Силно впечатление ми направи рецептата на Ани Шакарян-Маринова,и реших за коледните празници да го приготвя.
1 кг настъргана тиква
1 пакет фини точени кори "Фамилия"
10-12 сушени кайсии
1/2 чаена чаша предварително накиснати в алкохол стафиди
около 50 грама кафява захар Мусковадо
1 портокал
канела
джинджифил
4-5 супени лъжици галета
масло и олио смесени
200 грама нарязани орехи
Тиквата се настъргва и задушава в подходяш съд на котлона.Нарязват се сушените кайсии на малки парченца и се смесват със стафидите предварително накиснати в алкохол.В отделен съд се смесват сухите подправки /джинджифил,канела и малко индийско орехче/Орехите или на много едро смляни или нарязани с нож,/както казва авторката на рецептата да се усещат/.След като се задуши малко тиквата се прибавят кайсиите и стафидите.
На котлона в подходящ съд слааме равни количества масло и олио да се разтопи /Ако е необходимо се добавя още количество мазнина/
Взема се една кора и се намазва с маслената смес,върху нея прихлупваме втора кора и намазваме също с маслената смес,поръсваме върху цялата кора кафява захар.Поръсваме и от поправките с орехи , в късия край на всяка кора слагаме пълнеж от тиквата като отдолу преди да сложим пълнежа ръсим с галета.Навиваме на руло и нареждаме в тава.Намазват се рулата обилно с мазнина и тавата се слага да се пече тиквеника до получаване на приятен загар.Оставя се да се охлади и се наръсва с пудра захар.
Честито Рождество Христово, МИЛА МИ ПРИЯТЕЛКО!
ОтговорИзтриванеНека да съумеем да запазим
магията на Коледната нощ
през цялата година,
за да бъдем по-добри,
да се обичаме повече
и да имаме силата
да сътворяваме
по едно малко чудо всеки ден –
една усмивка, едно добро дело,
един топъл жест.
Бъдете живи, здрави
и истински щастливи ти и семейството ти!
Честито Рождество Христово, с пожелания:
ОтговорИзтриванеза здраве, мир и любов, много щастие и благоденствие;
за една красива и вълшебна Коледа,
светли и благословени празници, Диана
Благодаря Ви мили приятелки за хубавите слова.От такива изкусни специалистки като Вас,аз само се уча и благодарение на това предоставям на мен и моето смейство само хубавини.
ОтговорИзтриванеДонка, пиша ти тук дано го видиш на време.
ОтговорИзтриванеОбърни внимание на коментарите ,които си прочела за баклавата Копенхаген.Там с Живка коментираме щрудела ,а не баклавата.
Поздрави и Честит имен ден!
Дони, толкова съм отнесена, че чак сега виждам тази публикация! Разкошен тиквеник. Благодаря ти от сърце за доверието :)
ОтговорИзтриване