В
необятното пространство на интернет
се срещат безброй много рецепти на тази
торта,както се изрази една моя позната
храна на боговете.Но аз се спрях на
рецептата предложена от Мария Христу,защото
тя беше най изчерпателна и най добре
обяснена.Благодаря на Мария за тази
изключителна торта.
За
блатовете:
10
белтъка
400
гр. захар
300
гр. смлени орехи предварително препечени
За
крема:
100
гр. кристална захар
40
мл вода
120
гр. шоколад
3
супени лъжици какао
6
жълтъка
350
гр. краве масло
Шоколадов ганаш
200
мл. течна сметана
200
гр. шоколад
Разбиват
се белтъците сс захарта на пухкав сняг
като постепенно се прибавя захарта,след
което със шпатула и внимателно разбъркване
се прибавят смлените орехи.Тази смес
разделих в 3 еднакви чаши като пристъпих
към печенето на блатовете.В подходяща
тавичка с откопчаващ се ринг,на дъното
поставих хартия за печене и изпекох
така 3 блата-Да се внимава да не се прпекат
защото стават чупливи блатовете.Приготвяме
крема от 6 жълтъка разбити със захарта
до побеляване и удвояване на обема
им.Постепенно прибавяме кравето масло
,вода 40 мл и 3 супени лъжици какао,и
шоколада разтопен на водна баня.Всичко
това се бърка със шпатула до получаване
на еднородна смес.След като изстинат
блатовете пристъпваме към сглобяване
на тортата.В подходяща тортена чиния
поставяме първият блат,мажем с крем и
така до свършване на блатовотете,като
накрая завършваме с крем.Поставяме в
хладилник за няколко часа да стегне и
приготвяме Шоколадов ганаш за глазура
на тортата.Той се приготвя от 200 мл
сладкарска сметана и 200 гр. шоколад,като
сметана се кипва на котлона и към нея
се прибавя натрошеният шоколад.Разбърква
се хубаво изчаква се леко да изстине и
се нанася върху готовата торта.Да Ви е
сладко.
Източник
Източник
Много е изкусителна! Чак усещам вкуса на шоколада и орехите :)
ОтговорИзтриванеУспешна седмица, Доне!