Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

21 септември, 2010

Домашно приготвено Dulce De Letche /Сгущенка/




Напоследък в почти всички рецепти от кулинарията и по специално в сладкарството се използа този крем.Нещата приготвени с него имат неповторим вкус.Има няколко начина за неговата направа.Първият и най лесен начин това е да се закупи от магазинната мрежа в готов вид.Продава се в големите хипермаркети или специалните магазини.Вторият начин е да си го направите сами в къщи от консерва подсладено кондензирано мляко.А третият начин който аз ползвам при отсъствието на консерва в къщи и когато нямам време да излизам за да търся по магазините е да си го приготвя сама.Нито е трудоемко нито пък скъпо.И така представям Ви моят начин на приготвяне на този крем.Рецептата съм я научила от моя близка през времето когато бях в Гърция.Там наименованието е Μαρμελαδα απο γαλα /Мармалад от прясно мляко/

2литра прясно мляко
500 г.захар
ванилия течна или на прах,а още по хубаво ще е да бъде на шушулка
1/4 чаена лъжичка сода.

В тенджера по възможност с двойно дъно слагаме прясното мляко с ванилията да ври.Щом започне варенето прибавяме захарта и содата.Разбъркваме добре да се разтопи захарта и намаляме котлона на най слабата позиция.Вари се в продължение на около 2 часа,като се разбърква отвреме навреме.Кремът е готов когато започне да получава карамелен цвят и започне да се сгъстява.Но не трябва да се чака да се сгъсти много,защото това ще стане когато изстине.Съхраняваме в подходящи съдове./буркани или специални кутии/ в хладилник/


П.П Ако по време на варенето падне температурата на варене,усилваме степента на котлона , когато започне да ври пак намаляме температурата.



Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар