Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

01 август, 2009

Ябълков сладкиш "Емануил"




5-6 големи ябълки
2 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. масло /маргарин/ /ако не ви харесва маслено тесто, може да сложите чаша и половина/
1 ч.ч. смлени бадеми
1 1/2 ч.ч. захар /ако ябълките са по-кисели може чашите да станат 2/
щипка сол
2 с.л ликьор амарето или някаква есенция конячна или ромова
ванилия


Обелените и нарязани ябълки на не много дебели кубчета слагаме във съд с вода и сок от лимон за да не почернеят.
В една малка тенджерка или някакво тиганче дълбоко слагаме изцедените ябълки със 4 с.л захар и ликьора /коняк или ром /
Задушаваме ги докато поомекнат, да се изпари водата им и се карамелизират.
Разтопяваме маслото, а в една купа объркваме брашното, бадемите, захарта, ванилията, и щипката сол.
Към сухата смес добавяме после и маслото, трябва да стане на трохи сместа.

В една намаслена тавичка слагаме на дъното 2/3 от сместа, заглаждаме малко и изсипваме ябълките отгоре, върху тях и останалата смес.
Печем на 180 градуса докато се запече хубаво в предварително загрята фурна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар