Отдавна вниманието ми бе привлечено от тази баклава.Обожавам сиропирани сладкиши и реших,че все някога това ще се прави.Ето дойде и редът на тази изключително вкусна и апетитна баклава.За мен е като компилация между реване и баклава,но наистина е неустоима на вкус и бързо се изяжда.
Продукти:
500гр.- кори "Фамилия"
Плънка I
100 гр.- пудра захар
150 гр. масло
2 яйца
1 с.л.- бакпулвер
150 гр.- грис
сок от половин лимон
1 ванилия
Плънка II
100 гр.- пудра захар
200 гр.- смлени орехи
2 яйца
кора от лимон
За сиропа:
1 кг.- захар
1 л.- вода
1ч.л.-лимонена киселина
1-2 пакетчета ванилия
Най-напред се приготвя сиропа.
Водата и захарта трябва да врят около 10 мин.
След това се добавят ванилиите и лимонената киселина.
Оставя се да се охлади.
Плънка I:
Отделят се белтъцете от жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг.
Мекото масло се разбива на крем с пудрата захар и се добавят жълтъците.
След това гриса,бакпулвера ,сока от лимон и ванилията .
Разбиват се до хомогенна смес.
Към нея се добавят белтъците и се разбърква всичко на ръка.
Плънка II:
Пак се разделят белтъци от жълтъци.
Белтъците се разбиват на сняг.
Жълтъците се разбиват с пудрата захар.
Прибавят се смлените орехи и кората от лимон.
Добавят се белтъците и сместа се хомогенизира.
Корите се разделят на три равни части.
В подходяща тава,предварително подмазана се слагат по две кори .
Мажат се с олио и така, докато се нареди едната трета от корите.
Без да се мажат с олио върху тях се разпределя Плънка I.
След това се реди втората половина от корите като се мажат през две ,без последната.Разпределя се Плънка II.
От горе се нареждат и останалите кори.
Баклавата се нарязва по желание с остър нож.
След това се намазва от горе с олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 гр.,за около 1час.
Горещата баклава се залива със студен сироп.
Оставя се да престои 24 часа преди да се консумира.
Източник