Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

25 септември, 2009

Шарлота с ябълки


По рецепта на Labrex от форума на "Бг-мама"

3 яйца
1 ч.ч. захар (250 мл) (ако ябълките са сладки, може да се намали)
около 100 гр размекнат маргарин или краве масло
1 ч.ч. брашно
½ ч.л.сода, угасена с оцет
щипка сол
ванилия, канела
ябълки (повече)

Вземаме намазана с масло или маргарин тортена форма с диам.25-26 см. Белим ябълките, изчистваме семките и режем на по-едри кубчета, докато запълнят 2/3 от формата.
В купа разбиваме с тел или вилица/лъжица (миксер не е нужен) 3 яйца с чаша захар и щипка сол, добавяме размекнатия маргарин/масло, разбъркваме, добавяме брашното, содата и ванилията.Хубаво размесваме и това е всичко.
По желание ръсим ябълките с канела. Изсипваме върху тях сместта, заглаждаме я и изчакваме около 5 мин да слезе надолу между ябълките.Може да поразклатите формата.
Печем на 170-180 град около 30 мин. Проверява се с клечица.Фурната включвам преди да излея сместта върху ябълките. Готовият сладкиш ръся с пудра захар.

22 септември, 2009

Тутманик



По рецепта на TheNMaster от форума на "Бг-мама"

1 кофичка кисело мляко
1/2 пакет масло
1 с.л олио
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
300 грама сирене
1 пакетче суха мая
брашно колкото поеме

В казанчето на машината за хляб слагаме продуктите в съответният ред.Пускаме на програма 7 за тесто и след като измеси тестото,разделяме на 2 топки.Всяка една разточваме намазваме с олио и наръсваме със сирене.Навиваме на руло и същевременно усукваме.Нареждаме в подходяща тавичка и оставяме да втаса. Намазваме с разбитото яйце с малко олио и печем на умерена фурна до готовност

21 септември, 2009

Лесен сладкиш без яйца


Порецепта на Рени55-От форума на Бг-мама

2 к.ч. к.мляко
1 чаена лъжичка сода
1 кафяна чаша олио
2 кафени чаши захар
1 кафяна чаша олио
4 кафени чаши брашно
ванилия
Всичко това се обърква и се изсипва в намазнена и поръсена с брашно тавичка Слага се във фурната и се пече на 180 градуса до готовност - около 20 мин. на моята фурна.

П.П По желание отгоре се наръсва с орехи или се намазва с някакво сладко.Аз направих шоколадова глазура от
8 супени лъжици вода
8 супени лъжици захар
8 супени лъжици олио
3 супени лъжици какао

08 септември, 2009

Телешко суфле по гръцки





1 1/2 кг Телешки шол
1/2 кг. кашкавал нарязан на тънки филийки
1/2 кг. бекон също нарязан на филийки
1 голяма кутия готварска сметана
3 супени лъжици олио
1 чаша бяло вино
3 домата нарязани на филийки
сол,чер пипер

Слагаме олиото в една голяма тенджера да се сгорещи и прибавяме телешкото да се запечата от всички страни.Прибавяме чашата вино и оставяме на много бавен огън да се задушава около 1 час,ако и нужно може да се прибави топла вода.Изваждаме телешкото от тенджерата и го разрязваме на тънки джулиени,които слагаме в тава,отгоре върху месото нареждаме беконът,а върху него кашкавалът.Изсипваме сметаната и изчакваме още около час докато сметана се поеме от месото и чак тогава слагаме във фурната на 180 градуса за около 15 минути.
Това ястие се предлага с гарнитура пилаф и салата от патладжани

Патладжанена салата:
Изпичаме патладжаните,изчистваме ги и поставяме в блендер заедно със нарязани домати,червен лук,магданоз,олио,сол и черен пипер и пасираме

Същата рецепта пригодена за Филипс Мултикукър:
Телешко суфле по гръцки пригодена за Филипс Мултикукър