3 яйца
1/2 ч.ч. захар
2 пълни супени лъжици мед
1 пълна чаена лъжичка сода бикарбонат
125 г краве масло
125 мл олио
200 г смлени орехи
150 г брашно
1 капсула ванилия
за крема:
400 г заквасена сметана
1 опаковка дулсе де лече (397г)
100 г краве масло на стайна температура
1 капсула ванилия
100 г смлени орехи
още орехи и шоколад за украсата
Содата и меда се слагат в огнеопорен съд и се поставят на слаб котлон да се карамелизират до получаване на жълта пяна. Към горещата смес се прибавят маслото и захарта и всичко се разбърква до разтварянето на захарта. Прибавя се олиото, разбитите с тел яйца и останалите продукти. Всичко се разбърква много добре и сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма. Пече се в загрята на 180* фурна.
Блатът се охлажда и се реже на две. Всички продукти за крема се смесват и единият блат се намазва с крем. Поставя се горния, които също се покрива много хубаво. Измазва се хубаво с крем и се декорира по желание
Източник
Няма коментари:
Публикуване на коментар