Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

29 януари, 2015

Старозагорска Карниера по рецепта на Бонка Димитрова



В групата "Домашни вкусотии" на Фейсбук се появи тази рецепта, и аз реших да приготвя нещо по нея.Идеята е на Бонка Димитрова

1 кубче жива мая или 2 пакетчета суха мая от 7 грама
2 яйца + 1 белтък  /Жълтъка за намазване /
200 грама мас или краве масло но не растителна мазнина
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
300 грама сирене
200 мл. хладка вода
200 мл.прясно мляко
Около 700 грама брашно.

Предварително се активира маята с малко прясно мляко,1 чаена лъжичка захар и малко брашно.
В отделен съд забъркваме от водата,прясното мляко яйцата сол , брашно   и малко натрошено сирене, гъсто кашовидно тесто.Към него добавяме активираната мая.Разбъркваме хубаво до получаване на хомогенна смес.Оставяме така да втаса, до удвояване обема на тестото.
Поставяме в намазана тавичка сместа,като отгоре на места нарязваме парченца мазнина,натрошаваме сирене по цялата повърхност и намазваме с разбит жълтък с масло и  малко олио.Печем до зачервяване.След изваждане нарязваме на триъгълници.

Забележка: Тестото трябва да е толкова гъсто, че да пада на парцали когато се разбърква със шпатулата, или с разбивалка.Маслото се поставя отгоре нарязано на малки парченца, или с лъжичка се гребва и се пускат парченца от мазнината.Вътре в самото тесто не се слага мазнина.В тестото може да се сложи сирене за по добър вкус,но да бъде по едро натрошено защото иначе се стопява от топлината.Количестово на брашното зависи от самото брашно,някъде отива по малко,другаде повече брашно,зависи от марката на брашното

3 коментара:

  1. Здравейте! рецептата изглежда чудесно, но за мен има няколко неясни момента.
    Първо, не се споменава, къде и кога се слага брашното от 700 гр.? Споменати са две купи с различно съдържание - едната е с маята, захарта и малко мляко, другата е вода, яйца, сол, сирене. Къде е брашното от 700 гр? В коя смес се слага? Пише само, че първата и втората купа се смесват, но в тяхното съдържание не е споменато брашното. Второ - къде се слага маслото от 200 гр? Само отгоре ли? Това изначава ли, че в тестото на практика няма никаква мазнина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за забележката,поправила съм в рецептата това което на Вас е направило впечатление.

      Изтриване