Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.
25 януари, 2011
Бисквитена торта с 3 вида крем
2 пакета маслени бисквити
500 мл .прясно мляко
1 малка бутилка безалкохолна газирана Фанта-портокал
1 малка бутилка безалкохолна газирана лимонада
1 пакетче портокалово нишесте
1 пакетче лимоново нишесте
Сваряваме прясното мляко и прибавяме ваниловото нишесте.Разбъркваме докато стегне и сваляме от котлона.
Портокалово нишесте се приготвя според указанията ,но се вари с газираното безалкохолно Фанта-портокал,до сгъстянаве на крема.
Лимоновото нишесте се приготвя според указанията,но се вари с газираната безалкохолна лимонада,до сгъстяване на крема.
В подходяща тавичка започваме да нареждаме ред бисквити,ванилов крем,ред бисквити портокалов крем,ред бисквити лимонов крем.Поставяме в хладилник за да стегне за една нощ.
Източник
Бисквитена торта с шоколадов и мока мус
За бисквитеният блат
125 грама масло или маргарин
4 чаени лъжички какао
1 кутия подсладено кондензирано мляко
2 пакета обикновенни бисквити
4 чаени лъжички коняк или друг алкохол
За шоколадовият мус
200 грама бял шоколад
200 мл.сметана
100 мл прясно мляко
1 пакетче желатин
За мока мус
1 кутия сметана 200 мл.от малките кутийки
1 кутия подсладено кондензирано мляко
150 грама шоколадов кувертюр или натурален шоколад
1 чаена лъжица нес кафе предварително разтворено в малко вода
1 пакетче желатин
Подготовка:
В подходящ съд разтопяваме маслото,прибавяме какаото,подсладеното кондензирано мляко,прясното мляко,коняка или друг аромат като натрошаваме бисквитите.Разбъркваме добре до еднородна смес.
Шоколадовият мус
В тенджерка слагаме прясното мляко след като леко заври натрошаваме шоколадовият кувертюр. Бъркаме до получаване на еднородна смес и сваляме от котлона,След като се охлади, прибавяме сметаната разбита на сняг и рабъркваме леко.Приготвяме си желатина според указанието и най накрая прибавяме и него.Оставяме за малко в хладилник да стегне леко мусът.
За мока мус
Разтопяваме шоколадовият кувертюр на водна баня.Разбиваме сметана заедно със подсладеното кондензирано мляко и кафето.Приготвяме си желатина според указанието и най накрая прибавяме и него.Оставяме за малко в хладилник за да стегне малко мусът
В подходяща тавичка изсипваме малко от бисквитената смес,отгоре насипваме от шоколадовияат мус,след това пак от бисквитената смес и най отгоре завършваме с мус мока.По желание може да се смени редът на подреждане на мусовете.
Източник
Суфле с кадаиф и зеленчуци
1 опаковка кадаиф
500 грама спанак
1 маруля
1 тиквичка настъргана
1 парче праз нарязано на малки парчета
1 пиперка
4 картофа
2 малки глави лук
200 грама сирене
2 чаени лъжици сирене крема
От зелените подправки аз използвах /,дивисил,целина,магданоз/
сол,пипер
200 грама различни твърди сирена /кефалотири,гравиера/
2 яйца
1 1/2 чаена чаша прясно мляко
Приготвяне:
Разтваряме кадаифа и поставяме в подходяща тавича /за предпочитане е огнеупорна тавичка/ Отгоре нареждаме един ред картофи нарязани на филийки,предварително изпържени и отцедени от олиото,на кухненска домакинска хартия.
В отделна тенджерка запържваме лукът,празът,спанакът и останалите зеленчуци /тиквичката,пиперката и марулята/.Прибавяме подправките и настърганото сирене заедно със сиренето крема.Изсипваме всичко това върху картофите и най отгоре настъргваме твърдите сирена /Кефалотири и гравиера/ Разбиваме 2 яйца и заедно с прясното мляко изливаме върху така приготвената смес.Оставя се около 10 минути така за да може да попие в кадаифа и се пече до готовност.Сирената трябва да получат една хубава коричка но не да прегарят.
Източник
500 грама спанак
1 маруля
1 тиквичка настъргана
1 парче праз нарязано на малки парчета
1 пиперка
4 картофа
2 малки глави лук
200 грама сирене
2 чаени лъжици сирене крема
От зелените подправки аз използвах /,дивисил,целина,магданоз/
сол,пипер
200 грама различни твърди сирена /кефалотири,гравиера/
2 яйца
1 1/2 чаена чаша прясно мляко
Приготвяне:
Разтваряме кадаифа и поставяме в подходяща тавича /за предпочитане е огнеупорна тавичка/ Отгоре нареждаме един ред картофи нарязани на филийки,предварително изпържени и отцедени от олиото,на кухненска домакинска хартия.
В отделна тенджерка запържваме лукът,празът,спанакът и останалите зеленчуци /тиквичката,пиперката и марулята/.Прибавяме подправките и настърганото сирене заедно със сиренето крема.Изсипваме всичко това върху картофите и най отгоре настъргваме твърдите сирена /Кефалотири и гравиера/ Разбиваме 2 яйца и заедно с прясното мляко изливаме върху така приготвената смес.Оставя се около 10 минути така за да може да попие в кадаифа и се пече до готовност.Сирената трябва да получат една хубава коричка но не да прегарят.
