Добре дошли в моя блог.Тука всеки ще намери нещичко интересно което ще го заинтригува да се поспре за малко да прочете, разгледа и ако реши да приготви нещо от моите предложения.ПРИСВОЯВАНЕТО НА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ ПОДЛЕЖИ НА ПРАВНА ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО.

05 май, 2010

КАРНАВАЛ ГАБРОВО-2010 година






Истинската кулминация на Фестивала на хумора е габровският карнавал – олицетворение на хумористичните традиции, ревностно съхранявани и почитани в Габрово. Възникнал е на основата на габровската Олелийня – шумен и пъстър градски празник с карнавално шествие, песни, танци и закачки – и е втъкал в себе си европейското влияние чрез маскените балове на професионалните гилдии от 30-те години на XX в. Прекъсван досега само по време на Втората световна война и в периода на прохождащата демокрация /1990 – 1997 г./, този масов празник е възроден
през 1998 г. с помощта на Делегацията на Европейския съюз в България. Само две години по-късно, благодарение на уникалния си карнавал, Габрово става член на Фондацията на европейските карнавални градове със седалище в Амстердам.

След половингодишна подготовка през третата събота на май всичко е готово за дългоочаквания ден. Габровският карнавал е и кулминацията на майските празници в Габрово. В деня на карнавалното шествие градът се изпълва с гости от близо и далеч, сергиите с лакомства и всевъзможни карнавални атрибути са на всяка улица в центъра на града, количествата бира и скара са неограничени, но в най-големи дози е, разбира се, карнавалното настроение, изписано на лицата на малки и големи. Специално за децата от 2001 г. се организира и детски карнавал, който е част от големия. Забавлението е гарантирано за всички. От най-малките до най-големите ще намерят своето място в карнавала този ден в годината, когато студовете вече са далеч, а настроението и температурите започват непрекъснато да се покачват.

Тази година габровският карнавал ще бъде особено пищен и забавен, обещават организаторите, тъй като тази година габровци отбелязват 150 години от обявяването на Габрово за град.

Всички, които желаят да усетят магията и настроението на карнавала, са добре дошли в Габрово на 15 май, събота . Стартът на карнавалното шествие в 18 часа.

В карнавалното шествие в Габрово през тази година ще дефилират първата сапунена фабрика, първият психиатър на България, първият министър-председател и още много първи неща, съобщиха от общината.

Особено атрактивна ще бъде картината на първата ледена пързалка в България, която действително е била в Габрово, в парка на индустриалеца Иван Хаджиберов. Въпреки доброто си желание и направените множество експерименти, сценаристите на карнавала все още не са успели да заледят централната габровска улица, за да пресъздатат истинската картина на ледената пързалка. Единствените два успешни опита през месец януари бяха осуетени от заблудени граждани, не разбрали идеята и оплакали се в Общински инспекторат. В замяна на това на импровизираната пързалка ще се играе хокей със шайби от лед на ролкови кънки. Участниците в картината са подложени на жестоки тренировки още от началото на април и обещават зрелищен мач по габровските улици.
За първи път габровци ще погледнат и любимия на всички АЕК „Етър" през друга призма - като една модерна историческа компилация. История, която ще разкаже как простото точило на чаршията е дало основата на производството на известните по цял свят рендета Вьорнер, а от перилото произлизат съвременните перални.



3 коментара:

  1. Интересно!

    Прекрасен май месец пожелавам, Дуня!

    Поздрави и много :-)))

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно, в България липсват о такива атракции!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18 май, 2010 12:24

    Gabrovo e nai-ludiq grad. Vsi4ko ima...orkestri, koncerti(super dobri), 6estviq, priroda, ski pisti, teatri, korab na zemqta, statyq v rekata...nqma hora...Welcome to BG

    ОтговорИзтриване