3 яйца-единият жълтък се използва за намазване
1 чаша прясно мляко от мерителната чаша на машината /Прясното мляко може да се замени с кокосово мляко, или течна сметана/
1 пълна чаша захар- измерена с чашката на машината
60 мл. чаша разтопено масло или олио пак измерено с чашата на машината/а също е добре ако се смесят мазнините,олио и масло или маргарин,или олио и свинска мас/
2 супени лъжици течен подсладител
30 грама жива мая
брашно около 1 кг. Много зависи от брашното и машината как ще го поеме.
ванилия,лимонова есенция
по желание стафиди,предварително накиснати в някакъв алкохол или локум
бадеми или орехи
Предварително в една купичка слагам малко мляко,маята,1 чаена лъжица захар и малко брашно до получаването на хомогенна смес.Оставям настрана да се активира маята.
В контейнера на машината за хляб слагам прясното мляко в което съм разтворила всичката захар и течният подсладител, разбитите яйца и ароматитните есенции /Ванилия и цитронова есенция или специално есенция за козунаци/,насипвам брашното .На програма за тесто месене и втасване най отгоре в кладенче от брашното слагам активираната мая. По време на месенето се прибавя на няколко пъти мазнина докато се усвои от тестото.По време на месенето може да се наложи да се добавя по малко брашно за да се получи хубава топка,която да не лепне и не маже под бъркалките/което ще рече,че не точно 700 грама брашно отиват а по вече/.След като свърши програмата се оставя тестото и не се вади,защото сладкото тесто бавно втасва./Аз пускам машината да меси по няколко пъти в случая 3 защото в процеса на правене на този козунак съм се уверила,че само така по този начин стават много хубави конци след изпичането/
След втасването се изважда и на мазна повърхност разделям на 3 топки.С намаслени ръце разтеглям като издължавам и във всяка една от частите слагам локум,Навивам на руло и същевременно усуквам.Сплитам и поставям в различни форми като слагам във фурната на 50 градуса,завивам с чиста кърпа за да удвои обема си.След като и това стане,намазваме със жълтък и малко олио и прясно мляко,и се наръсва със захар.Печем в умерена фурна
P.S По време на печене, ако се е зачервил отгоре козунака, а отвътре още не е изпечен,слагам алуминиево фолио отгоре за да не прегори.Така докато се получи желаният цвят и хубаво изпечен козунак.
Благодаря за рецептата! Резултатът е поразителен!!!!!
ОтговорИзтриванеЩе бъде изпробвано скоро-
ОтговорИзтриванеЗдравейте ,за каква мерителна чашка става дума,защото са различни,моята е с вместимост 500мл
ОтговорИзтриванеРЕЦЕПТАТА Е МНОГО ХУБАВА АМА ЗАЩО Е ТОЗИ ПОДСЛАДИТЕЛ
ОтговорИзтриване