Източник
19 януари, 2011
Шоколадово ванилов чийзкейк
1 пак. бисквити при мене бисквити за торта с мляко
7-8 с. л. разтопено масло
1 ч. л. канела
2 с. л . кафява захар
За пълнежа.
4 яйца
1 ч.ч. кафява захар
500 гр. извара /аз използвах -кашкавалена-по мазна но безсолна/
200мл. сметана
1 пакет ванилов крем на "Д-р Йоткер" без варене
100гр натурален шоколад
Смиламе бисквитите, прибавяме останалите продукти и бъркаме до еднородна смес,Разстила се в подходяща тортена форма с откопчаващи се страни.Притискаме добре с ръка и правим борд. Печем 10-15 мин. на 150 градуса. Оставяме да изстине.
През това време разбиваме белтъците на сняг . Отдело смесваме жълтъците, захарта, сметаната,изварата и пудинга. Отделяме 1/3 от тази смес и прибавяме към нея разтопения на водна баня 1/2 шоколад като бъркаме с миксер. Прибавяме белтъците към двете смеси и редуваме в центъра на тавичката бяла с шоколадова смес, Печем на 150-160 градуса. Изваждаме и оставяме да изстине.
Отгоре украсата и гарнирането са по желание.С останалият разтопен шоколад , смлени ядки,кокосови стърготини,сладко или нещо друго.
Източник
30 декември, 2010
Шоколадова торта парфе
3 готови шоколадови блата
За сиропиране:
150 мл прясно мляко със 30 мл бейлис
За крема:
500 гр извара гладка - quark,
400 гр заквасена сметана,
1 пакет тортен шоколадов крем на "Д-р Йоткер" на прах за 750 мл течност,
100 гр пудра захар - може и повече
1 пакетче и половина желатин на листа на "Д-р Йоткер"
20 мл бейлис,
50 гр смлени лешници,
200 гр заквасена сметана
За глазурата
1 пакет тортен шоколадов крем на прах на "Д-р Йоткер"
50 гр пудра захар
50 грама смлени лешници
Приготовяне:
Разбиваме изварата и пудрата захар добре, пакетчето на прах на "Д.р Йоткер" разбъркваме със 150 мл топла вода и 20 мл бейлис, добавяме го към изварата, добавяме и 50 гр смлени лешници, разтапяме на водна баня или в микровълновата желатина, добавяме и него към крема, и най-накрая заквасената сметана.Сглобяваме тортата като редим,блат крем,блат и завършваме с крем.
Поставяме в хладилникът да стегне малко кремът, и най отгоре нанясаме глазурата
Разбиваме 1 пакетче на прах на "Д-р Йоткер" със 150 мл топла вода и към него добавяме 200 гр заквасена сметана и 50 гр пудра захар
26 декември, 2010
Пилешка торта
1 кг пилешко филе
За плънката
500 грама гъби
1 морков
2-3 кисели краставички
3 червени печени чушки
50 грама настърган кашкавал
подправки /при мене Пилешка пикантина,малко зеленчукова и чер пипер/
За заливката
1 готов фикс MAGGI прри мен с 4 сирена за сочно пиле/В оригиналната рецепта е фикс за сочно пиле със сметана
200 мл готварска сметана
50 грама настърган кашкавал
2 супени лъжици майонеза
1 чаена лъжица горчица
За маринатата
100 грама кисело мляко
1 чаена лъжица майонеза
1 чаена лъжица горчица
малко бяло вино
подправки/чер пипер,Пилешка пикантина,много малко чесън на прах
Предварително се маринова филето за да бъде по крехко и да не стане сухо.Няколко часа го кисна в кисело мляко,малко подправки, чесън на прах ,бяло вино,горчица и майонеза.
Взема се подходяща тава,намазва се и се поставя първият ред пилешко филе.Върху него се нарежда плънката и така последователно, докато се завърши най отгоре с пилешко филе.Разтваряме готовият фикс според указанието,прибавяме настърган кашкавал,нарязваме тортата за да може заливката да отиде равномерно навсякъде и заливаме.Покриваме с алуминиево фолио,печем в умерена фурна до готовност,след което махаме фолиото за да се запече и отгоре и добие една хрупкава розова коричка.Гарнитура по желание
Източник
22 декември, 2010
Μελομακαρονα /Меломакарона/
Това са коледни и новогодишни сладки които се приготвят в цяла Гърция за празниците
1 кг брашно
200 мл олио
1чаена чаша портокалов сок
50 мл коняк или уиски
100 гр мед
1 чаена чаша грис
настъргана кора от портокал и лимон
1 бакпулвер
250 грама смлени орехи
па 1/2 чаена лъжичка канела,карамфил и малко индийско орехче
ванилия
За сиропа
300 грама мед
400 мл вода
300 грама захар
За поръсване
Смлени орехи
Олиото се разбива с миксер до побеляване.Прибавя се сокът от портокал,подправките,коняка,настърганата кора от портокал и лимон,смлените орехи,чаената чаша грис,като най накрая прибавяме брашното с бакпулвера.Получава се меко тесто.С ръка оформяме и поставяме в тава за печене, покрита с хартия за печене.След като се изпекат трябва да се оставят да изстинат и след това се потапят в приготвеният горещ сироп от мед,захар и вода.Престояват в сиропа около 15минути,докато се напоят хубаво .След като се извадят се наръсват със смлени орехи.
Абонамент за:
Публикации (Atom)