцарела
Универсална подправка
2 глави лук
Чер пипер
Чесън на прах

Предварително си подготвямеи плънката като запържваме лукът със Лавурда и зелените подправки до омекване.Прибавяме универсалната подправка, черния пипер и чесън на прах.След като омекне и се задуши леко плънката добавяме нарязани на парченца пушените сирена.Оставяме малко да изстине и пристъпваме към пълненето на пилето.
След като хубаво сме го напълнили, забождаме с клечки за зъби за да не изпадне плънката.Намазваме пилето с останалото 50 грама масло,червен пипер и подправка за пиле.Поставяме в подходяща тавичка за печене,завиваме с алуминиево фолио и печем така около 40 минути.След това махаме фолиото и запичаме пилето за да се получи хубава коричка и загар

Сладкиш с ябълки и масло по рецепта на Мария Саватинова




1 пакетче масло
2 пакета бисквити роден край с масло
4-5 големи ябълки нарязани на филийки или малки парченца
За заливката
5 яйца
1 чаена чаша захар
4 супени лъжици олио
4 супени лъжици вода
1 бакпулвер
1 чаена чаша брашно
100 грама смлени орехи
В подходящ съд се разтопява маслото, нареждат се бисквитите, въху тях нарязаните ябълки.Отгоре върху тях се излива яйчената смес.Пече се на 180 градуса до готовност.

Сьомга с паста нуделс и майонезено горчичен сос



2 филета сьомга
200 гр. Паста нуделс
Универсална подправка
Соев сос
Чер пипер
Подправка за риба

За соса
200 мл.майонеза течна
20 мл кетчуп
½ чаена лъжичка горчица

Предварително се маринова сьомгата с подправките.Оделно се сваряват нуделите и после леко се запържват.
Сьомгата се пече около 10 минути на 170 градуса до готовност.Гарнираме с паста Нуделс.Въобще гарнитурата може да бъде разнообразна по желание.